Hamász: néhány napon belül lehet tűzszünet

2021.05.20. 06:24

Néhány napon belül lehetséges a tűzszünet az izraeli-palesztin konfliktusban − jelentette ki szerdán a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász mozgalom egyik vezető tisztségviselője, Músza Abu Marzuk.

Úgy vélem, a fegyvernyugvás elérését célzó erőfeszítések sikerrel fognak járni. Arra számítok, hogy a tűzszünetet egy-két napon belül megköthetik, mégpedig közös megállapodással

− emelte ki a Hamász illetékese.

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokra rálátással bíró egyik egyiptomi biztonsági forrás szerint a felek közvetítők közbenjárásával lényegében megállapodtak a tűzszünetben, amelynek már csak a részleteit kell kidolgozni.

Az amerikai elnök, Joe Biden szerdán a feszültség számottevő és azonnali csökkentését követelte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől annak érdekében, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit.

Az ENSZ közgyűlése csütörtökön fogja napirendre tűzni a május 10. óta tartó rakétaháború ügyét.

Időközben a harcok Izrael és a radikális palesztinok között változatlan hevességgel folynak tovább. Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapások és tüntetések voltak. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 228 palesztin vesztette életét, köztük több mint hatvan gyerek. Izraeli oldalon tizenkét ember halt meg.

A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.  • Hírek
  • Csok