Ezekkel a feltételekkel tárgyalna újra az oroszokkal Zelenszkij

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója.

Index
2022.05.24. 13:05
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Andrzej Duda lengyel elnök sürgette a vezetőket, hogy összpontosítsanak Ukrajna gabonaexportjában, közben attól tartanak, hogy Afrikában élelmiszerhiány léphet fel. Egy davosi panelbeszélgetésen Duda azt mondta,

    ha kiderül, hogy Észak-Afrikában éhínség van, Spanyolország és egész Dél-Európa hatalmas migrációs problémával küzdhet meg. Ma arra kellene összpontosítanunk, hogy Ukrajna képes legyen exportálni a gabonáját.

    A Kreml szerint a Nyugat felelős a globális élelmiszerválságért, mivel az ukrajnai háború miatt a modern történelem legsúlyosabb szankcióit vetette ki Oroszországra.

  • Több műtéten is átesett az a tízéves lány, aki egyedüliként maradt életben egy óvóhely támadása után a Donyeck régióban – írta Twitteren az ukrán külügyminisztérium.   

    Veronika hüvelykujja leszakadt, jobb karja pedig részlegesen lebénult, miután eltalálta egy lövedék darabja. Az orosz megszállók április 9-én támadták meg azt a bunkert, amelyikbe ő és családja menekült.

    Hozzáteszik: a kislány az egyetlen túlélője a támadásnak.

  • Szerhij Hajdaj, Ukrajna luhanszki kormányzója közölte, négy civil halt meg egy szijjerodonyecki épületben. Az oroszok kaotikusan és megszakítás nélkül lövik a regionális központot. A tragédia a város régi részein történt – írja a Guardian.

    Szerhij Hajdaj szerint a rendőrség kiérkezésekor két férfi és egy nő holttestét találták meg. Egy másik nő súlyosan megsebesült. Elsősegélyt kapott és kórházba szállították, de a műtőben meghalt. Valószínűleg mind a négyen ugyanabban a lakóházban laktak. Hétfőn ezt az utcát erősen lőtték, több ház megrongálódott. A városban összességében legalább hat ház sérült meg.

    Hírt kaptunk arról, hogy az ellenség két nap késéssel ismét lőtte a területi gyermekinternátus épületét Hirskében. Folyamatosan érkeznek jelentések a Popasznában és Rubizsnében lévő lerombolt lakóházakról is

    – mondta Hajdaj.

  • Mark Rutte holland miniszterelnök szerint Ukrajnának kicsi az esélye arra, hogy az Európai Unió tagjelöltje legyen.

    Rutte hozzátette, hogy sok EU-tagország nem szeretné megadni Ukrajna tagjelölti státuszát, valamint a gyorsított folyamat is igazságtalan lenne a nyugat-balkáni országokkal szemben, akik sokkal régebb óta várnak erre. 

    Az egyik lehetőség az, hogy Ukrajna potenciális tagjelöltté válik, és megmondják neki, hány lépést kell még megtenni ennek a státusznak a megszerzéséhez. Bosznia-Hercegovina esetében ez már megtörtént. Ez abban is segít, hogy az ukrán kormány ne veszítse el a motivációját

    – idézi a miniszterelnököt az UNIAN. Ugyanakkor a holland parlament több pártja is támogatja Ukrajnát a tagjelöltség megszerzésében. 

  • Az ukrán különleges műveleti erők a Star Wars zenéjével tettek közzé egy videót arról, amint egy kamikazedrón lecsap egy orosz harckocsira.

    Mindezt egy távoli kamera, valamint a drónon lévő kamera is rögzítette. Az utóbbin a becsapódás már nem látszik, de az ukránok azt állítják, hogy a harckocsi és a személyzete – amely állításuk szerint a járművön ült és alkoholt fogyasztott – megsemmisült. 

    Az ukránok nem közölték, hogy pontosan milyen típusú drónnal hajtották végre a csapást, de valószínűsíthető, hogy az egyik Switchblade drónt használhatták. Az Egyesült Államok még március közepén döntött arról, hogy az ukránok rendelkezésére bocsátja ezeket, majd április közepén jelezték, hogy még többet küldenek ezekből. 

