új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A történelmileg semleges Svájc vétót emelt, emiatt Németország egyelőre nem tudja leszállítani a Marder lánctalpas páncélozott szállító járműveket Ukrajnának, mert a hozzájuk használt lőszer Svájcban készül, és az exporthoz Bern hozzájárulása szükséges.

    A Mardereket a német Rheinmetall gyártja, de a lőszer Svájcból érkezik, és Bern nem engedélyezi fegyverek és lőszerek újraexportálását konfliktusövezetekbe.

    Az ügyben illetékes berni Gazdasági Államtitkárság (SECO) szóvivője elmondta, két megkeresést kaptak Németországból lőszerek ukrajnai exportjára vonatkozóan, és mindkettőt elutasították az ország semlegességére és a hadianyagok kereskedelmével kapcsolatos jogszabályokra hivatkozva.

    Svájc a korábbi gyakorlatától eltérően igazodott az Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt bevezetett szankciókhoz, de ragaszkodik semleges státusához, amely nem teszi lehetővé, hogy fegyvereket szállítson konfliktuszónákba. A múlt hónapban Lengyelország hasonló kérését is elutasították Bernben – írja az MTI.

  • Oroszországban elérhetetlenné vált a chess.com nevű sakkportál.

    Az egyik legnépszerűbb sakkwebhelyet a Roszkomnadzor orosz médiafigyelő ügynökség blokkolta. A döntést azzal indokolták, hogy az oldal az ukrajnai helyzettel kapcsolatos híreket tartalmazott – számolt be az Interfax

  • Európai turnéra indult a Kijevi Szimfonikus Zenekar, ami – állításuk szerint – egy kulturális misszió, „az orosz agresszió elleni, minden lehetséges módon történő küzdelem” része.

    A Szabad Európa szerint az Ukrajna Hangja nevű turné nyitóestje április 21-én volt Varsóban, és május 1-jén, Hamburgban ér majd véget. A szimfonikusokhoz olyan ukrán komolyzenészek is csatlakoztak, akik nem a zenekar tagjai.

    A családommal ültem, és nem tudtam semmit tenni. A hadseregünk a jövőnkért és a szabadságunkért harcol, így nem tudok csak ülni és várni nem tudom, mire

    – ezt mondta egy 22 éves ukrán hegedűművész, Olekszij Psenyicsnyikov arról, hogy miért csatlakozott a turnéhoz.

    Több női zenész már korábban elmenekült a háború elől, és menekültként van nyilvántartva Közép-Európában. A zenekar legtöbb tagja eljött Ukrajnából, de amint véget ér a turné, visszatérnek. A 18 és 60 év közötti ukrán férfiaknak jelenleg tilos elhagyniuk az országot, így a kijevi zenekar több tagjának engedélyt kellett kérnie a külföldre utazáshoz.

  • „Nem ajándékokat és süteményeket, hanem konkrét dolgokat, konkrét fegyvereket várunk” – szögezte le vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ortodox húsvéti misét követően közzétett videóüzenetében, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnapra tervezett kijevi látogatására célozva.

    Az elnök leszögezte: szeretettel várják a látogatókat, „de nem azért, hogy csak selfie-ket csináljanak”.

    Nem jöhetnek hozzánk üres kézzel

    – fogalmazott az üzenetben. Hangsúlyozta azt is, hogy hisz a feltámadásban és az igazság győzelmében. Az amerikai miniszterek látogatását szombaton jelentette be Zelenszkij, a hírt pedig a Fehér Ház mostanáig nem erősítette meg.

    Zelenszkij a hétvégén ismét találkozót sürgetett orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal „a háború befejezése érdekében”.

    Aki elkezdte ezt a háborút, abba is tudja hagyni

    – fogalmazott az elnök szombaton egy kijevi metróállomáson tartott sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, „nem fél találkozni” Putyinnal, ha ez segít a harcok lezárásában.

    Nem mintha találkozni szeretnék vele. De a konfliktus diplomáciai lezárása érdekében igenis találkoznom kell vele

    – jelentette. Hozzátette, Kijev megbízik partnereiben, ám nem bízik Oroszországban.

