Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Izrael légi csapást mért Szíriára

2020.11.18. 13:44

Izrael légi csapást mért Iránhoz köthető szíriai célpontokra szerdára virradó éjjel, miután katonái út mentén elhelyezett pokolgépeket találtak a Golán-fennsíkon húzódó közös határ mentén – közölte az izraeli hadsereg.

A szíriai állami hírügynökség azt jelentette, hogy „az izraeli agresszióban” három katona vesztette életét és egy megsebesült.

A határ mentén talált házilagos készítésű szerkezeteket állítólag egy „iráni vezetésű szíriai osztag” telepítette.

Kapcsolódó

Háborút akarsz nyerni? Végy drónokat!

A kaukázusi konfliktus megnyerését Azerbajdzsán elsősorban nem hadserege méretének, a zsoldosoknak vagy a harci szellemnek köszönheti, hanem a távvezérlésű eszközöknek.

A hadsereg közlése szerint Izrael válaszul az iráni al-Kudsz elitalakulatokhoz és a szíriai hadsereghez tartozó célpontokra mért csapást, köztük „raktárakra, parancsnoki állásokra és katonai bázisokra”, továbbá a szíriai légvédelem rakétaütegeire.

Az elmúlt években Izrael hasonló légitámadások százait hajtotta végre, de az ilyen műveletekről csak ritkán ad számot.

Kapcsolódó

Izraeli helikopterek légi csapásokat mértek szíriai katonai célpontokra

Fokozódik a feszültség a két ország között.

Izrael Iránt tartja az őt fenyegető legnagyobb veszélynek, és azt hangoztatja, hogy nem tűr el állandó iráni katonai jelenlétet Szíriában, különösen nem a határai közelében. Irán ugyanakkor Bassár el-Aszad szíriai elnök legfőbb szövetségese az ország közel egy évtizede zajló polgárháborújában, amelyben katonai tanácsadókat és szövetséges milíciákat is bevetett az Aszadhoz hű erők oldalán.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el Szíriától a Golán-fennsíkot, amelyet később annektált is, bár ezt a lépését a nemzetközi közösség nem ismerte el.  • Vennék
  • Hírek