Újraválasztották pártelnöknek Jarosław Kaczyńskit, utolsó ciklusára készül

K EPA20201006250
2021.07.03. 18:24

Elsöprő többséggel újraválasztotta szombaton a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt kongresszusa Jarosław Kaczyński pártelnököt – írja az MTI. Ryszard Terlecki, a PiS frakcióvezetője, a szejm alelnöke sajtóértekezletén közölte, hogy 1245 küldött támogatta a pártelnök újraválasztását, 18-an szavaztak ellene, és öten tartózkodtak.

Jaroslaw Kaczyński 2003 januárja óta tölti be megszakítás nélkül a nemzeti konzervatív párt elnöki tisztét. Ikertestvérét, a későbbi államfőt, a 2010-es szmolenszki légikatasztrófában életét vesztő Lech Kaczyńskit váltotta a tisztségben, aki 2001-2003 között volt a PiS elnöke. A pártelnöki megbízatás négy évre szól. A 72 éves vezető  Lengyelország legbefolyásosabb politikusának számít. Többször megerősítette, hogy újraválasztása esetén ez lesz az utolsó pártelnöki időszaka, többet nem vállal.

Jaroslaw Kaczyński 1949. június 18-án született. Szülei a második világháborúban a varsói felkelésben harcoltak a német megszállás ellen, ő a 70-es évek vége felé beszállt az ellenzéki mozgalom, dolgozott a Szolidaritásnak is. Pártját ikertestvérével vezette győzelemre 2005-ben, ő 2007-ig, a PiS akkori választási vereségéig miniszterelnök volt.  A PiS aztán 2015-ben két, a párton belül mérsékeltnek számító jelölttel, Beata Szydłóval és Andrzej Dudával újra megnyerte a parlamenti és az elnökválasztást is, abszolút többséget szerezve a szejmben.

A kritikusok szerint a  Kaczyński-érában az orbáni Magyarországot idéző antidemokratikus fordulat következett be, amelyet a többi között a bírói függetlenség felszámolása fémjelez. A Fidesz nevében Orbán VIktor miniszterelnök csütörtökön jelezte, hogy csatlakozik Jaroslaw  Kaczyński Európa jövőjéről szóló felhívásához.