Háromra nőtt a tel-avivi merénylet áldozatainak száma

K EPA20220408021
2022.04.08. 19:02
A biztonsági erők továbbra is maximális készültségben vannak Tel-Avivban és az egész országban, hogy megakadályozzanak egy esetleges további merényletet, a több hete tartó terrorhullám folytatását. Tel-Aviv belvárosának több helyszínén is tüzet nyitott egy 29 éves férfi, a lövöldözésnek legalább három halottja és tíz sebesültje van.

Háromra emelkedett a csütörtök esti lövöldözéses merénylet halálos áldozatainak száma Izraelben, életét vesztette az egyik súlyos sebesült – jelentette a Jediót Ahronót izraeli lapra hivatkozva az MTI.

Hiába küzdöttek az életéért az orvosok, belehalt súlyos sebeibe a 35 éves, háromgyermekes Barak Lopen, aki korábban olimpiákon is induló kajakversenyző volt, emellett az izraeli olimpiai és paralimpiai kajakválogatott edzője.

A terrorakció halálos áldozata volt mellette a 27 éves Eitam Megini, aki egy hónapja jegyezte el barátnőjét, és az esküvőjüket tervezték. Számítástechnikát és idegtudományokat tanult. Gyerekkori barátjával, Tomer Moraddal mentek Tel-Avivba egy bárba beszélgetni, ahol mindkettőjüket agyonlőtte a palesztin támadó. Morad éppen befejezte mérnöki tanulmányait, és új végzettségének megfelelő állást talált.

Maximális a készültség

Naftali Bennett miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a biztonsági erők továbbra is maximális készültségben vannak Tel-Avivban és az egész országban, hogy megakadályozzanak egy esetleges további merényletet, a több hete tartó terrorhullám folytatását.

Izrael egész népe érzi a meggyilkoltak családjainak szomorúságát, és imádkozik a sebesültek egészségéért. Nehéz, kihívásokkal teli korszakban élünk – talán hosszabb ideig –, de kemény kézzel harcolunk a terrorral, és győzni fogunk

– hangsúlyozta nyilatkozatában a kormányfő.

A merénylő nem tartozott terrorszervezethez

A merénylő jól ismerte Tel-Avivot, több alkalommal tartózkodott a városban, noha nem volt izraeli munkavállalási és belépési engedélye. A Sin Bét belbiztonsági szolgálat jelentése szerint a Ciszjordánia északi részén, Dzsenín egyik menekülttáborában élő 29 éves Raid Hazem nem tartozott egyik palesztin terrorszervezethez sem, nem voltak korábban biztonsági kihágásai, soha nem vették őrizetbe.

Az EU elítélte a támadást

Az Európai Unió elítéli a Tel-Avivban csütörtök este történt lövöldözést „és minden hasonló támadást” – közölte az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője. 

Az uniós szóvivő brüsszeli közleménye szerint az Európai Unió kiáll Izrael és népe mellett, továbbá részvétét fejezi ki mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket. Az Európai Unió továbbra is szilárdan elkötelezett a terrorizmus és minden erőszakos szélsőségesség megelőzése és az ellenük folyó küzdelem mellett – tette hozzá a szóvivő.

A ramadán első pénteki imája rendőri készültségben

A ramadán, a muzulmán böjti hónap első pénteki imája feszülten, teljes rendőri készültségben, de békésen zajlott le Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél, amely a muzulmán vallás harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után.

Tel-Aviv belvárosának több helyszínén is tüzet nyitott csütörtök este egy 29 éves férfi, a lövöldözésnek legalább három halottja és tíz sebesültje van. A sebesültek húszas, harmincas éveikben járó fiatalok.

A csütörtök esti támadást követően Naftali Bennett izraeli miniszterelnök helyzetértékelő tanácskozást hívott össze Benjámin Ganz védelmi miniszter, valamint Aviv Kohávi vezérkari főnök részvételével. A Hamász és több más palesztin szervezet üdvözölte a merényletet.

Még vasárnap rendkívüli ülést tartott Bennett vezetésével a biztonsági kabinet, ahol fokozott biztonsági készültséget rendeltek el az elmúlt időszak merényletei és a ramadán, a muzulmán böjti hónap miatt, amikor általában megemelkedik a terrorakciók száma.

(Borítókép: A biztonsági erők tagjai járőröznek Tel-Aviv belvárosi szórakozónegyedében 2022. április 7-én. Fotó:  MTI / EPA / Abir Szultan)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport