A hivatalos adat több mint háromszorosa lehet a koronavírus áldozatainak száma

GettyImages-1214810831
2021.11.03. 13:47

A koronavírus okozta halálozások hivatalos számai minden valószínűség szerint pontatlanok. Az adatok általában a tesztelésen alapulnak, tehát sok esetben esetlegesek, és nem tartalmazzák a vírus közvetett áldozatait, például azokat, akik az egészségügyi rendszerek túlterheltsége miatt vesztették életüket – írja az Economist.

Van azonban egy megbízhatóbb módja is annak, hogy pontosabb adatokhoz juthassunk. Az úgynevezett többlethalálozás számait kell megvizsgálni, vagyis azt, hogy egy adott évben mennyivel többen halnak meg, mint a járvány előtt.

Míg a hivatalos adatok szerint november 1-jéig ötmillió volt a vírus áldozatainak száma, az Economist becslése szerint ez a valóságban közelebb van a 17 millióhoz.

A számok alábecslése elsősorban a szegényebb országokban jelentős. Bulgáriában közel kétszerese, Oroszországban három és félszerese, míg Indiában tízszerese lehet a vélelmezett valós halálozás a kormány által közölt számoknak. Mindez nem csak azt jelenti, hogy világszerte alulértékeljük a vírus terjedésének sebességét, de azt is, hogy a járvány hatása pont azokban az országokban van alulmérve, ahol a legkevesebb erőforrás van arra, hogy küzdjenek ellene.

(Borítókép: Koronavírusban meghalt emberek temetése Oroszországban 2020. május 23-án. Fotó: Sergey Nikolaev / NurPhoto / Getty Images)