16:00, December 06.
Marokkó 1
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06. ÉLŐ
Portugália 2
Svájc 0

Drámai a helyzet Bécsben, ellepték az utcákat a tüntetők

2021-11-20T122221Z 407174448 RC2BYQ9W0QPB RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2021.11.20. 16:01 Módosítva: 2021.11.20. 17:30
Több tízezren gyűltek össze Bécs központjában szombaton, egy nappal az után, hogy Alexander Schallenberg osztrák kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter országos lezárásokat jelentett be.

A rendőrség arra kérte az embereket, hogy kerüljék el a demonstrációkat; az utcákat 1300 rendőr biztosítja, a levegőből helikopterek figyelik az eseményeket. A hatóságok attól tartanak, hogy elszabadulhat az erőszak, ugyanis számos szélsőjobboldali csoport arra kérte szimpatizánsait, hogy utazzanak a fővárosba. Sajtóértesülések szerint mintegy 35 ezer ember vonult a város központjába a szombati tüntetéseken.

Mindnyájan osztrákok vagyunk, akár be vagyunk oltva, akár nem. Vannak jogaink, és hangosak leszünk addig, amíg ezeket az alapjogainkat vissza nem kapjuk 

– mondta el a demonstráción Udo Landbauer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alsó-ausztriai vezetője, aki a szervezők között van. 

A Der Standard tudósítása szerint tíz embert tartóztattak le. A résztvevők közül sokan sárga csillagot viseltek, benne a „beoltatlan” szóval, és olyan feliratokat vittek, mint „1938-ban is így kezdődött”, vagy „Schallenberg = Mengele”

Ez nem csupán ízléstelen, hanem a nácik bűneit is mentegeti, és a milliónyi áldozatra és családtagjaikra is sértő,

közölte Karl Nehammer belügyminiszter.

Az osztrák fővárosban hangosbeszélőkkel próbálják rávenni a résztvevőket a kötelező maszkviselésre, a legtöbben azonban nem teszik meg ezt. A tömegben azt kiáltozzák, hogy „ellenállás”, és sípokat fújnak, sokan osztrák zászlókat lengetnek, az ország vezetőit gúnyoló transzparensekkel vonulnak. Sokan orvosi köpenyt viselnek, és olyan feliratokat emelnek a magasba, hogy „az én testem, az én választásom”, vagy „kiállunk a gyermekeinkért”.

Herbert Kickl, az FPÖ vezetője az APA osztrák hírügynökség szerint egyébként nem tud részt venni a tüntetésen, mert egy nappal korábban pozitív koronavírustesztet adott, és házi karanténban kellett maradnia. A pénteki bejelentést videóüzenetében „önkényuralminak” nevezte, amit egy olyan kormány hozott, amely „azt hiszi, hogy gondolkodhat és dönthet helyettünk”.

Ahogy azt megírtuk, pénteken délelőtt Alexander Schallenberg osztrák kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentették: hétfőtől tíz napra lezárják az országot. Már korábban is vezettek be korlátozásokat, ezek azonban elsősorban az oltatlanokat érintették, most viszont az intézkedések alól a beoltottak sem mentesülnek.

Az életbe lépő szabályozások szerint hétfőtől

  • a beltéri közösségi helyeken mindenhol kötelezővé teszik a maszkviselést;
  • kijárási tilalom lép életbe;
  • a munkahelyeken – ha lehetséges – home office-ban kell dolgozni;
  • az iskolák és az óvodák viszont nyitva maradnak, de az intézményekben is kötelező lesz a maszkviselés. Viszont a szülőknek nem muszáj iskolába küldeniük a gyerekeket, a tanároknak pedig biztosítaniuk kell, hogy a diákok otthoni tanulás esetén se maradjanak le.

A korlátozásokat egyelőre tíz napra rendelték el, majd az eredmények kiértékelését követően további tíz napra meghosszabbíthatják, így legkésőbb december 12-én oldják fel a korlátozásokat. Ausztriában a 8,9 milliós lakosság 66 százaléka van beoltva. 

A járványügyi korlátozások ellen Hollandiában is tüntettek péntek este; a holland rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le a rotterdami megmozduláson, ahol a tiltakozók autókat gyújtottak fel, valamint kövekkel dobálták meg a hatóság embereit. A legfrissebb hírek szerint hét ember sebesült meg.

(Borítókép: Tüntetés Bécsben. Fotó: Leonhard Foeger / Reuters)



  • Hírek
  • Hírek