Ez a poszt a következő Percről percre része:

Bill Gates már látja, hol a járvány vége

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A koronavírus elleni oltás felvételére és a vírus terjedését gátló óvintézkedések betartására intette az indiaiakat Narendra Modi kormányfő, miközben minden korábbi rekordot megdöntve megközelítette a 350 ezret az új fertőzöttek napi esetszáma, és az ősellenség Pakisztán is segítséget ajánlott a dél-ázsiai országnak – számolt be az MTI.

    Bizakodóak voltunk, miután sikeresen kezeltük az első hullámot, de a járvány mostani vihara megrengette Indiát

    – ismerte el a miniszterelnök rádióbeszédében. A koronavírusos esetek száma immár a negyedik egymást követő napon nőtt több mint 300 ezerrel, ami világrekord. A halálos áldozatok száma a hivatalos adatok szerint 2767-tel nőtt, és már megközelíti a 200 ezer főt.

    Az indiai járványhelyzet láttán egy sereg külföldi országgal együtt a szomszédos atomhatalom, az Indiával a vitatott Kasmír tartomány hovatartozása miatt hadiállapotban lévő Pakisztán is jelezte, hogy kész segíteni. Az iszlám köztársaság orvosi felszerelést, többek között lélegeztetőgépeket ajánlott föl. Egyelőre nem lehet tudni, hogy India elfogadta-e a pakisztáni felajánlást.

  • Ismét felröppent Kim Dzsongun halálának híre a közösségi oldalakon, hírügynökségi források azonban arról beszélnek, hogy az észak-koreai elnök egy vidéki üdülővárosba menekülhetett a vírus elől – írja a Guardian.

    Dél-koreai hírszerzési források szerint a Kim Dzsongun által használt különvonat Wonsan városába érkezett. Ez arra utalhat, hogy a vezető menedékbe vonult az új koronavírus miatt.

    Amerikai műholdfelvételek megerősítették az értesülést.

  • Egyhetes iskolai szünet kezdődik Szlovéniában hétfőn. Egyben további enyhítésekre lehet számítani az országban, például újra megnyithatnak a hotelek. Az egészségügyi szakemberek és az illetékes miniszter viszont arra kér, mindenki tartsa be a szükséges intézkedéseket – adta hírül az MTI.

    Szlovéniában kedden a megszállók elleni felkelés napját ünneplik, munkaszüneti nap lesz. A következő hét vége pedig a munka ünnepe, amikor jellemzően mindenki a szabadban majálisozik.

    A szakemberek szerint viszont nem szabad úgy tenni, mintha a koronavírus nem lenne még mindig jelen, az enyhítések és a sok szabadidő ellenére is elővigyázatosságra van szükség – írta a ljubljanai sajtó.

  • Az orosz fél jóváhagyta annak a szerződésnek a nyilvánosságra hozatalát, amelyet Szlovákiával kötött az orosz Szputnyik V vakcina beszerzéséről – derült ki a Szputnyik V Twitter-oldalán közzétett bejegyzésből.

    Nem kifogásoljuk, hogy Szlovákia közzétegye a Szputnyik V vakcinával kapcsolatos szerződést, de a Pfizer vállalattal kötött szerződést éppen úgy közzé kell tenni és össze kell hasonlítani

    – írták az orosz vakcina közösségi oldalán.

    Az oroszok hozzátették, hogy a magyarországi oltási adatok alapján a Szputnyik V jobb eredményeket ért el, mint a Pfizer – adta hírül a Körkép.

  • Ha minden a tervek szerint halad, akkor az orosz vakcinával már május első hetében elkezdhetik az oltást Szlovákiában – mondta el Gyimesi György szlovák parlamenti képviselő a Hospodárske Noviny online televízióban.

    Gyimesi hangsúlyozta, hogy az orosz oltóanyagot jónak és biztonságosnak tartja, és a vakcina körüli vitát kizárólag politikai csatározásnak tekinti.

    Hozzátette, hogy a szlovák szállítmány ellenőrzésére felkért magyarországi labor nemcsak a vakcinát magát, hanem a dokumentációt is ellenőrizni fogja.

  • Az Egyesült Államokat mélyen aggasztja a koronavírus-járvány Indiában fellángolt újabb hulláma, és azt tervezi, hogy hamarosan további segítséget nyújt Újdelhinek – közölte szombaton a washingtoni Fehér Ház egyik szóvivője.

