Súlyosbították a Kuciak–gyilkosság elkövetőjének büntetését

2020.12.02. 21:15

Huszonöt év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre súlyosbította szerdán a pozsonyi legfelsőbb bíróság Miroslav Marcek büntetését, akit Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolása miatt ítéltek el – írja az MTI.

Marceket eredetileg 23 évre ítélték el, egyrészt Kuciak és barátnője meggyilkolása, valamint egy másik gyilkossági eset miatt.

Az ügy azt követően került a legfelsőbb bírósághoz, hogy az ügyész – aki eredetileg is 25 éves szabadságvesztés kiszabását kérte – a bazini székhelyű különleges bíróság ítéletet megfellebbezte, arra hivatkozva,

hogy nem teljesültek a büntetés csökkentéséhez szükséges feltételek. 

A nagy botrányt és belpolitikai viharokat is kiváltó, két évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság bűnvádi perének főtárgyalása idén januárban kezdődött. Az ügy öt vádlottja közül elsőként a vád koronatanújával, Andruskó Zoltánnal szemben született ítélet. 

Őt – különálló perben, már egy hónappal korábban – vádalku keretében ítéltek 15 év letöltendő szabadságvesztésre, amiért kifizette a gyilkosságért járó összeget a gyilkosságot végrehajtónak.

A gyilkosságok elkövetőjének, Miroslav Marceknek az ügyét – miután januárban bevallotta a gyilkosságok elkövetését – külön per keretében tárgyalták tovább, és elsőfokon áprilisban mondtak ítéletet. 

Az ügy fennmaradó három szereplőjével szemben szeptemberben született ítélet. Tomás Szabót – aki a vádirat szerint segédkezett Marceknek az újságíró és barátnője meggyilkolásánál –25 év börtönbüntetésre ítélték. Az újságíró meggyilkolásának megrendelésével vádolt Marián Kocner nagyvállalkozót és a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát ugyanakkor – elégséges bizonyíték hiánya miatt –

felmentette a bazini székhelyű különleges bíróság.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018. február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság az országban közfelháborodást keltett, és sohasem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett. Ezt követően a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport