új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mariupolból 314 embert evakuáltak egy Bezimenny faluban lévő településre, közülük 50 gyermek – közölte a DPR Területi Védelmi Parancsnokságának parancsnoksága.

    Az elmúlt nap folyamán, május 15-én 8 órától május 16-án 8 óráig 314 embert, köztük 50 gyermeket evakuáltak Mariupolból a Novoazovszkij körzetben található Bezimennybe

    – közölte a parancsnokság a TASZSZ szerint.

    Megjegyzik, hogy március 5-e óta 32 ezer 638 embert evakuáltak a településre.

  • Orosz felderítőcsoportok próbálták meg áttörni az ukrán határt Szumi térségében május 16-án reggel – számolt be Telegram-csatornáján az ukrán állami határőrség. 

    Az ellenség aknavetőkkel, gránátvetőkkel és géppuskákkal tüzet nyitott Sotka határterületre 

    – írta Dimitrij Zsevicki, a rendészet vezetője, hozzátéve: az ukrán határőröknek sikerült visszaverniük a támadást.

  • Nem biztos, hogy az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei már most megegyezésre jutnak az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szemben bevezetni tervezett, olajembargót is tartalmazó újabb szankciós csomagról – jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

    Josep Borrell a tagállami külügyminiszterek egynapos brüsszeli tanácskozására érkezve azt mondta: egyes tagállamok, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal, több nehézséggel szembesülnének az orosz olajra vonatkozó szankciók bevezetésével, mivel az olaj hozzájuk kizárólag csővezetékeken érkezik Oroszországból.

    Tárgyalunk erről, és mindent megteszünk a helyzet megoldása érdekében 

    – fogalmazott. Nem biztosítható, hogy ez azonnal megtörténik, ugyanis az egyes tagállami álláspontok meglehetősen erősek – hívta fel a figyelmet Borrell, majd hozzátette:

    De úgy gondolom, hogy ha megértjük egyes tagállamok sajátos helyzetét, és mindannyian erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy egységesek maradjunk Oroszországgal szemben, akkor sikerrel járunk.

  • Volodimir Zelenszkij egy elnöki rendelettel leváltotta az ukrán területvédelmi erők parancsnokát, Jurij Haluskint. 

    Haluskint az elnök 2022. január 1-jén, legelső rendeletével nevezte ki a területvédelmi erők parancsnokává. Helyette az elnök most Igor Tancjura vezérőrnagyot nevezte ki a területvédelmi erők élére. 

    Az erről szóló rendelet már az elnök hivatalos oldalán is megjelent, ennek szövegében azonban nem írták le, hogy mi indokolta a változtatás szükségességét. 

  • Az amerikai republikánus szenátus vezetője, Mitch McConnell Helsinkiben, a Sauli Niinisto finn elnökkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy az Egyesült Államok kongresszusa még augusztus előtt jóváhagyhatja az északi ország csatlakozását a nyugati katonai szövetséghez.

    Természetesen reméljük, hogy sikerül a nyári szünet előtt, amikor a kongresszus jellemzően nem ülésezik

    – mondta újságíróknak.

    Niinisto vasárnap megerősítette, hogy Finnország NATO-tagságért folyamodik, ami egy történelmi jelentőségű politikai váltás, ami feldühítette Oroszországot.

    McConnell elmondta, hogy az amerikai törvényhozók széles körű kétpárti támogatást élveznek a finn tagság mellett.

    Ami a szavazást illeti, nagyon jelentős lesz. Nem egyhangú, de nagyon jelentős.

    McConnell hangsúlyozta a republikánusok elkötelezettségét a katonai szövetségben való további amerikai részvétel mellett, és utalt arra, hogy Donald Trump nézete, miszerint az Egyesült Államoknak ki kellene lépnie a NATO-ból, nem népszerű a pártban – írja a Sky News.

  • Légicsapást hajtottak végre az oroszok Odessza ellen, aminek következtében két felnőtt könnyebb, egy kiskorú viszont súlyos sérüléseket szenvedett. 

    Az ukrán hadsereg déli hadműveleti csoportjának jelentése szerint egy orosz repülőről lőttek ki rakétát az egyik, Odesszában lévő turisztikai létesítményre. A csapás következtében több épület is összeomlott. 

    Odesszát az utóbbi hetekben több alkalommal is lőttek rakétákkal az oroszok. Az ukránok szerint egy alkalommal hiperszonikus rakétát is bevetettek a városban.

  • Arra utasították az orosz megszállókat, hogy a Zaporizzsjai és a Herszoni területet néhány hónapon belül készítsék fel egy népszavazásra – jelentette ki Vagyim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója. 

    Elmondása szerint az orosz katonák szeretőket vagy közeli hozzátartozókat neveznek ki magasabb pozíciókra, hogy ezzel alapozzák meg a hatalmukat.

    Hennagyij Laguta, a Herszoni Katonai Igazgatóság vezetője nemrég számolt be arról, hogy a megszállók bizonyos választásokhoz gyűjtik a lakosok személyes adatait – írta az UNIAN.

  • Folytatják a mariupoli Azovsztal gyár bombázását az orosz csapatok.

    Mint megírtuk, a létesítményt vasárnap is bombázták, amiről szintén készült videó. Azon a felvételen az látszik, hogy a tenger felől tűzesőt zúdítanak a gyárra.

    Eredetileg azt írtuk, hogy kazettás lőszereket vetettek be. Petr Andruscsenko, a mariupoli polgármester tanácsadója ezzel összefüggésben később azt mondta: elképzelhető, hogy fehér foszfort tartalmazó bombákat lőttek ki az oroszok (arról, hogy ennek milyen hatása lehet, itt írtunk korábban).

  • „Ma kemény nap lesz Brüsszelben. A külügyminiszterek tanácskozásán napirenden lesznek a szankciók és a Nyugat-Balkán helyzete is” – írta Szijjártó Péter külügyminiszter.

    Az oroszok elleni hatodik szankciós csomagról jelenleg is tárgyalnak az uniós tagállamok képviselői. Ennek a részét képezi az Oroszország elleni olajembargó is, amelyet már csak a magyar kormány ellenez.

  • Két ember meghalt, kilencen pedig megsérültek a szeverdonyecki kórház ágyúzásában – számolt be a Luhanszki Katonai Igazgatóság.

    A luhanszki régió több települését is támadás érte. Az orosz megszállók ágyúzták Liszicsanszkot, Privillját, Novodruzseket, Rubizsnyit, Vojevogyivkát és Belogorovkát. 

    A szeverodonyecki kórház ágyúzása következtében pedig ketten meghaltak és kilenc ember megsebesült. Kiemelték: a sérültek között gyermek is van – írta az UNIAN.

  • Oroszország február 24-én indított ukrajnai inváziójában eddig 229 gyermek halt meg – számolt be Ukrajna Legfőbb Ügyészsége. 

    A beszámoló szerint a háború óta összesen 650 gyerek sérült meg. Ebből 229-en meghaltak és 421-en szenvedtek különböző fokú és típusú sérüléseket. Hozzáteszik: a legtöbb gyermeket (68) Csernyihivben ért támadás.

  • Harkiv kormányzójának beszámolója szerint az ukrán térséget védő csapatok elérték az orosz államhatárt – írta a Sky News.

    Az ukrán védelmi minisztérium a Twitteren osztott meg egy videót, melyben állítólag az látható, hogy ukrán csapatok érkeznek a két országot elválasztó határhoz.

    Nincsenek szavak. A mai napon a 127. területvédelmi dandár 227. ukrán zászlóalja elérte az orosz határt Harkiv térségében. Dicsőség Ukrajnának!

    – írta posztjában Maria Avdeeva, az információkért és a dezinformációkért felelős igazgatóság vezetője. 

  • Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy az ukrajnai háborút a címlapokon kell tartani, és Ukrajna európai uniós tagságát úgy próbálja előmozdítani, hogy a világ egyetemein és parlamentjeiben tart beszédeket.

    Az ukrán elnök az ukránokhoz intézett esti beszédében így fogalmazott:

    Minél tovább tart a háború, annál fontosabb, hogy a világ maximális figyelmet fordítson ránk, Ukrajnára. A szükségleteinkről szóló információknak folyamatosan és mindennap szerepelnie kell a számunkra fontos országok híreiben.

