új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagy-Britannia százmillió adag koronavírus-vakcinát adományoz a következő egy évben a rászoruló országoknak saját többletéből, amit Boris Johnson brit miniszterelnök jelentett be – tájékoztat róla az MTI.

    A politikus a G7 hivatalosan pénteken kezdődő, kétoldalú találkozók szintjén már két napja tartó délnyugat-angliai csúcstalálkozója elé terjeszti a brit felajánlást. 

    A Downing Street arról is informált, hogy a G7-csúcs résztvevői közül

    az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Franciaország és Olaszország is legalább egymilliárd adag koronavírus-oltóanyagot adományoznak a világ többi országának,

    emellett tervet dolgoznak ki a vakcinagyártás felfuttatására, annak érdekében, hogy az adományozási célkitűzés teljesíthető legyen.

    Mindezek mellett a londoni miniszterelnök hírül adta azt is, hogy Nagy-Britannia az általa felajánlott százmillió adag oltásból ötmilliót már szeptember végéig átad a világ legszegényebb országainak, majd további huszonötmillió dózist az idei év végéig, a fennmaradó részt a következő egy évben adja át a rászoruló országoknak.

    A százmillió adag nyolcvan százalékát London a szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott COVAX beszerzési programnak adja, a többit a rászoruló országokkal kötendő kétoldalú megállapodások alapján osztja el.

    Boris Johnson hivatala közölte, hogy a Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson gyógyszergyárak már kötelezettséget vállaltak 1,3 milliárd adag vakcina nyereség nélküli átadására fejlődő országoknak. A miniszterelnök a csúcstalálkozón konkrét kötelezettségvállalásokat kér a G7-csoport többi tagországának vezetőitől annak elősegítésére, hogy 2022 végéig a világ teljes lakosságát be lehessen oltani a koronavírus ellen.

  • A növekvő fertőzésszámok miatt a chilei kormány bejelentette, hogy lezárják a fővárost, Santiagót, annak ellenére, hogy az ország lakosainak 60 százalékát beoltották már – írja a BBC. Az újonnan foganatosított intézkedések szerint a fővárosban és a környékén élő nyolcmillió lakos szombattól nem hagyhatja el otthonát.

    Csütörtökön Chilében 7716 új napi fertőzöttről számoltak be, a fertőzöttek zömét nem oltották be. Közben az egészségügyi ellátórendszer is a határait súrolja, egyre kevesebb az intenzív osztályon lévő szabad ágyak száma. A 17,5 milliós országban a lakosság 58 százaléka megkapta már mindkét vakcinadózist, 75 százalékuk pedig az első oltást.

    Chile tavaly márciusban zárta le a határait, de a csökkenő fertőzésszámok miatt már novemberben feloldotta a határzárat. A kormány ráadásul lehetővé tette a helyi lakosok szabad mozgását az országban, mint ahogyan az éttermek, bárok, kocsmák is újra kinyitottak. Az országban eddig összes másfél millió fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt 30 ezer ember.

  • Jair Bolsonaro brazil elnök csütörtökön bejelentette, hogy azok, akik már megkapták mindkét oltást, illetve átestek már a koronavírus-fertőzésen, mentesülhetnek a maszkviselési kötelezettség alól – írja a Telegraph.

    Jair Bolsonaro ellenezte a szigorú karanténintézkedéseket, mondván: az hátrányosan hat az ország gazdaságára, most pedig kijelentette, hogy a járványügyi korlátozásokat csak a fertőzöttek számára tenné kötelezővé.

    Worldometer adatai szerint a 211 milliós országban eddig 17 215 159 ember kapta el a fertőzést, és 482 135 ember halt meg.