új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Azok a beoltatlanok, akik a koronavírus elsőként Indiában azonosított delta-variánsával fertőződnek meg, kétszer akkora eséllyel kerülnek kórházba, mint akik az eredetileg domináns, Vuhanban azonosított alfa-variánst – írja egy nagy mintán végzett angol kutatásra hivatkozva a Financial Times

    Ez a probléma különösen a fejlődő országok egészségügyi rendszereit teszi próbára. 

    Az eddig világszerte beadott 5,3 milliárd dózis vakcina 82 százalékát a magas vagy közel magas bevételekkel rendelkező országokban osztották ki, míg a szegényebb országoknak eddig mindösszesen az oltások 0,3 százaléka jutott.

  • Indiában szombaton 46 759 újabb koronavírus-fertőzöttet jelentettek, a legtöbbet az utóbbi csaknem két hónapban. Ugyanakkor rekordszámú, több mint 10 millió adag védőoltást adtak be az országban egy nap alatt – írja az MTI.

    Hivatalos adatok szerint 509 ember vesztette életét a fertőzéssel összefüggésben pénteken.

    A Reuters hírügynökség megjegyzi: az esetszámok a déli Kerala államban kezdtek nőni, egy nagyobb fesztivál után. Az újabb koronavírusos esetek mintegy 70 százalékát Keralában jegyezték fel.

    Az elmúlt 24 órában rekordszámú, több mint 10 millió adag, koronavírus elleni védőoltást adtak be Indiában, amit Narendra Modi miniszterelnök „jelentős tettnek” nevezett. A több mint 1,3 milliárd lakosú Indiában eddig több mint 622 millió vakcinát adtak be, a 944 millió felnőttkorú lakos több mint fele legalább már egy védőoltást megkapott.

  • A világon 215 452 283 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 486 039 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 214 574 138 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 473 924 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van eddig a legtöbb fertőzöttje, 38 707 475 ember. A halálos áldozatok száma 636 720.
    • Indiában 32 649 947 fertőzöttet és 437 370 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 20 703 906 fertőzöttről és 578 326 halálos áldozatról tudni hivatalosan.
    • Franciaországban 6 778 134 fertőzöttet és 114 291 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 6 747 681-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 176 904-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 6 697 770 a fertőzöttek száma, és 132 566-an haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 6 311 607 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 55 713.
    • Argentínában 5 167 733 a fertőzöttek és 111 270 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 831 809 fertőzöttet és 84 000 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 517 434 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 129 002.
    • Németországban 3 923 190 a fertőzöttek száma, 92 125 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 887 739 fertőzöttet és 75 335 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Nyolcvankét új koronavírus-fertőzöttet találtak Úl-Zélandon, az ötödik legtöbbet a koronavírus-járvány kitörése óta – hívja fel a figyelmet a The Guardian. Az esetek mindegyikét Aucklandben regisztrálták, közülük 62-t a város óceániai közösségében találtak meg.

    Az ötmillió lakosú csendes-óceáni szigetország fél évig élhetett egy járvány nélküli világban, de le van zárva azóta, hogy február óta először    augusztus 17-én  újra azonosítottak egy olyan fertőzöttet, aki közösségben kapta el a koronavírust. 

    Új-Zélandon eddig 2887 fertőzöttet regisztráltak, és huszonhatan haltak bele a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségbe. Az ország lakóinak egyelőre csak a 22 százaléka van beoltva a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisával.

  • Az amerikai hírszerző szervek megállapítása szerint további információkra lenne szükségük annak a vitának az eldöntéséhez, hogy egy kínai laboratóriumi baleset volt-e a Covid-19 járvány kiindulópontja – közölték hírszerzési vezetők a vizsgálódásaikról készült, pénteken közzétett összefoglalóban.

    Azt mondják, csak Kína segíthetne a világszerte eddig 4,6 millió ember halálát okozó új koronavírus tényleges eredetét érintő kérdések megválaszolásában.

    Valószínűleg Kína együttműködésére lenne szükség a Covid-19 eredetének végleges tisztázásához

    – áll a nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) hivatala által kiadott összefoglalóban.

    Joe Biden elnök, aki a héten kapta kézhez a májusi utasítása alapján készített titkos jelentést, kijelentette, Washington és szövetségesei további nyomást fognak gyakorolni a kínai kormányra, hogy választ kapjanak kérdéseikre.

    A világjárvány eredetével kapcsolatos kulcsfontosságú információk megvannak a Kínai Népköztársaságban, mégis a kínai kormány tisztviselői kezdettől fogva azon dolgoztak, hogy megakadályozzák, hogy a nemzetközi nyomozók és a világ közegészségügyi nyilvánosságának tagjai hozzáférjenek ezekhez az információkhoz – mondta nyilatkozatában Joe Biden.

    A hírszerzési jelentés olyan időszakban készült, amikor a két ország kapcsolatai több évtizedes mélypontra süllyedtek.

    Kína washingtoni nagykövetsége nyilatkozatban reagált, hangsúlyozva, hogy téves a pénteken ismertetett jelentésnek az az állítása, miszerint Kína kezdettől akadályozta a nyomozást, és hozzátette, hogy az amerikai hírszerző közösség által összetákolt jelentés tudományos szempontból hiteltelen.

    E szerint az eredetkutatás tudományos feladat, amelyet csakis tudósokra lehet és kell bízni, és nem hírszerzési szakértőkre. A kínai nagykövetség úgy véli, a jelentés célja az volt, hogy bűnbakot csináljon Kínából, amely úgymond akadályozza a világjárvány elleni küzdelmet. Arra viszont nem vállalkozott, hogy az Egyesült Államokban kutasson a Covid-járvány kórokozójának eredete után.

    A Fehér Ház kezdeményezte vizsgálódásokra válaszul Kína az elmúlt hónapokban nevetségessé igyekezett tenni azt a feltevést, hogy a Covid-19 kórokozója a vuhani állami virológiai laboratóriumból szabadult volna ki, és olyan elméleteket terjesztett, amelyek szerint a vírus a marylandi Fort Detrickben található laboratóriumból került ki még 2019-ben.