    Zelenszkij kifejtette, hogy Ukrajna feladata elérni az EU-tagjelölti státuszt, majd később gyorsított eljárás keretében csatlakozni az Európai Unióhoz.

    Minden állam számít. Minden szavazat számít. Ezért szólalok fel a közeljövőben a luxemburgi parlamentben. Egyébként azon is dolgozunk, hogy az ilyen különleges beszédek földrajzi területét kiterjesszük Afrika és Ázsia parlamentjeire.

    Zelenszkij május 23-án tervez beszédet mondani a davosi fórumon. Elmondta, hogy ez a konferencia idén különösen fontos lesz hazája számára, mivel a háború utáni újjáépítésről lesz szó – írja az Independent.

  • Amióta az orosz erőket március végén visszaszorították Kijevből, több mint ezer civil holttestére bukkantak Bucsa térségében – sokukat sietve, földbe ásott, sekély sírokba temették el az egykor gyermektáboroztatásra használt helyen.

    Több mint ezer civilt öltek meg a bucsai régióban az orosz megszállás alatt eltelt egy hónap alatt, de a legtöbbjük nem repeszek vagy gránátok által halt meg. Több mint 650-et az orosz katonák lőttek agyon. Most Ukrajna keresi a gyilkosokat – írja a BBC.

  • A Renault moszkvai gyára Moszkvics márkanév alatt folytatja a termelést – jelentette be Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere.

    A Renault a háború után jelentette be, hogy kivonulnak Oroszországból, és márciusban a gyártást is felfüggesztették a moszkvai létesítményükben. Ezzel összefüggésben kiderült, hogy a cég oroszországi érdekeltségeit az állam veszi át, azt pedig hétfő reggel jelentette be Moszkva polgármestere, hogy ezzel összefüggésben feltámasztják a Moszkvics márkát is.

    A Moszkvics a szovjet korszak népszerű autómárkája volt, egy ideig a francia Renault-val is együttműködtek. A cég azonban 2002-ben csődbe ment, és – több sikertelen feltámasztási kísérlet után – végül a moszkvai városi önkormányzattal együttműködve a Renault vásárolta fel a Moszkvics-gyár egy részét. 

  • Az ukrán erők a háború elején vízzel elárasztották Demidivet, egy kis falut Kijevtől mintegy 48 kilométerre északra. Több ezer hektárnyi területet öntött el vízzel az Irpiny folyó, amivel megakadályozták az ukrán főváros elleni támadást.

    Az áradásnak tulajdonították, hogy az orosz katonák és tankok nem tudtak áttörni az ukrán vonalakon – írja a Sky News.

    Volodimir Artemcsuk azt mondta,

    Mi történt volna, ha át tudnak kelni a kis folyón, és aztán tovább mennek Kijev felé?

    A 39 éves Olekszander Ribalko elmondta, hogy egyes földek több mint egyharmadát elöntötte a víz. Két hónappal később az emberek még mindig felfújható csónakokkal közlekednek, és zöldségeket és virágokat ültetnek a szárazon maradt foltokon.

  • A mariupoli Azovsztal acélműben rekedt ukrán katonáknak nagyon kevés élelme és ivóvize maradt – írja az UNIAN ukrán hírügynökségre hivatkozva a BBC.

    Tegnap beszéltem a férjemmel. Azt mondta, hogy a bombázás töretlenül folytatódik, és van, hogy három napig nem tudnak a felszínre jutni 

    – mondja Julija, Arszenyij Fedosjuk katona felesége. A katonafeleségek szerint az üzemben annyira kevés a víz, hogy férjeiknek az üzem működéséhez korábban használt szolgálati vizet kell inniuk.

    Hozzátették: a védők elég pesszimisták, nem hisznek a diplomáciai megoldásban, ezért a végső csatára készülnek.

  • Megugrott a búza ára a nemzetközi piacokon, miután India megtiltotta a gabonafélék exportját.

