Macron megszólalt a rendőrgyilkosság után: Nem engedünk az iszlamista terrorizmusnak

2021.04.23. 21:21

Nem engedünk az iszlamista terrorizmussal szemben − közölte Emmanuel Macron francia államfő a Twitteren. Hangsúlyozta: a nemzet és a kormány a megölt rendőrségi alkalmazott családja, kollégái és a rendőri erők oldalán áll.

A francia elnök azután tette közzé a bejegyzést, hogy egy rendőrnőt halálosan megsebeztek késsel a munkahelyén. A támadó befurakodott az áldozata mögé, majd amikor bezárult mögöttük a kapu, elővette a kést, és a másik oldalon lévő rendőrök szeme láttára többször nyakon szúrta a nőt. Amikor a második ajtó kinyílt, az egyik rendőr kétszer rálőtt az elkövetőre, aki később életét vesztette.

Bár az elkövető indítékai egyelőre nem ismertek, a támadás módja, célpontja és ideje dzsihadista támadásra utal. A párizsi regionális tanács elnöke, Valérie Pécresse szerint sem zárható ki a terrorista indíték.

A francia vádhatóság szerint az elkövető a támadást megelőzően felderítette a terepet, tette végrehajtása közben pedig olyan kijelentéseket tett, amelyek terrorista indíttatásra utalnak. Szemtanúk beszámolói szerint a tettes azt kiabálta: „Allah akbar!”

Az ügyészség az elkövető mobiltelefonjának átvizsgálását követően azt nyilatkozta, hogy 

az elkövető dzsihadista internetes oldalakat látogatott.

A nála talált személyi papírok szerint Jamel G.-nek hívják, 36 éves tunéziai állampolgár volt. 2009-ben illegális bevándorlóként érkezett az országba, de azóta menedékstátuszt kapott, legálisan tartózkodott Franciaországban. 2020 óta munkát is tudott vállalni az országban, korábban nem volt ismert a hatóságok előtt. A közösségi oldalakon olvasható üzeneteiben 

a támadó évek óta elítélte az iszlamofóbiát, de a járvány miatti első országos lezárás óta csak imákat és idézeteket tett közzé a Koránból.

Az elkövető környezetéből három embert őrizetbe vettek péntek este. Nyomozati források szerint az egyikük fogadta be magához.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport