Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Azonnal elküldhetik otthonról a családon belüli erőszak elkövetőit Lengyelországban

2020.05.20. 23:10

Lengyelországban a családon belüli erőszak elkövetőjének azonnal távoznia kell lakhelyéről annak a jogszabálymódosításnak értelmében, amelynek törvényhozói folyamata Andrzej Duda elnök jóváhagyásával befejeződött. A kormánypárti módosítást korábban a parlament mindkét háza szinte egyhangúlag hagyta jóvá, írja az MTI.

Az új előírások arra hatalmazzák fel a rendőrséget, illetve a katonai rendőrséget is, hogy az erőszakoskodó személyt azonnal a közös háztartás elhagyására kötelezze.

Ez kezdetben 14 napra vonatkozik, de a bíróság az időszakot meghosszabbíthatja. A feltételezett elkövetővel szemben a hatóság kényszert alkalmazhat, akkor is, ha az illető azt állítja, hogy nincs hol megszállnia. A rendelkezés megszegése esetén le is tartóztathatják.

Ugyanakkor múlt héten Marek Romanowski igazságügyminiszter-helyettes szorgalmazta, hogy Lengyelország mondja fel a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményt, mert úgy vélte, hogy az egyezmény a nők védelmének ürügyén keresztényellenes, emellett a lengyel alkotmánynak ellentmondó előírásokat tartalmaz.

A 2011-ben elfogadott nemzetközi egyezményt hat uniós tagállam - Magyarország, Szlovákia, Bulgária, Csehország, Lettország, Litvánia - aláírta, de annak ellenére sem ratifikálta, hogy különböző uniós intézmények rendszeresen felszólítják őket erre. (Arról, hogy a magyar kormány miért tiltakozik az egyezmény ellen, itt írtunk részletesen.) Idén májusban a magyar kormány megszavazta a családon belüli és elsősorban a nők elleni erőszak minden formájának felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény elutasító határozatát.