    Idén körülbelül 60 százalékkal emelkedett a búza ára a világpiacon, amely kenyértől a tésztáig minden termék árának növekedését egyaránt okozta. Ugyanis India, a világ második legnagyobb exportőrének tilalma és az ukrajnai háború miatt megcsappant ukrán export globális emelkedést okozott.

    India egyébként azt nyilatkozta, a tilalom nem végleges és folyamatosan felülvizsgálják majd – írta a BBC.

  • Oroszország kibertámadásban adatokat lopott Lviv weboldaláról, és közzétette azokat a Moszkvához kapcsolódó Telegram-csatornákon – számolt be Andrij Moszkalenko, a város alpolgármestere. 

    Oroszország a rakéták mellett az informatikai frontot is használja. Minden védelmi rendszer ellenére a fájlok egy részét ellopták és közzétették különböző orosz Telegram-csatornákon

    – írja az alpolgármester a Facebook-oldalán.

  • Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon 5382 fő lépett be vasárnap. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6120 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 314 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ebben az időszakban kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. május 15-én 429 ember, köztük 256 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök csapatai 32 lakóházat romboltak le és rongáltak meg, miután tüzet nyitottak 23 településre Donyeck és Luhanszk megyében – közölte az ukrán hadsereg.

    Az ukrán katonák az elmúlt 24 órában 17 orosz támadást vertek vissza – állítja az ukrán hadsereg.

    A hadsereg azt is állította, hogy egy nap alatt három harckocsit, egy tüzérségi rendszert, hategységnyi harci páncélozott eszközt és egy járművet semmisített meg – írja az Independent.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter „megingathatatlan elkötelezettségét” fejezte ki Kijevnek a Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén.

    A NATO egységes válasza, amelyet most ismét megerősítettünk, továbbra is fennáll

    – mondta Blinken.

    Azt is bejelentette, hogy folyamatban vannak az amerikai nagykövetség újranyitásának előkészületei Kijevben – írja az Independent.

    Újranyitjuk a kijevi nagykövetségünket – megteszünk minden szükséges óvintézkedést, de a munka már folyamatban van –, és hamarosan újraindítjuk működésünket.

  • „A nemi erőszak bűncselekménye valóban széles körben elterjedt” – állítja az ukrán parlamenti képviselő, Kira Rudik.

    Kira Rudik ukrán parlamenti képviselő azt mondta, hogy „szinte minden felszabadított ukrajnai városból” hallott orosz katonák által elkövetett nemi erőszakról szóló állításokat – írja a Sky News.

  • Az ukrán védelmi minisztérium becslése szerint Oroszország eddig mintegy 27 ezer 400 katonát, 200 repülőgépet, 1220 tankot és 164 helikoptert veszített.

    A szám az orosz invázió február 24-i kezdete óta érvényes – közölte az ukrán védelmi minisztérium.

  • Az InformNapalm nemzetközi önkéntes közösség arra figyelmeztet, hogy az orosz megszállók különleges hadműveletre készülnek Mariupolban – áll a csoport Telegram-csatornáján.

    Azt állítják négy meg nem nevezett forrás alapján, hogy az orosz fegyveres erők nagyszabású akcióra készülnek az elfogott katonák és az elrabolt civilek részvételével. 

    Továbbá az InformNapalma szerint:

    • kétezer hadifoglyot terveznek Mariupolba szállítani;
    • katonai felderítőcsapatokat küldenek a városba, akiknek gázálarcokat, teljes katonai védőkészletet és kis hátizsákokat kellett magukkal vinniük, amelyek tartalma ismeretlen;
    • és hat, kétes tartalmú tartálykocsit küldenek a területre.

  • A Jakova Gandzjuka nevű 59. különálló ukrán gyalogdandár tüzérei május 15-én megsemmisítettek egy orosz hadikonvojt – számolt be a különítmény Telegram-csatornáján. 

    A megszálló konvoj megint nem ért célba. Újra beszennyezték a termőföldjeinket fémhulladékukkal 

    – írta posztjában a tüzérség. 

    Az akcióról légi felvétel is készült.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk hétfőn is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.

    Vasárnapi percről percre frissülő cikkünket itt találja.