Egy héttel az oltás után pozitív lett a vírustesztje egy ápolónak

000 8XU92A
2020.12.30. 11:49

Pozitív koronavírus-tesztet produkált egy kaliforniai ápoló egy héttel azt követően, hogy megkapta a Pfizer vakcináját – számolt be a Reuters az ABC információi alapján.

A két különböző helyi kórházban is dolgozó Matthew W. december 18-án írta  közösségi oldalán, hogy megkapta a Pfizer oltását, és egy napig zsibbadt tőle a karja, de más mellékhatást nem tapasztalt. A 45 éves ápoló szentestére lebetegedett, miután a kórházban a koronavírus-osztályon teljesített szolgálatot – másnap kiderült, hogy koronavírusos.

Christian Ramers infektológus az ABC-nek nyilatkozva elmondta, nem érte őket váratlanul az ápoló megbetegedése.

A klinikai tesztelések alatt kiderült, hogy 10-14 nap kell, hogy kialakuljon a védettség a vakcina által. Az első dózis 50 százalékos védettséget nyújt, a második emeli fel 95 százalékra.

Ahogy arról beszámoltunk, az Egyesült Királyságban szerdán engedélyezték az AstraZeneca oltóanyagát, míg Magyarországra újabb adag vakcina érkezett.

Jók a tapasztalatok a koronavírus elleni oltóanyaggal, és biztató az is, hogy csökken az új fertőzöttek száma – foglalta össze Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

Szlávik János kiemelte: a mutációkat észlelő országok tudósai azt mondják, hogy a jelenlegi oltások nagy valószínűséggel az újfajta variánsok ellen is hatékonyak lesznek. Az oltások ugyanis a vírus több pontja ellen indulnak harcba, így ha csak egy-egy helyen történik változás a vírusban, az oltóanyagok hatékonyak a jelenleg ismert mutációk ellen is – magyarázta.

Megjegyezte azonban, hogy a vírus valószínűleg nem tűnik el azonnal, de sokkal kevesebb ember kerül majd kórházba, intenzív osztályra. Az influenzához hasonlóan az oltás ellenére is előfordulhat, hogy valaki elkapja a koronavírust, viszont nála nem jelentkeznek majd súlyos tünetek. Az arányuk pedig olyan csekély lesz, hogy még akkor sem nevezhető jelentős járványügyi tényezőnek, ha egy beoltott ember is képes lehet továbbadni a vírust.

Az oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet regisztrálni, a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban bővebben pedig a koronavirus.gov.hu oldalon olvashatnak.

(Borítókép: FILIPPO MONTEFORTE / AFP)  • Tippek
  • Csok