Zoltán
-4 °C
9 °C

Az orosz alsóház elítélte az ukrán nyelvtörvényt

2021.01.20. 22:00

Az orosz parlament alsóháza az emberi jogok megsértéseként ítélte el az ukrán nyelvtörvényt. A törvényhozási kamara szerdán elfogadott, Az emberi jogok megsértéséről Ukrajnában az orosz nyelv használatára vonatkozó újabb tiltásokkal kapcsolatban című határozatában megengedhetetlennek nevezte „az orosz és más nyelvek tiltását és üldözését” − adta hírül az MTI. A dokumentum szerint

az Állami Duma, tiszteletben tartva az alapvető emberi jogokat és megerősítve elkötelezettségét a nemzetközi jog normái mellett, mélységes aggodalmának ad hangot az orosz nyelv újabb ukrajnai üldöztetése miatt azzal kapcsolatban, hogy hatályba léptek a használatára vonatkozó újabb tilalmak.

Az ukrán hatóságoktól azt követelte az orosz fél, hogy állítsák le ezt a „rosszindulatú gyakorlatot”, aminek elítélését az ENSZ-től, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésétől (PACE), valamint az Európa Tanácstól is elvárják.

Január 16-tól léptek életbe a Petro Porosenko elnökségének utolsó napjaiban elfogadott ukrán nyelvtörvény újabb rendelkezései, amelyek értelmében a szolgáltató szférában az ukrán nyelv az alapértelmezett. Az ügyfél kívánságára ugyanakkor a személyzet bármely más nyelv használatára áttérhet, a feliratok, az árcédulák és az étlapok pedig az üzlettulajdonos belátása szerint kinyomtathatók más nyelven is − emlékeztetett a dokumentum, továbbá rámutatott, hogy

az ukrán törvényhozási gyakorlat megsérti az ország alkotmányának az orosz nyelv szabad fejlődésére és használatára, valamint az anyanyelvi oktatáshoz való jogra vonatkozó rendelkezéseit.

Az orosz képviselők leszögezték, hogy

az oroszajkú lakosság jogaihoz és szabadságjogaihoz, a honfitársainkhoz való viszonyulás Ukrajnában alapvető az Oroszországi Föderáció állami külpolitikájának meghatározása szempontjából.