Tamás
-7 °C
8 °C

Meghalt a Beatles producere, a gyilkosságért elítélt Phil Spector

2021.01.17. 20:03

Szombaton 81 éves korában meghalt Phil Spector amerikai zenei producer, aki gyilkosságért kiszabott börtönbüntetését töltötte egy kaliforniai börtönben – írja a BBC

Spector olyan előadókkal dolgozott együtt, mint a Beatles vagy Ike és Tina Turner. Húsz slágerlistás dal került ki a kezei közül 1961 és 1965 között, és nagy hatással volt többek között a Beach Boysra és Bruce Springsteenre. Phil Spector fejlesztette ki a Wall of Sound technikát, amely visszhangosítással, s más effektekkel gazdagította a felvételeket. 

Lana Clarkson 40 éves színésznőt 2003. február 3-án találták holtan a visszavonultan élő, excentrikus milliomos Spector várkastélyt utánzó Los Angeles-i házában. A vizsgálat szerint a szájában elsült pisztoly ölte meg, azt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy a tévésorozatokból ismert, nem túl sikeres nő öngyilkos lett vagy a producer húzta meg a ravaszt. A védelem szakértői több bizonyítékot – köztük törvényszéki orvosszakértői véleményt – terjesztettek elő, amely az öngyilkosság tényét támasztotta alá. A vád azonban számos terhelő tanút állított, akik azt vallották, hogy Spector ittas állapotban korábban is fenyegetően lépett fel partnereivel szemben, többször előfordult, hogy pisztolyt szegezett rájuk.

Spector ellen 2007-ben indult per az ügyben, de akkor az esküdtek nem jutottak egyöntetű álláspontra, ezért érvénytelenítették a tárgyalást. Végül a gyilkossági ügy 2009-es tárgyalásakor az esküdtszék úgy foglalt állást, hogy a színésznőt a producer ölte meg erős felindulásból. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport