új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz védelmi minisztérium kiadta napi operatív tájékoztatóját. A dokumentumból kiderül, hogy az elmúlt 24 órában az orosz erők megsemmisítettek egy lőszerraktárt, amelyben a NATO által átadott fegyvereket tárolták, köztük a 155 mm-es M777 tarackokat.

    Megsemmisítették továbbá az ukrán légierő repülőgép-felszerelését a Voznyesenszki katonai repülőtéren, az Egyesült Államokból és az európai országokból küldött fegyvereket és katonai felszereléseket.

    Megölték az ukrán fegyveres erők több mint 300 tagját, és lelőttek egy ukrán Szu–25-öt.

  •  

    Ukrajna szerint az elmúlt 24 órában legalább 250 orosz katona vesztette életét a konfliktusban, így a veszteségek száma 32 750-re emelkedett.

    Az ukrán fegyveres erők napi becslést adnak ki az orosz veszteségekről, de – mint a Sky News írja – érdemes megjegyezni, hogy ezek a számok folyamatosan magasabbak, mint a moszkvai és a nyugati ügynökségek által közölt adatok.

  • A Donyecki Népköztársaság területi védelmének főhadiszállása kiadta szerdai hadműveleti frissítését. Állításuk szerint jelenleg 237 települést birtokolnak a régióban. Azt mondják, hogy az elmúlt 24 órában ezek közül a települések közül 18-at lőttek ki az ukrán erők, aminek következtében ketten meghaltak és nyolc civil megsérült.

  • A kormány számára Magyarország, a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezt garantálják azok a magyar és amerikai katonák is, akik a NATO keretében közös járőrözést hajtanak végre – mondta a honvédelmi miniszter szerdán Hajdúhadházon, amikor a Vay Ádám Kiképzőbázison találkozott a gyakorlatra érkezett katonákkal.

    Szalay-Bobrovniczky Kristóf angolul és magyarul is elmondott köszöntőjében azt mondta, Magyarország elkötelezett a NATO mellett, a magyar katonák rendszeresen együtt gyakorlatoznak más NATO-katonákkal.

    A most kezdődött magyar–amerikai közös gyakorlatot különleges alkalomnak nevezte, miután „az orosz–ukrán konfliktus fizikai közelségében” gyakorlatoznak, járőröznek a katonák.

  • Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Biztonsági Tanács alelnöke ma reggel üzenetet tett közzé a Telegramon, amit egyébként nagyon utál. Medvegyev az üzenetben kifogásolja Ukrajna energiaimportra való igényét, és azt, hogy a megszállt ország télig fizetési haladékot kérne. 

    Csak egy kérdés. Ki mondta, hogy két év múlva Ukrajna is létezni fog a világtérképen?

    – teszi fel a kérdést az orosz közösségi oldalon Putyin egyik legnagyobb szövetségese a Guardian szerint. 

  • A brit hírszerzés megerősítette az ukránok állítását, miszerint több száz ukrán civil húzódik meg a szeverodonyecki Azot vegyi üzem föld alatti bunkerjeiben.

    A brit védelmi minisztérium szerint az orosz erők jelenleg az ukrán város jelentős részét uralmuk alá vonták.

  • Ideiglenes silókat építenek majd az ukrán határ mentén, többek között Lengyelországban is, annak érdekében, hogy segítsenek több gabonát exportálni a háború sújtotta országból – közölte Joe Biden amerikai elnök.

    Biden kedden a philadelphiai szakszervezeti kongresszuson beszélt erről:

    „Szorosan együttműködöm európai partnereinkkel annak érdekében, hogy 20 millió tonna, Ukrajnában elzárt gabonát juttassunk ki a piacra, ezzel is csökkentve az élelmiszerárakat.”

    Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy vasúton szállítsák ki a gabonát Ukrajnából

    – mondta Biden, majd hozzátette, hogy az ukrán vasúti nyomtávok eltérnek más európai országokétól, ezért a gabonát a határon át kell rakni másik vonatokra.

    A gabonát ezekből az ukrán vasúti kocsikból át lehetne rakni az új silókba, majd európai tehervagonokba, hogy kijuthassanak az óceánra, és átjuthassanak a világ másik felére.

    De ehhez idő kell

    – tette hozzá.

    Ukrajna orosz inváziója és fekete-tengeri kikötőinek blokádja óta a gabonaszállítás elakadt, és több mint 20 millió tonna rekedt silókban. Az Oroszország által lerakott tengeri aknák azt is jelentik, hogy mintegy 84 külföldi hajó még mindig Ukrajna kikötőiben rekedt, amelyek közül soknak gabonarakomány van a fedélzetén.

  • A US Open szervezői úgy döntöttek, hogy nem követik Wimbledon példáját és szabad utat engednek az orosz és fehérorosz játékosoknak, hogy elinduljanak a New York-i tornán.

    A két nemzet teniszezőinek semleges zászlók alatt kell versenyezniük a szezonzáró Grand Slamen. A döntés értelmében a világelső Danyiil Medvegyevnek esélye lesz a címvédésre.

    Az Egyesült Államok Teniszszövetsége továbbra is elítéli Oroszország Ukrajna elleni invázióját.

    Oroszországot a háború kirobbanása után többek között a Nemzetközi Teniszszövetségből is kizárták – írja a BBC.

  • Az ukránmagyar határszakaszon 6277 ember lépett be vasárnap Magyarországra, a románmagyar határszakaszon belépők közül 4318-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 164 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

    3 7 0
    Fotó: police.hu

    Vonattal 268 ember, köztük 59 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre kedden – tudatta az ORFK.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte szerdán a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Szövetségünk tagjai egyetértenek abban, hogy még nagyobb készenlétre, és fegyveres képességeink megerősítésére van szükség a keleti határokon – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedd esti hágai sajtónyilatkozatában.

    Stoltenberg informális egyeztetést tartott a holland fővárosban Dánia, Lengyelország, Lettország, Románia, Portugália, Hollandia és Belgium vezetőivel a hónap végén Madridban tartandó szélesebb körű NATO-csúcstalálkozó előtt. A főtitkár hangsúlyozta: a szövetségeseknek továbbra is, mind rövid és hosszú távon erőteljesen támogatniuk kell Ukrajnát.

    Leszögezte, hogy többet kell befektetni a védelembe, a NATO közös finanszírozásba, hozzátéve, hogy a csúcstalálkozón új stratégiai koncepciót is elfogadnak a szövetséges országok vezetői. Mint mondta, ez a dokumentum „értékelést ad a megváltozott biztonsági környezetről, és megerősíti a szövetség alapvető értékeiket illetve feladataikat. Ez lesz a NATO jövőjének tervezete” – tette hozzá.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a nagy hatótávolságú fegyverek biztosításával kapcsolatos keddi felhívására reagálva Stoltenberg úgy vélekedett, hogy Kijevet több nehézfegyverzettel kellene ellátni.

  • Az ukrán erők fájdalmas veszteségeket szenvednek el az orosz csapatok elleni harc során mind a keleti Szeverodonyeck városában, mind a Harkiv régióban – mondta Volodimir Zelenszkij elnök keddi beszédében. 

    Szerinte Ukrajnának most modern rakétaelhárító fegyverekre van szüksége. Mint fogalmazott, semmi sem indokolja, hogy a partnereknek tekintett országok késleltessék a szállítást. 

    „A leghevesebb csaták, mint korábban, Szeverodonyeckben és más közeli városokban és közösségekben zajlanak. A veszteségek sajnos fájdalmasak” – mondta Zelenszkij. „De erősnek kell maradnunk – ez rendkívül fontos Donbászban. Minél több veszteséget szenved el az ellenség ott, annál kevesebb ereje lesz” – így az elnök.

  • Erőszakkal tartanak vissza több száz szeverodonyecki lakost az ukrán fegyveres erők az Azot vegyi üzem föld alatti létesítményeiben – jelentette ki korábban Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője.

    A SkyNews beszámolója szerint az oroszok most azt követelik, hogy a szeverodonyecki vegyi üzemben megbúvó ukrán erők tegyék le fegyvereiket és adják meg magukat ma reggel.

    Mihail Mizincev az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán csapatoknak brit idő szerint reggel hat órától fel kell állítaniuk az értelmetlen ellenállásukat és le kell tenniük a fegyvert.

    Ígéretet tett rá, hogy a civilek egy humanitárius folyosón keresztül tudnak elmenekülni. Egy nappal korábban a híradások szerint a városból kivezető három híd közül kettő megsemmisült, a harmadik pedig régi és nem biztonságos.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!