Brüsszel utcáit is ellepték a tüntetők

2021.11.21. 16:49 Módosítva: 2021.11.21. 20:50

Több ezren vonultak utcára Brüsszelben a belga kormány szerdán bevezetett, a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó új intézkedései ellen tiltakozva. A helyi sajtó tudósítása szerint a demonstráció helyi idő szerint vasárnap fél kettőkor indult, a tömeg túlnyomó többsége nem viselt maszkot.

A Brussels Times tudósításából kiderül, hogy a rendőrség körülbelül 35 ezerre becsülte a résztvevők számát. Ilse Van de Keere, a brüsszeli rendőrség szóvivője szerint a brüsszeli városvezetés engedélyezte a tüntetést. A rendőrség közölte, nem számít arra, hogy a tüntetések a péntek esti rotterdami zavargásokhoz hasonló helyzetben végződjenek.

A rendőrség felkészült, konzultál a szervezőkkel, és megteszi a szükséges intézkedéseket

− mondta a szóvivő. A tömeg várhatóan délután öt körül az Európai Unió intézményeinek helyet adó kerületbe vonul, ahol a beoltásra vonatkozó kormányzati felszólítások, valamint a zárt helyiségekben kötelező maszkviselést és a védettségi igazolvány felmutatását előíró új szabályok ellen tiltakozó beszédeket tartanak.

Az MTI szerint a felvonulók füstbombákat gyújtottak, és petárdákat durrogtattak, erőszakos eseményről azonban nem érkezett jelentés. Ennek ellenére a közösségi oldalakon több olyan bejegyzés is megjelent, amelyen vízsugárral oszlatják a demonstráló tömeget.

Az egyik videón az is látható, hogy Brüsszel utcáin barikádokat emelnek és tüzet gyújtanak a tüntetők.

Később a  felvonulók füstbombákat gyújtottak és petárdákat durrogtattak. A tüntetők közül mintegy százan összecsaptak a rendőrökkel. A rendbontók köveket dobáltak, autókat és kukákat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, több rendőrautót is megrongáltak. Megfékezésükre a rendőrök vízágyút használtak, valamint könnygázt vetettek be. Legkevesebb 44 embert előállítottak. A hatósági tájékoztatás szerint három rendőr megsérült.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy több európai országban nagyobb megmozdulások voltak. A Magyarországgal szomszédos Ausztria fővárosában több tízezer tüntető gyűlt össze, miután Alexander Schallenberg osztrák kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter országos lezárásokat jelentett be pénteken.

Rotterdamban is többen az utcára vonultak, ott hét ember megsebesült, miután a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le, hogy ezzel próbálja meg feloszlatni a tömeget. A helyi hatóságok 51 embert vettek őrizetbe a zavargások miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport