új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A dél-afrikai Zozibini Tunzi, a korábbi szépségkirálynő a Miss Universe 69 éves története alatt a leghosszabb ideig, másfél évig birtokolta trónját.

    Az eseményt a hosszú kihagyás után a floridai Hollywood egyik hoteljében rendezték.

    A pandémia miatt a szépségkirálynő-választás háromhetes procedúráját tíz napra rövidítették. A döntősökre a gyorsított tempónak köszönhetően kőkemény munka várt.

    Őfelsége Zozibini Tunizi hosszú uralkodását követően bolygónk új szépségkirálynője a mexikói Andrea Meza lett – számol be a CNN.

  • Ukrajnában az elmúlt napon 2136 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ami csökkenést mutat az előző nap adataihoz képest, amikor 3620 esetben mutatták ki a betegséget. A járvány miatt 109-en haltak meg, ami szintén enyhe csökkenést jelent − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) hétfő reggeli adataiból.

    Kárpátalján az elmúlt napon mindössze tíz esetben regisztrálták a fertőzést, halálos áldozata nem volt a betegségnek. A járvány kezdete óta a megyében 60 959 esetben mutatták ki a koronavírust, 1560-an meghaltak a fertőzés miatt.

    Az országos adatokat tekintve a járvány kezdete óta 2 156 000 koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel. A fertőzöttek közül 48 184-en meghaltak, 1 864 593-an felgyógyultak a betegségből. Jelenleg az országban az aktív fertőzöttek száma 243 223.

  • Nagyban zajlanak az Újvidék melletti Mišelukon létesítendő Covid-kórház kiépítésének munkálatai. A hét minden napján, 24 órában folyik a munka.

    Az építkezésen már a magasba emelkedő betonoszlopok is a munka folyamatának gyorsaságáról tanúskodnak. A munkálatok befejezésének határidejét négy hónapban határozták meg, a kórháznak pedig hatszáz fekvőhelye lesz, melyek közül kétszázhúsz az intenzív osztályon kap helyet.

    A kórház mellett kísérő infrastruktúrát is kiépítenek, valamint a szükséges megközelítést biztosító utakat is. Az egészségügyi intézmény mintegy 19 500 négyzetméteren terül el.

    Új helikopter-leszállóhelyet is építenek ezen a területen, amit a legsürgősebb betegek esetében használnának. Mišeluk területének kiépítése továbbra is folytatódik majd, új utcákat és iskolákat is létesítenek a jövőben.

    Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök még az létesítmény ünnepélyes alapkő-elhelyezésekor elmondta: Vajdaságban jelenleg 170 fekvőhely van az intenzív osztályokon, az új Covid-kórházban pedig további 220 helyet biztosítanak, ami a tartományi kórházak teljes kapacitásának 56 százalékát teszi ki – számolt be a Magyar Szó.

  • Tajvan az elmúlt napon 333 új koronavírusos megbetegedést jelentett be, ezzel a negyedik egymást követő napon döntötte meg a rekordot a megbetegedések számával − írja a Guardian.

    A szigetországot mostanáig többnyire elkerülte a járvány, de a vakcinabeszerzés és az oltási kampány eddig csak lassan haladt előre. Eddig az AstraZeneca oltóanyagából kaptak több százezer dózist, az év második felében pedig mRNS-alapú vakcinákkal is számolhatnak.

  • Indiában 281 386 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak az elmúlt napon, 4106-an belehaltak a fertőzés okozta betegség szövődményeibe − írja a Guardian.

    A dél-ázsiai országban a járvány kezdete óta közel 25 millió megbetegedést azonosítottak. A járvány miatt eddig 274 390 ember vesztette életét.

    A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfői adatai szerint az elmúlt napon 580 441 új koronavírusos megbetegedés történt, aminek közel a felét teszik ki az Indiában regisztrált fertőzöttek.

  • Londonban négyszáz esetben mutatták ki a koronavírus indiai változatát − jelentette be Sadiq Khan, London polgármestere.

    A fertőzések közül száz esetben a megbetegedést tengerentúli utazásokhoz kötik. A városvezető felszólított mindenkit, hogy aki még nem tette meg, menjen el, és vegye fel az oltást, hogy ezzel is segítse a koronavírus elleni védekezést.

  • A világon 162 788 478 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 375 243 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 162 208 037 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 365 106 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 940 778 fertőzött volt eddig a napig, és 585 970-en haltak meg.
    • Indiában 24 684 077 fertőzöttet és 270 284 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 15 627 243 fertőzöttről és 435 751 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 939 019 fertőzöttet és 107 777 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 117 374 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 44 760.
    • Oroszországban 4 883 734-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 113 927-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 466 589 a fertőzöttek száma, és 127 941-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 159 152 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 124 156.
    • Spanyolországban 3 604 799 fertőzöttet és 79 339 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 602 939 a fertőzöttek száma, 86 166 a halottaké.
    • Argentínában 3 307 285 a fertőzöttek és 70 522 a halottak száma.
    • Lengyelországban 2 854 079 fertőzöttet és 71 664 halálesetet tartanak nyilván.
  • Az ausztrál elnök visszautasít minden olyan felszólítást, amely a határok megnyitására vonatkozik. Scott Morrison szerint az ausztrálok megértik, hogy óvatosan kezelik a helyzetet − írja a Guardian.

    Az ausztrálok többsége egyetért azzal a nézettel, hogy Ausztrália hihetetlenül jól teljesített a világjárvány alatt. Mi nemcsak életeket menthettünk meg, hanem megélhetést is, és az ausztrálok ezt szeretnék folytatni

    − mondta a kormányfő, aki hangsúlyozta, hogy a határrendészeti intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg nem elég biztonságos a helyzet.

  • Egy új közvélemény-kutatás szerint a japánok több mint nyolcvan százaléka ellenzi a tavaly koronavírus miatt elhalasztott olimpia megrendezését ebben az évben. A legfrissebb felmérés az után történt, hogy Japán kihirdette a rendkívüli állapot meghosszabbítását pénteken. A járvány nagy nyomást gyakorolt az ország egészségügyi rendszerére − írja a Japan Times.

    Az Asahi Shimbun napilap hétvégi felmérése szerint a válaszadók 43 százaléka szeretné, ha egyáltalán nem rendeznék meg a játékokat Tokióban, 40 százalékuk pedig tovább halasztaná az olimpiát.

    A lap egy hónappal ezelőtti, szintén erre a kérdésre vonatkozó felmérésében ez a szám alacsonyabb volt. Akkor a válaszadók 35 százaléka gondolta úgy, hogy nem kellene megrendezni a játékokat, míg 34 százalékuk tette volna át egy későbbi időpontra.

    Amennyiben a játékokat mégis megrendezik, a válaszadók 59 százaléka úgy gondolja, hogy nem szabad beengedni szurkolókat, 33 százalékuk az alacsonyabb nézőszámot támogatja, és csupán 3 százalékuk támogatja, hogy létszámkorlátozás nélkül a szurkolók is ott legyenek az olimpián.

  • Újabb vakcinajelölt van a láthatáron, az oltóanyag az eddigi kísérletek szerint a koronavírus variánsai ellen is hatásos. Az oltásjelölt, amely úgynevezett pánkoronavírus-vakcina, nanorészecske segítségével építi ki a védelmet – írja a MedicalXpress, amelyben Barton F. Haynes, a Duke Humán Védőoltási Intézet (DHVI) igazgatója ismerteti a kutatás eddigi eredményeit.

    Tavaly tavasszal kezdtük a munkát azzal a felismeréssel, hogy mint minden vírusban, a koronavírust okozó SARS-CoV-2-ben is előfordulhatnak mutációk. Az mRNS-vakcinák már fejlesztés alatt álltak, így azt kerestük, hogyan lehetne fenntartani a hatékonyságukat, ha majd a variánsok megjelennek

    – idézi az igazgatót az InfoRádió a Nature tudományos lapra hivatkozva.

    Kapcsolódó

    Láthatáron az új vakcina, a mutánsok ellen is véd

    Az úgynevezett pánkoronavírus-vakcina nanorészecske segítségével építi ki a védelmet.

  • Több gyógyszergyártó a gyártási kapacitást okolja a nem megfelelő mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyag előállítása miatt, mégis visszautasítják más gyógyszergyártók segítségnyújtását, amivel felgyorsíthatnák a gyártási folyamatot − írja a Politico.

    A gyártók megkeresésére a fejlesztők a legtöbb esetben azt válaszolták, hogy már rendelkeznek elegendő partnerrel az oltóanyagok előállításához. Többször hivatkoztak arra is, hogy az oltóanyag előállítása rendkívül összetett folyamat.

    Kapcsolódó

    Nem kérnek a nagy gyógyszergyártók segítségéből a vakcinafejlesztők

    Legtöbbször az oltóanyag előállításának bonyolult folyamatára hivatkoznak.

  • Jelentősen enyhülnek hétfőtől a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt − adta hírül az MTI.

    Az eddigi hatról harmincra emelkedett azoknak a nem egy háztartásban élőknek a száma, akik szabadtéren egymás társaságában tartózkodhatnak, emellett zárt térben hat, nem egy fedél alatt élő ember tarthat összejöveteleket.

    Az éttermek, pubok és bárok hétfőtől megnyithatják beltéri kiszolgálóhelyiségeiket is. Ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül.

    A kormány szoros figyelemmel követi a hivatalosan B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott indiai koronavírus-variáns elsősorban északnyugat-angliai gócpontokban észlelt terjedését, és gyorsan közbelép olyan térségekben, ahol emelkedésnek indul a fertőződések száma − mondta Boris Johnson brit miniszterelnök.

  • Arról, hogy a diákok a következő héten online rendszerben tanulnak majd, vagy fizikailag is részt vehetnek az órákon, annak függvényében döntenek, hogy az iskolának helyt adó településen miképp alakulnak a fertőzöttségi mutatók – jelentette be Sorin Cîmpeanu román oktatási miniszter.

    Az oktatási és egészségügyi minisztérium közösen meghozott döntése szerint

    amennyiben egy településen 1 ezrelék alá esik a fertőzöttségi mutató, akkor a gyerekek már másnap mehetnek az iskolába.

    A jövő héten egyébként már 2,6 millió tanuló mehet vissza az iskolába, ami 200 ezerrel többet jelent, mint ahányan a múlt héten jelen lehettek. Az oktatási miniszter ugyanakkor kérte, hogy a zsúfoltság elkerülése érdekében az iskolaudvarokon a szüneteket a különböző osztályok számára csúsztassák el – számol be a Transindex.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index napi nemzetközi összefoglalója a koronavírus-világjárvány történéseivel, a legfontosabb tudnivalókkal.