    Elmondta, hogy megszakítják a Moszkvával folyó tárgyalásokat, amennyiben az orosz erők behatolnak a délkelet-ukrajnai Mariupolban lévő, a város védelmének utolsó bástyáját jelentő Azovsztal acélműbe, vagy „álnépszavazást” írnak ki Herszon megyében.

    Szombaton közzétett ukrán becslések szerint mintegy 2000 katona és 1000 civil rejtőzhet az acélmű területén és az alatta húzódó alagútrendszerben.

    Közben az ENSZ ukrajnai koordinátora, Amin Avad azonnali tűzszünetre szólított fel Mariupolban a még a városban lévő, mintegy 100 ezer civil kimenekítése érdekében – írja az MTI. 

  • Ferenc pápaa Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiemelte, hogy az emberek békét akarnak, egyúttal a háborús támadások leállítását sürgette a szenvedéstől meggyötört lakosság érdekében.

    Szomorú, hogy a húsvét összes keresztény számára szent és ünnepélyes napjaiban erősebben hallani a fegyverek halálos zaját, mint a feltámadást hirdető harangok zúgását, és szomorú, hogy a fegyverek egyre inkább átveszik a szavak helyét

    – mondta Ferenc pápa, aki az ortodox húsvét alkalmából köszöntötte a keleti egyházak híveit is, akik most tartják az ünnepet.

    Erősítsétek a béke érdekében mondott imákat, és legyen bátorságotok kimondani és kinyilvánítani, hogy a béke lehetséges. A politikai vezetőket arra kérem, hallgassák meg az emberek szavát, akik békét akarnak, nem a konfliktus fokozódását

    – mondta a pápa, akit körülbelül 40 ezren hallgattak a Szent Péter téren.

  • Olena Zelenszka, ukrán first lady köszöntötte az ukránokat, akik a mai napon ünneplik a húsvétot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége az Instagramon osztotta meg gondolatait.

    A fény eloszlatja a sötétséget. Az élet legyőzi a halált. Az igazság megállítja a hazugságot. A jó győz. Kellemes húsvéti ünnepeket azoknak, akik ünnepelnek

    – írta Olena Zelenszka.

  • Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója felsorolta az orosz hadsereg két hónap alatt elért „eredményeit”.

    A tanácsadó Telegramon közzétett listájában kiemelte, hogy az orosz hadsereg február 24-e óta

    • több mint 22 ezer katonát veszített,
    • hét tábornoka elesett,
    • és bebizonyította, hogy a világ „második legerősebb hadserege” civilek és lakóterületek ellen harcol csak.

    A posztban hozzátette: 

    Bebizonyították a világnak, hogy a skizofrénia lehet kollektív és korlátlan, különösen akkor, ha a propaganda tudja, hogyan nevezze az orosz nácikat »felszabadítónak«. A terrort egy másik országban »felszabadulásnak« nevezik.

  • A houstoni és a New York-i orosz főkonzulátus számláit a Bank of America lezárta, a nagykövetség gyakorlatilag blokád alá került – jelentette ki Anatolij Antonov, az Amerikai Egyesült Államok orosz nagykövete vasárnap.

    A TASZSZ azt írja, Antonov arról is beszámolt, hogy a nagykövetség alkalmazottai írásos és telefonos fenyegetéseket kapnak.

    Egy időben még a nagykövetség kijáratát is blokkolták, elég sok tüntetés zajlott, rongálások voltak

    – tette hozzá az orosz nagykövet.

  • Mindössze 16 embert tudtak evakuálni vasárnap Popasznáról, ugyanis a humanitárius konvoj két járműve is tűz alá került – számolt be Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió katonai igazgatóságának vezetője.

    Húsvét reggelén ismét humanitárius segélyek mentek Popasznára, többek között ünnepi finomságokkal. Visszafelé egy iskolabusz 16 helyi lakost vett fel. Másik két autó tűz alá került, ezért emberek nélkül kellett visszatérniük

    – írta Hajdaj a posztjában.

