új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán védelmi minisztérium jelentése szerint az ukrán hadsereg 17 orosz légi célpontot semmisített meg szombaton.

    A légierő és a szárazföldi erők légvédelmi rakétái kilenc hadműveleti-taktikai drónt, három repülőgépet és öt cirkálórakétát lőtt ki

    – idézi a közleményt a CNN.

  • Az ukrán haderő a hajnali órákban aknavetőkkel lőtte a Donyecki régióban található Horlivka települést – számolt be a régió vezetősége. 

    A lövéseket helyi idő szerint 6 óra 45 perckor rögzítették, és csaknem tíz percen keresztül tartottak – írja a Ria Novosty.

    A Donyecktől ötven kilométerre található Horlivka 2014 óta áll a Donyecki Népköztársaság ellenőrzése alatt. 

  • Ukrajna átadta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) azon berendezések átfogó listáját, amelyekre az ország szerint szüksége van nukleáris létesítményeinek biztonságos működéséhez a jelenlegi konfliktus idején – mondta ma Rafael Mariano Grossi főigazgató.

    A NAÜ közleménye szerint néhány felszerelést már átadtak Ukrajnának, amikor a főigazgató a Dél-Ukrajnai atomerőműben tartózkodott, azonban jövő héten a csernobili atomerőműbe utazik, ahová sugárzásfigyelő berendezéseket és egyéni védőfelszereléseket visz majd.

    Az Ukrajna által pénteken megküldött lista az ország különböző nukleáris létesítményeihez tartozó berendezések sorát tartalmazza, különféle sugárzásmérő eszközöket, védőfelszereléseket, technikai berendezéseket, áramellátó rendszereket és dízelgenerátorokat.

  • Az Oroszországgal szembeni szankciók miatt már két hónapja blokkolják Franciaországban az orosz hajók mozgását. A kikötőkben horgonyzó hajók kikötői díját azonban a regionális hatóságoknak kell fizetniük – írja a TASZSZ a France 2 tévécsatornára hivatkozva.

    A csatorna szerint az egyik ilyen hajó egy 141 méteres ömlesztettáru-szállító hajó, amelyet a Saint-Malo-i hatóságok szerint rendszeresen mozgatni kell, hogy helyet adjanak más hajóknak.

    Már három-négy alkalommal mozgatták a hajót. Annak ellenére, hogy látszólag apró megmozdulásokról van szó, még mindig pénzbe kerülnek

    – idézte Stephan Perrin, a Bretagne-i regionális tanács alelnökét a France 2. Csaknem 50 ezer eurót (18,6 millió forintot) költöttek erre a hajóra, a költségek nagy részét a bretagne-i hatóságok állták, akik már támogatást kértek Párizstól.

  • Miközben Ukrajnában jelenleg is zajlik a Vlagyimir Putyin orosz elnök által február 24-én elindított háború, addig az államfő részt vett az ortodox egyház húsvéti szertartásán a Megváltó Krisztus-székesegyházban.

    A szertartást az orosz pátriárka, Kirill tartotta, aki idén júniusban, Jeruzsálemben találkozott volna a katolikus egyházfővel, Ferenc pápával. A találkozót azonban a Vatikán diplomatáinak tanácsára lemondták.

    Putyin éjfél körül jelent meg a templomban. Ünnepi öltönyben, bordó nyakkendővel, égő gyertyával a kezében. Az ország főszékesegyházában tartott húsvéti szertartáson az elnök mellett Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester is jelen volt.

    A hagyomány szerint az orosz elnök ilyenkor egy húsvéti tojást ad az egyház vezetőjének – emlékeztet a TASZSZ.

  • Körülbelül nyolcezer luxusautó, köztük a legújabb Mercedesek, Cadillacek és Lexusok rekedtek a belga Zeebrugge kikötőjében az Oroszország elleni szankciók miatt.

    Az autók Oroszországba érkeztek volna, azonban a luxuscikkek kiviteli tilalma alá estek, azaz értékük meghaladja az 50 ezer eurót (18,6 millió forintot) – írja a The Wall Street Journal a zebruggei autóterminál igazgatójára, Mark Adriansensre hivatkozva.

    Az igazgató azt nem árulta el, kinek a tulajdonában állnak az autók. 

  • Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) számos munkatársát illegálisan vették őrizetbe a megszállt Donyeckben és Luhanszkban – számolt be Deidra Brown, az EBESZ bécsi székhelyű brit nagykövet-helyettese a Reutersnek.

    Ijesztő jelentéseket kaptunk arról, hogy a Donbászban tartózkodó oroszok félelemben tartják az EBESZ Különleges Megfigyelő Missziójának (SMM) tagjait

    – mondta a nagykövethelyettes, hozzátéve, mindent megtesznek a munkatársaik biztonságáért. 

  • Ukrajna arra számít, hogy jelentős előnybe kerül Oroszországgal szemben május végére vagy június elejére a szövetségesek fegyverszállítása miatt.

    Alekszej Aresztovics, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint ez egy olyan időszak lesz, amikor az orosz csapatok elfáradnak, és nem tudnak előretörni. Az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint ekkor lehet jelentős előnye az ukrán csapatoknak – írja az Unian.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk ma is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.