    A bejegyzésben az ukránok azt írták: a fenti akció jó példája annak, hogy a külföldi fegyverszállítmányok miként segíthetnek nekik az ukrajnai háborúban. 

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője a Világgazdasági Fórum kongresszusán elmondta, az ukrajnai háború veszélybe sodorja a nemzetközi rendet.

    Szerinte a kongresszusnak arról kellene szólnia, hogyan tegyük jobbá a világot közös erővel, ehelyett azonban Vlagyimir Putyin inváziójáról beszél.

    Nem csak Ukrajna túléléséről vagy az európai biztonságról van szó. Ez az egész nemzetközi rendet kérdőjelezi meg

    – mondja Von der Leyen, hozzátéve, hogy Ukrajnának meg kell nyernie ezt a háborút. Putyin agressziójának pedig stratégiai kudarcnak kell lennie.

    Von der Leyen szerint Ukrajnának most közvetlen költségvetési támogatásra van szüksége, ezért az Európai Bizottság 10 milliárd dolláros pénzügyi segélycsomagot javasolt, amely az eddigi legnagyobb. Ez az elszántság segít majd Ukrajnának feltámadni a hamvaiból, és ez az elképzelés áll a Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek javasolt újjáépítési terv mögött.

    Minden országnak, amely törődik Ukrajnával, multinacionális intézményeknek, vállalatoknak, mindenkinek hozzá kell járulnia. Von der Leyen szerint a tengerentúlon befagyasztott orosz vagyont is fel lehetne használni az újjáépítés finanszírozására:

    Minden követ meg kell mozgatnunk, beleértve a befagyasztott orosz vagyon lehetséges felhasználását is.

  • Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.

    A Zöldek politikusa elmondta, hogy az Európai Bizottság folyamatosan tárgyal a tagországokkal, és napokon belül áttörés történhet.

    Már csak néhány tagállam, mindenekelőtt Magyarország jelez problémákat

    – mondta a német alkancellár, kiemelve, hogy tudomásul kell venni, hogy országonként eltérő a függőség az orosz kőolajimporttól.

    Mint mondta, lehetséges olyan megoldás, amely figyelembe veszi ezeket a különbségeket, de ehhez Magyarországon is történnie kell valaminek.

    Hangsúlyozta, hogy az embargó önmagában nem elég, mert nem gyengíti automatikusan Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Ezt mutatja, hogy az Egyesült Államokban elrendelt embargó hatására emelkedésnek indult az olaj világpiaci ára, vagyis Putyin az utóbbi hetekben kevesebb olajat adott el, de több bevétele keletkezett.

    Ezt természetesen el kell kerülni, ezért az Európai Unión túlmutató nemzetközi megállapodásokat kell kötni arról, hogy a piaci szereplők mekkora árat hajlandóak fizetni az orosz kőolajért 

    – tette hozzá Robert Habeck.

    Az elképzelés arról szól, hogy az emberek összefognak, és azt mondják, hogy nem fizetnek meg bármilyen árat. Ez csak akkor működik, ha nagyon sok ország csatlakozik, különben ki lehet játszani a rendszert – fejtette ki a német alkancellár, hozzátéve, hogy éppen ebben vannak még hiányosságok, de az Európai Bizottság és az Egyesült Államok dolgozik a javaslaton – írja az MTI.

  • Mintegy 20 ország ígéretet tett arra, hogy újabb fegyverszállítmányokat juttat el Ukrajnába – jelentette be sajtótájékoztatóján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

    Több ország rendkívül szükséges tüzérségi lőszereket, partvédelmi rendszereket, harckocsikat és egyéb páncélozott járműveket adományoz

    – mondta Austin a védelmi minisztériumban, a Pentagonban a találkozó után.

    Az úgynevezett Ukrajnai Kapcsolattartó Csoport (Ukraine Contact Group) találkozóján 47 ország miniszterei és védelmi vezetői vettek részt. A csoportot – nyugati szövetséges katonai vezetőkkel egyetértésben, a németországi Ramsteinben található bázison – áprilisban hozta létre az Egyesült Államok, azzal a céllal, hogy segítsék Ukrajna védelmi szükségleteinek kielégítését.