  • Észak-Írországban nyomozást indított a rendőrség azok ellen a vandálok ellen, akik oroszbarát graffitiket festettek a Trónok harca (Game of Thrones) sorozat forgatási helyszínére – számolt be a Sky News.

    A rongálók a „Z dicsőség Oroszországnak” feliratot festették az armoyi Dark Hedgesnél található ösvényre, amely akkor lett híres, amikor forgatási helyszínként használták a népszerű sorozathoz.

    Mint ismeretes, a „Z” betű az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának szimbóluma.

  • Szokatlan felvételeket osztottak meg a közösségi oldalakon Vlagyimir Putyin orosz elnökről, amelyet a húsvéti szertartáson készítettek róla.

    Az egyik ilyen felvételen az orosz vezető az ajkait rágja. Néhány nyugati média szerint ez magyarázza, hogy Putyinnak indulatkezelési problémái és dühkitörései vannak, és ezeket ilyen módon próbálja visszatartani. Kérdéses azonban, hogy mi miatt lehet valaki dühös egy egyházi szertartás alatt.

    Egy másik felvételen az orosz elnök a szertartás előtt az üres templomban tartózkodik, és türelmetlenül várja, hogy elkezdődjön a húsvéti mise.

    A médiában már hosszú ideje téma, hogy az orosz elnöknek valamilyen betegsége van, ami miatt kezelésre szorul, igaz, ezeket a híreket a Kreml soha nem erősíti vagy cáfolja meg. Egy pont azonban minden – médiában megjelent – „diagnózisban” közös, mégpedig az, hogy a betegség hatással van az orosz elnök idegrendszerére.

  • Az ukrán hadsereg szerint a február 24-én kezdődő háborúban eddig 21 800 orosz katona halt meg.

    Ha az adatok pontosak, akkor Oroszország halálos áldozatainak száma jóval magasabb, mint a Szovjetunió afganisztáni háborúja idején, amely egy évtizedig tartott – írja az Independent.

    A The Kyiv Independent szerint az ukránok 2238 orosz páncélozott járművet és 873 tankot, valamint 179 repülőgépet, 154 helikoptert és nyolc hajót semmisítettek meg idáig.

  • Az ukrán elnöki hivatal felajánlotta az orosz félnek, hogy tartsanak külön tárgyalást Mariupollal kapcsolatban, emellett pedig Kijev a húsvéti fegyverszünet bevezetését is szorgalmazta – jelentette Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója és a tárgyalódelegáció tagja.

    Megjegyezte, annak ellenére, hogy az ukránok húsvétot ünnepelnek, az orosz csapatok folyamatosan támadják az Azovsztalt, ahol még jelenleg is sok civil tartózkodik.

    Mint a Twitteren közzétett bejegyzésében fogalmazott, azt javasolta Moszkvának, hogy „gondolkodjon el a hírneve maradványain”. Javasolta továbbá a teljes tűzszünetet Mariupolban, a civil lakosok számára a humanitárius folyosók megnyitását, valamint azt is, hogy külön tárgyaljanak a mariupoli helyzetről.

  • Az ukrán hatóságok szerint két gyermek meghalt, miután az orosz erők folyamatosan lőtték a Kelet-Ukrajnában található Donyecki területet.

    Pavlo Kirilenko, a terület kormányzója szerint egy 5 és egy 14 éves lány is életét vesztette, miután lerombolták azt az épületet, amelyben éltek.

    A kormányzó egyúttal arra szólított fel, hogy evakuálják azokat a területeket, amelyek a harcok közelében vannak.

  • Mihajlo Podoljak, az ukrán tárgyalódelegáció vezetője és az elnöki iroda tanácsadója azzal vádolja az orosz hadsereget, hogy nehézbombákkal lövi a mariupoli acélgyárat.

    A tanácsadó Twitteren írt arról, hogy az ellenséges erők folyamatosan támadják a gyárat annak ellenére, hogy a katonák mellett civilek, köztük gyerekek is tartózkodnak a területén. 

    Jelenleg is folyamatosan támadják az Azovsztalt. A helyet, ahol katonáink és civiljeink egyaránt tartózkodnak, légibombákkal lövik 

    – fogalmaz posztjában Podoljak.

  • Ukrajna M982 Excalibur precíziós, nagy hatótávolságú GPS-vezérelt tüzérségi lövedékeket kap Kanadától az új M777-es 155 milliméteres tarackokhoz – írja a CBC csatorna.

    A tervek szerint Kanada négy, viszonylag új M777-es tarackot küldött Ukrajnába. Ezen kívül átadott Ukrajnának bizonyos számú M982 Excalibur lövedéket is, amelyeket az afgán háború után hagyott hátra.

    A nagy hatótávolságú lövedék ugyanúgy használható majd a Ceasar kerekes önjáró tarackokhoz is.

    Kapcsolódó

    Mutatjuk az Excaliburt, az ukránok új titkos fegyverét

    A Kanadától kapott segítséget már Irakban is nagy sikerrel vetették be.

  • Cáfolta a bolgár konzul elrablásáról szóló híreket a bolgár külügyminisztérium – írja a Dnevnyik.

    Szergej Zselev bolgár konzult nem rabolták el. Zselev jelenleg otthon van, biztonságban

      – közölte a külügyminisztérium.

    Korábban Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere jelentette, hogy elrabolták Bulgária tiszteletbeli konzulját.

  • Oroszország Ukrajna határától 60 kilométerre Iskander-M OTRK típusú ballisztikus rakétarendszereket telepített – számolt be az ukrán vezérkar Facebook-oldalán. 

    A jelentésben hozzáteszik, az orosz csapatok folytatják Harkiv részleges blokádját, heves összecsapásokkal megsemmisítik az ukrán csapatokat és az infrastrukturális létesítményeket. De ágyúzzák a Kurulka és Novaja Dmitrovka településeken állomásozó gyalogságot is. 

  • Az ukrán hadsereg beszámolója szerint két orosz tábornok meghalt, egy pedig megsebesült a herszoni orosz parancsnokság elleni támadásban. 

    A parancsnoki állomást pénteken találták el az ukrán erők. Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója elmondta, csaknem ötven magas rangú orosz tiszt tartózkodott a központban a támadás idején, de további sorsuk ismeretlen – írta az Euronews.

  • Három rakéta is becsapódott a délkelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk járásban. Az egyik lövedék a vasúti infrastruktúrát találta el. Egy 48 éves férfi meghalt – jelentette Valentin Reznyisenko, a megye kormányzója.

    A jelentés szerint nyolc épület megsemmisült, három autó és egy teherautó van a romok alatt. A robbanás betörte az ablakokat és elzárta az ajtót egy közeli lakóházban.

    A másik két rakéta eltalált egy ipari épületet, ott nem tartózkodtak emberek – tette hozzá Reznyisenko a Telegramon közzétett üzenetében.

  • A helyi média szerint Svájc feltart egy Ukrajnába tartó német fegyverszállítmányt. 

    A Sonntags Zeitung című svájci lap számolt be arról, hogy az ország blokkolja a német Rheinmetall fegyvergyártó Svájcban gyártott lőszereinek exportját.

    Svájc az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy semlegessége nem teszi lehetővé, hogy fegyvereket küldjön a konfliktusövezetbe. Németországot pedig egyre többen támadják azért, mert nehézfegyverekkel látja el a háborús Ukrajnát – írja az Independent.

  • Ellenőrizetlenül égnek a szibériai erdőtüzek, mert az oltással foglalkozó orosz katonák Ukrajnában harcolnak. 

    A térségben tavasztól őszig a leggyakoribbak a tüzek, de most nincs, aki eloltsa őket, mert az erre kirendelt orosz felügyelet az ukrajnai háborúban harcol. A hatalmas lángok pedig nagyban hozzájárulnak a klímaváltozáshoz – írja az Independent.

  • Oroszország február 24-én indított Ukrajna elleni inváziója óta 213 gyermek vesztette életét a harcokban – számolt be Telegramon az ukrán legfőbb ügyészség. 

    A jelenlegi adatok szerint 602 gyermek sebesült meg a háború miatt, amiből 213 meghalt, 389 pedig megsérült. Kiemelik, a legtöbb (122) gyermekáldozat a Donyecki régióban van.

  • Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon 4136 fő lépett be szombaton. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5057 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság.

    Hozzáteszik, a beléptetettek közül a rendőrség 531 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Budapestre vonattal az ukrajnai háború elől április 23-án 539 ember, köztük 249 gyermek érkezett. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 14 ember, köztük 9 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

  • Joe Biden, az Egyesül Államok elnöke Antony Blinken külügyminiszter Ukrajnában tett látogatása előtt azt üzente, támogatja a háború által sújtott országot.

    Az amerikai elnök Twitteren jelentette ki, hogy az orosz elnök Ukrajna megszállására tett kísérlete soha nem lesz sikeres.

    Szövetségeseinkkel és partnereinkkel, valamint az ukrán néppel való egységünk félreérthetetlen üzenetet küld Putyinnak: sohasem sikerül egész Ukrajnát uralni és elfoglalni

    – írta Biden.

  • Az odesszai regionális ügyészség nyomozást indított a várost ért rakétacsapás ügyében háborús szabályok megsértése és előre megfontolt emberölés miatt – jelentette a Legfőbb Ügyészség.

    Mint arról beszámoltunk, április 23-án, szombaton Oroszország TU–95 stratégiai bombázói lőtték ki a rakétákat a Kaszpi-tengerről. 

    A támadásban nyolc ember meghalt, köztük egy három hónapos gyermek, és 18-an megsebesültek.

  • Melitopolban elrabolták Bulgária konzulját – jelentette Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere.

    „Több mint ötven kollégámat rabolták el országszerte, ma 29-en vannak a megszállók börtönében. Néhány órával ezelőtt kiderült, hogy Melitopolban elrabolták Bulgária tiszteletbeli konzulját” – idézi a polgármestert az Unian.

    A melitopoli hadműveleti helyzettel kapcsolatban Fedorov elmondta, hogy a megszállók negyedik napja nem engedik el azokat a lakosokat, akik Zaporozzsja felé akarnak elindulni. Elmondása szerint csak Krím felé engedik őket. Emellett a humanitárius ellátás is le van tiltva, nincs készpénz a városban.

  • Nyolc ember meghalt, ketten pedig megsebesültek az ukrajnai Luhanszk régió keleti részének orosz lövöldözésében – közölte Szerhij Hajdaj a régió vezető közösségi oldalán.

    Telegram-bejegyzésében Hajdaj azt írta, hogy hat ember halt meg Hirszke és Zolote városának szombati bombázása alatt.

    Hajdaj azt is elmondja, hogy Szevrodonyeck városában egy rendőrségi hivatalt semmisítettek meg.

    A hét elején Oroszország közölte, hogy katonai műveletét most Luhanszk és a szomszédos Donyeck régiók elfoglalására összpontosítja.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán államfő vasárnap tart megbeszélést Antony Blinkennel, az Egyesült Államok külügyminiszterével és Lloyd Austin védelmi miniszterrel Kijevben. 

    Az elnök azt reméli, az Egyesült Államok nehézfegyverekkel segít visszaszerezni az ellenséges orosz csapatok által elfoglalt területeket. 

    Amint lesz több fegyverünk, amint lesz elég belőlük, higgyék el, azonnal visszafoglaljuk az ideiglenesen megszállt területeinket

    – idézi Zelenszkij újságíróknak adott nyilatkozatát a Sky News.

  • Felerősödtek az orosz katonai egységek támadó akciói Szeverodonyeck, Kurahiv és Popaszna térségében. Zaricsne, Rubizsne és Popaszna térségében csaták zajlanak – olvasható az ukrán vezérkar reggeli jelentésében.

    Donyeck és Tavrijszk irányban aknavetővel, tüzérséggel és gránátokkal tüzel az ukránok állásaira. Avgyijivka területén növelik a légvédelmi rendszerek elhelyezését.

    A jelentés szerint Mariupolban, az Azovsztal területén tovább folytatódnak a támadások. Az oroszok a vasúti összeköttetést kihasználva megpróbálják növelni a csapatok logisztikai támogatását – olvasható a jelentésben.