új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A brit országos egészségügyi szolgálat (NHS) szombaton publikált adatai alapján a 30–39 év közöttiek 53 százaléka kapott már egy oltást – írja a The Guardian.

    Összesen így már 32 millió embert oltottak be az első dózissal, ami a felnőtt lakosság háromnegyede.

    Az Egyesült Királyságban 20 millió azok száma, akik már mindkét vakcinát megkapták.

  • Mintegy 47 milliárd euróval nagyobb lehet az idei költségvetési hiány, és elérheti a 220 milliárd eurót – mondta Olivier Dussopt államháztartásért felelős miniszter. A The Guardian emlékeztet, hogy a megugró deficit elsősorban azoknak az intézkedéseknek a hozadéka, amelyeket a járvány által megtépázott gazdaság újraindítása miatt kényszerült bevezetni Franciaország. A GDP-ben kifejezett hiány így akár elérheti a 9 százalékot is, ami a második világháború óta a legmagasabb.

    Olivier Dussopt szerint a koronavírus-járvány mintegy 158 milliárd eurós kiesést okozott az országnak, az idei évre pedig további 171 milliárdot prognosztizálnak, jövőre csupán csak 96 milliárd lehet a kiesés. Szemben más európai országokkal Párizs jelentős összeget fordított a munkavállalók bérköltségének támogatására és a vállalkozások terheinek csökkentésére is.

  • Magyarország északi szomszédjánál 148 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak pénteken, míg a halálos áldozatok száma kettővel nőtt az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) portálján közzétett adatok szerint – számol be az Új Szó

    Az is megtudható az NCZI statisztikáiból, hogy pénteken 5589 mintán végezték el a tesztelést, ebből 148 esetben (2,65 százalék) mutatták ki a betegséget PCR-tesztek segítségével – a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma így 389 588-ra emelkedett Szlovákiában. Tegnap 72 769 antigéntesztet végeztek, ezek közül 147 lett pozitív (0,2 százalék). Az elmúlt 24 órában két személy halt meg koronavírus-fertőzéstől, ezzel Szlovákiában 12 335-re nőtt a halálos áldozatok száma. 

    A betegséggel összefüggésben 460 személyt kezelnek kórházban, 390 esetben már igazolták a koronavírus-fertőzést, 47 beteget pedig intenzív osztályon kezelnek, 49 lélegeztetőgépre szorul.

  • Botrányosan hatástalan a védőoltások elosztása Afrikában – vélekedett egy interjúban péntek este Ruanda elnöke, Paul Kagame, aki szerint

    nem szabad láthatatlan falat emelni a beoltott és a be nem oltott országok közé.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május eleji adatai szerint a világon beadott, koronavírus elleni oltóanyagoknak mindössze két százaléka jut Afrikára.

    A politikus az AFP francia hírügynökségnek és a France Inter közrádiónak nyilatkozott. Az afrikai oltóanyag-forgalmazásra – így az oltóanyagok méltányos elosztására, a legszegényebb országok számára nyújtandó, COVAX nevű programra – utalva azt mondta, továbbra is nagyon hatástalan, botrányosan az.

    Afrikában ugyanúgy szükség van vakcinákra, mint bárhol másutt. Nem lehet, hogy egyeseknek van vakcinájuk, másoknak pedig nincs, nem jó, hogy Afrika nem kap védőoltást. Csak akkor van esély a koronavírus-járvány felszámolására, ha tisztességesen osztják el a védőoltásokat. Igazságosan kellene osztozni a rendelkezésre álló eszközökön – fogalmazott Paul Kagame.

    Azt is mondta, hasznos lenne az afrikai kontinensen is fejleszteni a vakcinagyártást, és nemcsak Afrika számára, hanem más kontinensek számára is.

    Az AFP anyagában azt írta, hogy a fejlesztés kapcsán felmerül a szellemi tulajdon védelmének kérdése is. Május elején ugyanis az Egyesült Államok azt mondta, támogatja a koronavírus elleni vakcinák szellemi tulajdonjogi védelmének feloldását, hogy felgyorsítsa a gyártást és a világszintű terjesztést. Számos uniós tagállam ugyanakkor kételkedően nyilatkozott egy ilyen lépésről.

    A kérdésben korábban vonakodó Emmanuel Macron francia elnök pénteken dél-afrikai látogatása során azt mondta, hogy beleegyezik a vakcinák szabadalmainak ideiglenes feloldásába, ha ez lehetővé teszi a gyártási technológia átadását a szegény országoknak.