    Az új fegyverszállítmányokat bejelentető országok között volt például Olaszország, Dánia, Görögország, Norvégia és Lengyelország is – írta az MTI.

  • Rodrigo Duterte leköszönő Fülöp-szigeteki elnök élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ártatlan civilek meggyilkolása miatt Ukrajnában.

    Bűnözőket ölök, viszont soha nem ölnék meg gyerekeket és időseket

    – mondta Duterte, miután elismerte, hogy az orosz vezetőket gyilkosoknak bélyegezték.

    Duterte, aki nyíltan példaképnek és barátjának nevezte Putyint, először adott hangot rosszallásának Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

    Duterte hangsúlyozta, hogy nem ítéli el az orosz elnököt, de nem értett egyet azzal, hogy Putyin „különleges katonai műveletnek” nevezte az inváziót, és azt mondta, hogy az valójában teljes körű háború volt, amelyet „szuverén nemzet” ellen vívtak.

    Sokan azt mondják, hogy Putyin és én is gyilkosok vagyunk. Én már régóta mondtam nektek, filippínóknak, hogy én tényleg gyilkolok. De én bűnözőket ölök, nem gyerekeket és időseket

    mondta Duterte a kabinet kulcsfontosságú tisztviselőivel tartott heti televíziós megbeszélésen. 

  • Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke szerint az ukrajnai háború nem regionális, hanem globális probléma. 

    Az elnök keddi tokiói ülésén hozzátette: Washington és szövetségesei ragaszkodni fognak egy szabad és nyitott indo-csendes-óceáni térség létrehozásához. Szerinte Oroszország támadása Ukrajna ellen növeli a nemzetközi rend, területi integritás és szuverenitás alapelveinek fontosságát – írta az UNIAN.

  • Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára kijelentette, hogy Oroszország eléri céljait Ukrajnában, és nem kergeti a határidőket.

    Az elnök által kitűzött összes célt teljesítjük. Nem is lehet másként, mert az igazság, beleértve a történelmi igazságot is, a mi oldalunkon áll

    – mondta Patrusev a Guardian szerint.

  • Műholdas felvétel készült arról, amint az Ukrajnából származó gabonát hajókra pakolják fel a Krím félszigeten, Szevasztopol kikötőjében.

    Az ukránok az utóbbi hetekben azzal vádolták meg az oroszokat, hogy jelentős mennyiségű gabonát szállítottak el a kelet-ukrajnai termésből. A Maxar Technologies felvételén az látszik, hogy két hajóra pakoltak gabonát május 19-én és 21-én.

    Az egyik hajó azóta már az Égei-tengeren hajózik Bejrút irányába, a másik viszont még mindig a Fekete-tengeren van. 

    A CNN szerint a Krím félszigeten csak kevés gabonát termesztenek, ellentétben a gazdag termőföldekkel bíró Herszoni és Zaporizzsjai területekkel. Az ukránok szerint az oroszok több gabonasilót is kiürítettek az általuk megszállt területeken, és a terményt a Krímbe szállították.

  • Vlagyimir Putyin nem csupán Ukrajna legyőzésére, hanem az ukrán kultúra megsemmisítésére törekszik – mondta kedden Joe Biden.

    Az amerikai elnök „katasztrófának” nevezte a „brutális, jogtalan” háborút, amelyet Oroszország folytat Ukrajna ellen. Az orosz elnökről beszélve úgy fogalmazott:

    „Most már nem is katonai célpontokat céloz, hanem az iskolákat, templomokat löveti […] amivel az lehet a célja, hogy az egész ukrán kultúrát megsemmisítse. Ezzel kezdenie kell valamit a világnak, és ezt meg is fogjuk tenni.”

  • A budapesti BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton hétfőn 246 menekülőnek segítettek, az éjszakát 27 ember töltötte a létesítményben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

    Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít nekik a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve – írja az MTI.

  • Az elmúlt 24 órában 150 orosz katona halt meg az ukrajnai hadszíntéren és kilenc tankot semmisített meg az ukrán haderő – számoltak be az Ukrán Fegyveres Erők. 

    A beszámoló szerint a háború kezdete óta 29 350 orosz katona esett el Ukrajnában.

  • A herszoni kikötő forgalma teljesen leállt, mivel az ukránok aknákkal zárták el az egyetlen fekete-tengeri kijáratát – közölte Kirill Stremuszov, a helyi orosz közigazgatás vezetője.

    Közlése szerint az ukránok Mikolajivtól délre, Ocsakiv térségében helyezték el az aknákat. Hozzátette:

    A kikötő forgalmát akkor nyitjuk meg újra, amikor Ocsakivet és az egész mikolajivi területet felszabadítjuk az ukrán náciktól.

    Márciusban az oroszok elfoglalták Herszont és környékét, Mikolajiv felé haladva azonban már megakadt az előrenyomulásuk. Sőt, az utóbbi hetekben az ukránok ellentámadásba mentek át a térségben és megközelítették Herszont városát is. Az ukrán hadsereg azonban nemrég azt írta, hogy az oroszok most egy újabb offenzívára készülhetnek Mikolajiv ellen.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, kész egy újabb fogolycserét lefolytatni Oroszországgal szerdán – mondta az államfő a davosi Világgazdasági Fórum diákjainak tartott előadásában.

    Zelenszkij kitért arra is, hogy több ezren vannak fogságban Mariupolban, ugyanis az oroszok elfoglalták a déli kikötővárost. 

    Nincs szükségünk orosz katonákra, csak a mieinkre 

    – mondta, hozzátéve, készen állnak a fogolycserére. 

  • Felkerült egy rövid videórészlet arról, hogyan mennek harcba az orosz katonák:

    A videót egy orosz katona töltötte föl, és az látszik rajta, amint megelőznek egy méretes, vontatott löveget az autóúton. Az egyik katona énekel is, közben pedig Tuborg sört isznak. 

  • Húsz ország jelentett be új biztonsági segélycsomagokat, és megállapodott abban, hogy több korszerű fegyvert küld Ukrajnának, köztük Harpoon rakétavetőket és rakétákat a partok védelmére – közölte Lloyd Austin védelmi miniszter újságírókkal.

    Az új csomagokat bejelentő országok között van Olaszország, Dánia, Görögország, Norvégia és Lengyelország.

    Számos ország adományoz tüzérségi lőszert, partvédelmi rendszereket, valamint harckocsikat és más páncélozott járműveket. Mások a kiképzésre vonatkozó új kötelezettségvállalásokkal jelentkeztek.

  • Négy ember meghalt a május 23-i szeverdonyecki orosz támadásban – számolt be Szerij Hajdaj, a Luhanszki régió katonai közigazgatásának vezetője.

    A vezető hozzátette: a rendőrök két férfi és egy nő holttestére bukkantak, egy másik nőt pedig kórházba szállítottak. Azonban a sebesült olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette.

  • Az ukrajnai Herszon régióban az Oroszország által kinevezett adminisztráció kéri Moszkvától, hogy katonai támaszpontot létesítsen a területén – jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

    Oroszország március közepén sikeresen elfoglalta Ukrajna déli Herszon régióját, amely szomszédos a Krím félszigettel, amelyet Moszkva 2014 óta tud magáénak. Azóta új közigazgatást hozott létre ott, és bevezette az orosz rubelt fizetőeszközként, és tervei szerint a régiót az orosz terület részeként integrálja.

    A Herszon régióban orosz katonai bázisnak kellene lennie

    mondta a RIA-nak Kirill Sztremuszov, az Oroszország által „polgári-katonai regionális közigazgatásnak” nevezett Herszon helyettes vezetője.

    Sztremuszov hozzátette:

    Nem tervezzük, hogy különálló, független köztársaság leszünk. A fő feladatunk az, hogy az Orosz Föderáción belüli szubjektum legyünk.

    Sztremuszov megjegyezte, hogy egy népszavazás bármilyen eredményét a nyugati országok úgysem ismerik el, és arra a következtetésre jutott, hogy annak megtartása időpocsékolás.

    Az orosz nyelv az ukrán mellett államnyelv lesz a Herszon régióban. Az orosz nyelv lesz a hivatali munka, a kommunikáció és minden nemzeti jelentőségű kérdés fő nyelve. Nem tiltjuk az ukrán nyelvet, és semmilyen módon nem vezetünk be nyelvi tiltásokat.

  • Az ukránmagyar határszakaszon 4878 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 3844-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

    A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    Az ukrajnai háború elől hétfőn 76 ember, köztük 38 gyermek érkezett Budapestre vonattal – írja az MTI.

  • Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere szerint nyugati partnereik bebizonyították, hogy képtelenek a tárgyalásra. 

    A külügyminiszter kiemelte, meg van győződve arról, hogy az eurázsiai régióban kialakított orosz partnerségi hálózatra támaszkodni a helyes út. 

    Abban reménykedni, hogy a McDonald’s visszatér, csak hátradőlni, és semmit sem tenni, várni, hogy megérkezzenek az alkatrészek? Azt már nem. A nyugati partnereink bebizonyították, és nem először, hogy képtelenek tárgyalni

    – idézi Lavrovot a TASZSZ.

  • Megcsonkított és lelőtt holttestekre bukkantak a Mikolajivi régióban – számolt be az ukrán déli hadművelet parancsnoksága. 

    A Mikolajiv régióban lévő egységeink Herszon régió felé történő előrenyomulásakor több polgári személygépkocsit találtak megcsonkított és lelőtt holttestekkel. Először azt mondták nekik, hogy az elaknásított területen át lehet kijutni a városból, majd lelőtték azokat, akik túlélték a robbanást

    – idézi a közleményt az UNIAN.

    Kiemelik: a halottak között két általános iskolás korú gyermek is van.

  • A Pentagon vezetője, Lloyd Austin köszöntet mondott Csehországnak Ukrajna támadóhelikopterekkel és tankokkal való támogatásáért. 

    A vezető hozzátette: több ország (Olaszország, Görögország, Norvégia és Lengyelország) is bejelentette, hogy támogatja a háborús országot a szükséges hadi felszerelésekkel – számolt be a Ria Novosztyi.

  • A kolumbiai hadsereg 11 hadmérnöke osztja meg az ukrán katonákkal az aknák biztonságos ártalmatlanításának módszereit – számolt be Diego Molano kolumbiai védelmi miniszter.

    A miniszter elmondta, kolumbiai aknamentesítők egy csapata Európába utazott, hogy ukrán katonákat képezzenek ki. A gyakorlatokra Ukrajna egyik szomszédos NATO-tagországában kerül sor. 

  • Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége szerint az ukránok számára a háború évekig megmarad, és jelentős hatással lesz a mentális egészségükre.

    Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO közgyűlésén videófelvételen beszélt a háború pszichológiai hatásainak kezelésére tett erőfeszítésekről.

    Zelenszka, aki az orosz invázió kezdete után biztonsága érdekében egy titkos helyen rejtőzött el, nemrég tért vissza a nyilvánosság elé, amikor Volodimir Zelenszkij elnökkel együtt részt vett Ukrajna első elnöke, Leonyid Kravcsuk temetésén Kijevben – írja a Sky News.

  • A BRFK és a társszervek hétfőn 76 menekültet fogadtak a fővárosban.

    Az ukrajnai háború elől május 23-án 76 ember, köztük 38 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is – írja a police.hu.

  • A helyi ukrán média szerint több mint 500 civilt tartanak túszként az orosz erők Herszonban – számolt be a Sky News.

    Az Ukraine World az ukrán elnök krími állandó képviselőjét, Tamila Tashevát idézve azt írta, hogy 300 embert a városon belül tartanak fogva, míg a többieket a külvárosban helyezték el.

    Az Oroszország által túszul ejtett civileket kínzásnak, embertelen bánásmódnak és pszichológiai erőszaknak vetik alá

    – írta a lap.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyetlen orosz tisztviselővel, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel hajlandó találkozni, és csupán egyetlen kérdést vitatna meg vele, az ukrajnai háború végét.

    Az ukrán elnök erről a Davosi Világgazdasági Fórumon beszélt, valamint hozzátette, hogy egyre nehezebb bármilyen tárgyalás Oroszországgal, tekintve a megszállt területeken civilek ellen elkövetett, orosz katonáknak tulajdonított cselekményekre.

    Zelenszkij arról is beszélt, hogy a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget erővel történő visszaszerzése több százezer áldozattal járna.