Így néz ki Donald Trump új, az elnökségét fényező honlapja

2021.03.30. 15:15

Ahogy az korábban megírtuk, néhány hónap múlva elindulhat Donald Trump közösségi oldala, amit egy „interaktív kommunikációs eszközként” mutattak be, melyen keresztül az emberek közvetlenül kommunikálhatnak majd a volt elnökkel. 

Addig viszont be kell érni a 45office.com-mal, amely a Trump által alapított, Floridában bejegyzett, úgynevezett volt elnöki hivatalnak, pontosabban „Donald J. Trump Hivatalának" a honlapja. 

A szájt elsősorban arra biztosít lehetőséget, hogy a volt elnök támogatói vagy szimpatizánsai kapcsolatba lépjenek Trumppal, meghívják eseményekre vagy éppen üdvözlőt igényeljenek tőle. 

A hivatalt azzal a céllal alapították, hogy a volt elnök választási veresége után is folytatni tudja a 2016-os kampányának mottójából eredő „Amerika az Első" irányvonalat, és megtartsa befolyását az amerikai politikában.

Maga az oldal is felhívja erre a figyelmet, a nyitólapon az olvasható, hogy

Donald J. Trump Hivatala elkötelezett a Trump-adminisztráció csodálatos örökségének a megőrzésében, miközben folytatja az Amerika az Első politikáját. 

A Guardiannek azonban szemet szúrt, hogy az oldalon található 885 szavas, Trump elnökségét leíró szöveg sajátos, önfényező módon emlékezik vissza a volt elnök négy évére, és – a lap szerint – kihagy jó néhány fontos, olykor kellemetlenebb momentumot, amelyek meghatározóak voltak elnökségének megítélésében. 

A leírás azzal a mondattal indít, hogy

Trump „a történelem legrendkívülibb politikai mozgalmát indította el, megfosztva politikai dinasztiákat trónjuktól, legyőzve a washingtoni rendszert," és elsőként vált valóban a rendszeren kívül álló jelöltként az Egyesült Államok elnökévé.

A gazdaságra kitérve azt írja az oldal, hogy Trump soha nem látott gazdasági növekedést hozott el, hatalmas fizetésű munkahelyekkel. 

A koronavírus-járvány kezelését sikerként könyveli el az oldal, mondván, hogy

„amikor Kínából megérkezett a járvány, Trump gyorsan és határozottan lépett". 

A Guardian leginkább azt nehezményezi, hogy a volt elnök hivatalának oldala elfelejt megemlékezni a Trump-elnökség kellemetlenebb pillanatairól. Például arról, hogy kétszer emeltek ellene alkotmányos vádat (impeachment), és hogy 2016-os vetélytársával, Hillary Clintonnal szemben kevesebb szavazatot kapott, az elektori rendszernek köszönhette elnökségét. Valóban ő volt az első amerikai elnök, aki kevesebb szavazatot kapott, mint ellenfele – jegyzi meg a Guardian. 

A brit lap azt is felrója a Trump-oldalnak, hogy az meg sem említi: Trump volt az első elnök, akit letiltottak több közösségi oldalról, a Capitolium elleni ostrom pedig mintha sose történt volna meg. 

Választási veresége ellenére nem úgy tűnik, hogy a volt elnök vissza akarna vonulni a politikai életből. Továbbra is jelentős befolyással bír a Republikánus Pártban, aktívan támogatja a számára szimpatikus politikusokat a vele szembehelyezkedők ellenében, és többször utalt már arra, hogy újraindulna az elnöki székért a 2024-es választásokon.