Tamás
-7 °C
8 °C

Ingyen, részben kínai vakcinával oltja be dolgozóit az Emirates légitársaság

2021.01.18. 15:36

A légitársaságok közül a világon elsőként az Emirates beoltatja összes dolgozóját koronavírus elleni vakcinával – közölte Dubaj hivatalos nemzetközi légitársasága. Az oltási program során a Pfizer–BioNTech- és a Sinopharm-vakcinákat használják, a munkavállalók ingyen kapják meg az oltást. A kínai Sinopharm-vakcina behozataláról tárgyal a magyar kormány is, illetve a szakhatóságok az alkalmazhatóságát vizsgálják.

Az Emirates Group mától elindította saját, tömeges oltási programját, melynek során az Egyesült Arab Emírségekben dolgozó összes alkalmazottja ingyenesen megkapja a koronavírus elleni vakcinát. A vállalat az oltási programot a Dubaji Egészségügyi Hatósággal és az Egészségügyi Minisztériummal közösen valósítja meg

– olvasható az Emirates közleményében.

A program keretében legelőször az utasokkal közvetlenül érintkező dolgozókat oltják be, köztük a pilótákat és a fedélzeti személyzet tagjait.

Az Emirates az első a világon a légitársaságok közül, amely felkínálja az oltás lehetőségét alkalmazottainak. A járvány kitörése óta a légitársaság számos biztonsági intézkedést vezetett be, szem előtt tartva utasainak és dolgozóinak egészségét és biztonságát

– tette hozzá az Emirates.

Az oltási program során a Pfizer–BioNTech- és a kínai Sinopharm-vakcinákat használják, mivel mindkettő megkapta a hatósági engedélyeket.

A minél gyorsabb immunizáció érdekében a vállalat több helyszínen is oltja dolgozóit a hét minden egyes napján, napi 12 órában.

Az Emirates emlékeztet rá, hogy az Egyesült Arab Emirátusok élen jár a lakosság koronavírus elleni oltásában:

AZ OUR WORLD IN DATA STATISZTIKÁI SZERINT MÁR MINDEN ÖTÖDIK LAKOS MEGKAPTA A VAKCINÁT.

A tervek szerint az oltottság márciusra eléri a lakosság 50 százalékát.

Az Emirates járatai 157 célállomásra repülnek, a világ 83 országában; Európában, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, a Közel-Keleten, Afrikában, az indiai szubkontinensen és az ázsiai csendes-óceáni térségben. Világszerte mintegy 80 ezer munkavállalót foglalkoztat a csoport.

Az Emírségekben nem félnek a kínai vakcinától

Az Egyesült Arab Emírségek január elején hagyta jóvá a Sinopharm vakcináját, az ottani tesztelés harmadik fázisának előzetes eredményei alapján 86 százalékos a hatékonysága, és száz százalékban megakadályozta a közepes és súlyos szintű megbetegedéseket.

Még november elején kapta meg a koronavírus elleni oltást Mohammed bin Rásid Ál Maktúm, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, Dubaj emírje.

A sejk a Twitteren korábban azt írta, kéri Allahot, védjen és gyógyítson meg mindenkit, és megköszönte mindazon munkacsoportok erőfeszítéseit, akiknek köszönhetően az Emírségek az elsők között szerzett oltást. Az ország külügyminisztere és kabinetminisztere már októberben megkapta a Sinopharm vakcinájával az oltást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatta a magyar közvéleményt, hogy folyamatosan konzultálnak az Egyesült Arab Emírségekkel is, és a tőlük kapott tapasztalatokat, illetve dokumentációkat is fel tudja használni a magyar hatóság a Sinopharm-vakcina engedélyezési folyamatában.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hatósági ellenőrzési főosztályának vezetője Pekingből az M1-nek azt nyilatkozta, hogy a Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának gyártási folyamata biztonságos. Hozzátette:

A VAKCINA HATÁSOSSÁGA MÉG TOVÁBBI VIZSGÁLATOKAT IGÉNYEL.