    Élénk párbeszédet folytatunk magas szinten, és azt tervezzük, hogy hamarosan további segítséget nyújtunk India kormányának és egészségügyi dolgozóinak a járvány mostani súlyos fellángolása elleni küzdelemben. Hamarosan többet is megoszthatunk majd erről

    – tudatta a szóvivő e-mailben a Reuters hírügynökséggel.

    Indiában a héten sorra dőltek meg a koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek napi rekordjai. Az ország egészségügyi minisztériuma szombatra virradóra 346 786 új fertőzöttet és 2624 halálos áldozatot jelentett, a statisztikák szerint pedig Újdelhiben minden negyedik percben meghal valaki a Covid–19-ben.

  • A világon 146 110 536 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 096 693, a gyógyultaké 84 123 195 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 145 289 885 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 083 440 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 044 974 fertőzött volt eddig a napig, és 571 920-an haltak meg.

    • Indiában 16 610 481 fertőzöttet és 189 544 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 14 308 215 fertőzöttről és 389 492 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 534 656 fertőzöttet és 102 872 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 4 699 988-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 106 108-ra emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 418 710 a fertőzöttek száma, és 127 670-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 3 949 517 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 119 021.
    • Spanyolországban 3 468 617 fertőzöttet és 77 591 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 291 293 a fertőzöttek száma, 81 610 a halottaké.
    • Argentínában 2 845 872 a fertőzöttek és 61 474 a halottak száma.
    • Lengyelországban 2 751 632 fertőzöttet és 65 222 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Több mint egymilliárd adag koronavírus elleni oltást adtak be világszerte a Covid–19-járvány ellen indított tömeges oltási kampányok decemberi kezdete óta, azaz kevesebb mint öt hónap alatt – áll az AFP francia hírügynökség szombat este készített összesítésében.

    A hivatalos forrásokon alapuló számítás szerint ez idő alatt legalább 1 002 938 540 adag vakcinát fecskendeztek be a világ 207 országában és területén. Ennek több mint a felét (58 százalék) három országban adták be: az Egyesült Államokban (225,6 millió), Kínában (216,1 millió) és Indiában (138,4 millió).

    Lakosságarányosan azonban Izrael jár az élen, tíz izraeli közül majdnem hatan (54,5 százalék) az oltásnak már mind a két adagját megkapták.

    Az Európai Unióban 128 millió adagot adtak be, és ezzel a lakosság 21 százalékát érték el. A 27-ek éllovasai, Málta (47) és Magyarország (37 százalék) mögött az EU legnépesebb országai az európai átlag felé tendálnak: Franciaország (20,5), Németország (22,6), Olaszország (19,9) és Spanyolország (22,3 százalékkal).

    Míg az első 500 millió vakcinát a negyedik hónap végére, március 25-re sikerült beadni, az eredmény megduplázásához már kevesebb mint egy hónap kellett.

    Az „alacsony jövedelmű” országokra a beadott oltások mindössze 0,2 százaléka jutott.

    Tizenkét ország még egyáltalán nem oltott: hét afrikai (Tanzánia, Madagaszkár, Burkina Faso, Csád, Burundi, Közép-afrikai Köztársaság, Eritrea), három óceániai (Vanuatu, Szamoa, Kiribati), egy ázsiai (Észak-Korea) és egy karibi (Haiti).

  • Legalább huszonhét ember meghalt, és további negyvenhat megsérült abban tűzben, amely szombat éjjel keletkezett egy koronavírus-betegeket ellátó bagdadi kórházban, a város délkeleti részében – számolt be az MTI.

    Az iraki főváros Dijála-hídjának közelében található Ibn al-Hatib Kórházban az után csaptak fel a lángok, hogy baleset következtében felrobbant egy oxigéntartály – tették hozzá helyi források.

    A helyszínről a Reuters hírügynökség egyik fotósa azt jelentette, hogy a kórházhoz számos mentőautót riasztottak az égési sérüléseket szenvedett páciensek elszállítására.

    Az INA állami hírügynökség az iraki polgári védelem vezetőjét idézte, aki elmondta: a lángok a tüdőgyógyászati intenzív osztálynak helyet adó emeleten csaptak fel, és a kórházban lévő 120 emberből 90-et kimentettek.

    A tüzet sikerült eloltani.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Indul napi nemzetközi hírösszefoglalónk a koronavírus-járvány fejleményeiről, a legfontosabb tudnivalókkal.