Pesty László: brandet kell építeni a székelyek köré

2021.02.02. 06:53

Fel kell építeni egy „brandet” a székelyek köré, annak érdekében, hogy hathatósabban lehessen küzdeni a kisebbségek érdekvédelméért – nyilatkozta Pesty László az Infostartnak.

Az Írdalá.hu kampányfőnöke szerint emberi jogi kérdés, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek, köztük a székelyek, meg tudják-e őrizni a nyelvüket és a kultúrájukat az Európai Unióban.

Pesty László arról is beszámolt, hogy Spanyolországot követően már egy nyolcadik országban, Szlovéniában is összegyűltek az aláírások.

A kampányfőnök megjegyezte: a 76, a kisebbségek védelmére vonatkozó európai kezdeményezésből eddig csupán hat járt sikerrel

EZ AZT MUTATJA, HOGY MAGA A JOGINTÉZMÉNY ÚGY VAN KITALÁLVA, HOGY NE LEHESSEN TELJESÍTENI – VÉLI.

A nemzeti régiókért folyó aláírásgyűjtés jövőjéről beszélve elmondta:  február 7-én véget ér a az aláírások gyűjtése, majd kezdetét veszi egy hosszú lobbifolyamat, amely során nemzetközi jogászok, diplomaták és külpolitikusok fogják megvitatni, hogy mi is legyen a petíció sorsa, aminek keresztül kell majd mennie az Európai Parlamenten.

Hozzátette: már fél éve dolgoznak azon hogy Ankarától Moszkván át egészen Brüsszelig, foglalkozzanak a székelyek ügyével. 

Ennek érdekében azonban szükség van arra, hogy egy "brandet" építsenek fel a székelyek köré – tette hozzá. Kifejtette: világszerte ismert, hogy kik azok a katalánok, bretonok, a skótok vagy a walesiek, de akár a dél-tiroliak.

De ha valaki azt mondja Brüsszelben, hogy Szekler (németül és angolul székely)? Az emberek néznek, mint borjú az új kapura

példálózott

„Ezért a következő 8-10 évben sort kell keríteni a nemzeti közösségnek a brandépítése, aminek az első egy–két éve lobbizás lesz Brüsszelben, hogy igenis, ezt a törvénymódosítást, több, nálunk nagyobb és erősebb nemzet segítségével áttoljuk" – vázolta Pesty László.  • Hírek
  • Hírek