  • A holland kormány június 5-től tovább lazít a koronavírus-szabályozáson, ezt Mark Rutte miniszterelnök jelentette be még pénteken Twitteren – írja a CNN. A nyitási hullám részeként újra lehet menni éttermekbe, kávézókba és múzeumokba. A színházak, mozik, koncerttermek a jövő héttől újra fogadhatnak látogatókat maximum 50 főig.

    A valamivel több mint 17 milliós országban eddig 1 641 318 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 17 607 ember halt meg.

  • A világon 169 289 103 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 519 311 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint – adta hírül az MTI.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 239 639 fertőzött volt eddig a napig, és 593 942-en haltak meg. 

    Dél-Amerikában és Ázsiában továbbra is magas a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma:

    • Brazíliában 16 391 930 fertőzöttről és 459 045 halálos áldozatról tudni; 
    • Argentínában 3 702 422 a fertőzöttek és 76 693 a halottak száma;
    • Oroszországban 4 986 458-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 118 386-ra emelkedett; 
    • Indiában 27 555 457 fertőzöttet és 318 895 halálos áldozatot jegyeztek fel. 

    Ezzel szemben Európában az indiai mutáns megjelenése ellenére egyre jobbak a mutatók:

    • Az Egyesült Királyságban 4 493 582 a fertőzöttek száma, és 128 030-an haltak meg a betegségben;
    • Franciaországban 5 706 350 fertőzöttet és 109 452 halálos áldozatot regisztráltak;
    • Törökországban 5 228 322 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 47 134;
    • Olaszországban 4 209 707 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 125 919;
    • Németországban 3 680 159 a fertőzöttek száma, 88 360 a halottaké;
    • Spanyolországban 3 668 658 fertőzöttet és 79 905 halálos áldozatot regisztráltak;
    • Lengyelországban 2 870 595 fertőzöttet és 73 557 halálesetet tartanak nyilván.
  • Az indiai és a brit koronavírus-mutáns eddig nem ismert hibridjét észlelték Vietnámban – idézi a Telegraph Nguyen Thanh Long egészségügyi miniszter szombati bejelentését.

    Vietnámban április vége óta 63 városból 31-ben mintegy 3600 ember kapta el a koronavírust. A Worldometer adatai szerint az ázsiai országban eddig összesen 6713 fertőzést regisztráltak, és 47 ember halt meg.

  • Az Egyesült Államok lakóink több mint a fele megkapta a koronavírus elleni oltásnak legalább az egyik adagját, amiről az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pénteki adatai tájékoztatnak – adta hírül az MTI.

    A szervezet jelentéséből kiderül, hogy az amerikai lakosság 50,1 százaléka kapott legalább egy, Covid–19 elleni oltást, és 40,2 százaléka a védettséghez szükséges összes vakcinát megkapta.

    Az Egyesült Államokban a Pfizer, a Moderna, illetve a Johnson & Johnson cég vakcináját használják. Az amerikai elnök, Joe Biden május elején jelentette be azt a célt, hogy július 4-éig százhatvanmillió felnőtt amerikainak kell megkapnia a koronavírus elleni védettséghez szükséges minden oltást, illetve eddig a napig a felnőtt lakosság hetven százalékának legalább egy adag vakcinát be akarnak adni. 

    Két hónap múlva ünnepeljük nemzetünk függetlenségét és egyben függetlenségünket a vírustól is!

    – mondta Joe Biden.

  • A koronavírus egy vuhani laborból szabadult ki, és indult világhódító útjára, amit kínai kutatók utólagos manipulációval, visszafejtéssel próbáltak leplezni és úgy feltüntetni, mintha a kórokozót denevérek terjesztették volna el – idézi a Daily Mail két kutató, Angus Dalgleish brit onkológus és egy norvég virológus, Birger Sørensen megjelenés előtt álló tanulmányát. 

    Angus Dalgleish a St. George’s, University of London professzora, Birger Sørensen pedig az Immunor nevű cég vezetője, amely egy új, Biovacc–19 nevű vakcina kifejlesztésén dolgozik. Tavalyi kísérleteik közben fedezték fel, hogy a koronavírus szerkezetében rejlik néhány „egyedi ujjlenyomat”, amely kizárólag laboratóriumi manipulációból származhat.

    Dalgleish ésSørensenerről szóló tanulmányát korábban már többször visszautasították, a közeljövőben a Quarterly Review of Biophysics Discovery című cambridge-i tudományos folyóirat fogja közölni.