Húsz év után ismét magyar polgármestere van Marosvásárhelynek

000 8QU77G
2020.09.27. 20:46 Módosítva: 2020.09.27. 23:36
Soós Zoltán független jelölt elsöprő győzelemmel szerezte meg mandátumát, már a győzelmi beszédét gyakorolja az új polgármester. Bukarestben a jobbközép leváltotta a baloldal főpolgármesterét. Az RMDSZ tarolt az erdélyi magyarok körében.
  • Legfrissebb információink szerint Marosvásárhelyen Soós Zoltán már a győzelmi beszédét gyakorolja. 

A FELDOLGOZOTT ADATOK SZERINT SOÓS ZOLTÁN FÜGGETLEN JELÖLT NYERT.

EZZEL HÚSZ ÉV UTÁN, ELŐSZÖR NYERT MAGYAR JELÖLT A VÁROSBAN.

Romániában a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) előre törését jelzik a vasárnap tartott önkormányzati választások után ismertetett exit poll becslések.

Cikkünk folyamosan frissül...

  • Csíkszeredában papírforma szerint Korodi Attila, a volt környezetvédelmi miniszter vitathatatlan kétharmados fölénnyel nyert. Tavasszal előválasztást tartott az RMDSZ a városban, ahol Ráduly Róbert jelenlegi polgármesterrel mérte össze magát a jelölt, így ő indulhatott most a város vezetéséért. A nagypolitikából érkező Korodit megkérdeztük, hogy a helyi politizálás visszalépés-e számára?! A volt környezetminiszter azt válaszolta: Ez nem provinciális politizálás, hanem a közösségi ügyek képviseletének egy nagyon fontos szelete. Úgy éreztem most azzal a tapasztalattal amivel rendelkezem, most leghatékonyabban a város élén tudok segíteni.
  • Gyergyószentmiklóson is váltottak, Csergő Tibor, az RMDSZ jelöltje nyerte meg a polgármester-választást,  a tanácsosi listára leadott szavazatok többségét is a RMDSZ jelöltjei szerezték meg. Nagy Zoltán leköszönő polgármester úgy látja, a harminc éve hiába várt eredmények türelmetlenné tették a polgárokat, emiatt szavaztak most a kihívóira. Ezek az eredmények a következő években fognak megjelenni.
  • Kolozsváron Emil Boc újrázni tudott, ezzel a harmadik mandátumát kezdheti. 2004-ben volt először városvezető. Az RMDSZ Csoma Botond képviselőségéért izgul, a jelenlegi feldolgozottság mellett, a mandátuma még inog. 
  • Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád behúzta a negyedik mandátumát.
  • Tusnádfürdőn a víz elmosta a regnáló polgármestert. A Magyar Polgári párt jelöltje Albert Tibor 12 éve vezeti a várost. Kampányát igazi nagyágyúk támogatták, főként Magyarországról. Az elmúlt hetekben videóüzenetek tömkelege jelent meg a polgármester közösségi oldalán, Tessely Zoltán miniszteri biztos, Németh Zsolt parlamenti államtitkár, testvérvárosok polgármesterei és maga Fásy Ádám is korteskedett Albert Tibor mellett. Az üdülőváros küzd az elöregedéssel, elvándorlással, és a medvekérdéssel. Hab a tortán, hogy a turistákból élő, szezonálisan működő városka vízhálózata folyamatosan tönkremegy, így a helyi vállalkozások, lakosok még a folyamatos vízhiánytól is szenvednek. Az öt éve átalakított hálózat a jelenlegi polgármester nevéhez fűződik, úgy tűnik, hogy ez is lett a veszte. Az önkormányzatot hétfőtől egy független jelölt vezeti, Butyka Zsolt, aki eddig helyi és országos jelentőségű sportesemények szervezésében jeleskedett. 

Bukarestben a felmérések Nicusor Dan, a PNL és USR által támogatott független jelölt 47 százalékos győzelmét mutatják a hivatalban lévő Gabriela Firea szociáldemokrata (PSD) főpolgármesterrel (39 százalék) szemben. A harmadik helyen a főpolgármesteri tisztségért ismét harcba szálló Traian Basescu volt államfő végzett, akinek a támogatottságát 8,6 százalékra taksálták.

A forradalom óta, 30 éve először a PNL megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott a helyhatósági választásokon, és először győzte le minden kétséget kizáróan a PSD-t

– jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, az exit-poll-eredmények közzététele után. 

exit poll jelentése

Az exit poll a közvélemény‑kutatásnak az a formája, amikor a választások során az embereket közvetlenül a szavazófülkéből való kilépés után kérdezik meg véleményükről. Az exit poll azért hasznos, mert a tényleges, hivatalos eredményekhez képest hamarabb láthatóak az eredményei, és ebből következtetni lehet a szavazás várható eredményére.

Bukarestnek új főpolgármestere lesz?!
Bukarestben két felmérés is Nicusor Dan, a PNL és USR által támogatott független jelölt 47 százalékos győzelmét mutatja a hivatalban lévő Gabriela Firea szociáldemokrata (PSD) főpolgármesterrel (39 százalék) szemben. Négy évvel ezelőtt a PSD mind a hat bukaresti kerületi polgármesteri tisztséget is elnyerte, ezek közül egyet tudott megtartani. Romániában a rendszerváltás óta most volt a legalacsonyabb, 46 százalékos a részvétel az önkormányzati választásokon.
Korábban a részvételről és a magyarlakta települések esélyeiről írtunk.