új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői megsemmisítették az ukrán hadsereg öt parancsnoki állását a Donbászban és a Mikolajivi területen.

    Három fegyverraktárat is megsemmisítettek a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai régióban – írja a Guardian.

    A minisztérium közölte, hogy az orosz légierő csapást mért egy ukrán fegyver- és felszerelési bázisra az északkelet-ukrajnai Harkivban lévő traktorgyárban.

  • Két újabb, Kelet-Ukrajnában fogva tartott britet vádoltak meg azzal, hogy zsoldosként harcoltak Ukrajna oldalán. Ezután halálbüntetésre számíthatnak, amivel a szakadárok a Guardian szerint megpróbálnak nyomást gyakorolni a nyugati országokra, hogy alkut kössenek a szabadságukért.

    A plymouthi Andrew Hill és a huntingdoni Dylan Healy nevű briteket „erőszakos hatalomátvétel” és „terrorista” kiképzésben való részvétel miatt is megvádolták. Andrew Hillt, a négygyermekes plymouthi családapát az orosz televízióban több klipben is bemutatták, köztük egy olyanban, amelyet a múlt hónapban sugároztak ezzel a főcímmel:

    EXKLUZÍV – A KIVÉGZÉS ELŐTT.

    A klipben úgy tűnt, mintha arról tájékoztatták volna, hogy büntetőeljárást indíthatnak ellene, mondván, hogy „itt tartják fogva mint feltételezett zsoldost”. Hillt, aki a brit hadsereg Lancaster-ezredében szolgált, először az orosz televízióban mutatták be, miután április végén elfogták.

    A másik férfi, Dylan Healy egy humanitárius segélyszervezet önkénteseként dolgozott Ukrajnában. Őt és egy másik brit férfit, Paul Urey-t a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja közelében vették őrizetbe, miközben egy nő és két gyermek evakuálásában segített. Állítólag a férfi minden nagyobb segélyszervezettől függetlenül dolgozott Ukrajnában. Egy barátja azt mondta, hogy szerinte Healy azért ment Ukrajnába, hogy „megpróbáljon segíteni és változtatni a dolgokon”.

    A múlt hónapban két brit és egy marokkói férfit ítéltek halálra azonos vádak alapján a hatóságok az orosz ellenőrzésű Donyeckben. Az ítéletek végrehajtására nem tűztek ki időpontot, és legalább két férfi fellebbez az ítélet ellen.

  • Az orosz megszállók kazettás bombákkal támadták meg Szlovjanszkot, négy ember meghalt a lövöldözésben – számolt be Facebook-oldalán Vagyim Lja, a város katonai-polgári közigazgatásának vezetője. 

    Nagyon nehéz estén vagyunk túl. A limani körzetet tűz alá vették... Ennek eredményeként négy ember meghalt és heten megsebesültek. Szlavjanszkot kazettás bombákkal lövik. Kinyílnak mint a tűzijáték, de szépség helyett halált hoznak. Az ilyen lövedékek nem okoznak teljes pusztítást az épületekben, de annál veszélyesebbek az emberre

    – írta posztjában a vezető.

  • Oroszország ukrajnai háborúja miatt eddig mintegy száz nemzetközi sportszervezet léptetett életbe az orosz sportot érintő szankciókat.

    A moszkvai sportminisztérium kimutatása szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) és 95 további nemzetközi szervezet alkalmaz megszorító intézkedéseket Oroszországgal szemben. Közülük 12 döntött az ország tagságának felfüggesztéséről, és 19 olyan nemzetközi sportszövetség van, amely eltávolította vezetői posztjukról Oroszország képviselőit.

    Ugyanakkor 14 sportszövetség nem követte a NOB ajánlását, továbbra is engedélyezi, hogy versenyein orosz sportolók semleges státuszban részt vehessenek. Utóbbiak közé tartoznak a sakkozók, a teniszezők és a cselgáncsozók – idézi az MTI a TASZSZ orosz állami hírügynökséget.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy „szándékos terrorcselekményt” követett el, mivel az orosz rakétatámadások újabb áldozatai ártatlan civilek.

    Zelenszkij péntek esti videóbeszédében egy lakóház és egy üdülőközpont elleni csapásokra utalt, melyek a dél-ukrajnai Odessza közelében fekvő tengerparti kisvárosban legalább 21 halálos áldozattal jártak.

    A pénteki támadás halálos áldozatai között volt egy 12 éves fiú is – mondta Zelenszkij a Guardian szerint, hozzátéve, hogy mintegy 40 ember megsebesült, és a halálos áldozatok száma még emelkedhet.

    Hangsúlyozom, ez egy tudatos, célzott orosz terrorcselekmény, nem valamiféle tévedés vagy véletlen rakétacsapás. Három rakéta egy kilencemeletes lakóépületet talált el, ahol senki sem rejtegetett fegyvereket, katonai felszerelést

    – mondta az ukrán elnök, hozzátéve,  hogy civilek éltek ott. Felvételeken láthatók az épületek elszenesedett romjai Szerhijivka városában. Az ukrán elnöki hivatal szerint három, orosz harci gépek által kilőtt X–22-es rakéta csapódott be egy lakóházba és egy kempingbe helyi idő szerint nem sokkal hajnali 1 óra előtt.

    Az ukrán biztonsági szolgálat szerint további 38 embert, köztük hat gyermeket és egy terhes nőt szállítottak kórházba sérülésekkel. A legtöbb halott és sérült aludt, amikor a rakéták becsapódtak.

  • Legalább 21 ember, köztük két gyermek meghalt, miután orosz rakéták csapást mértek egy lakóházra és két üdülőtáborra a fekete-tengeri ukrán kikötőváros, Odessza közelében péntek reggel – közölték az ukrán hatóságok.

    Az egyik rakéta egy kilencemeletes lakóépületet, egy másik pedig egy üdülőközpontot talált el. Ukrán tisztviselők az Independentnek elmondták, hogy legalább 18 ember vesztette életét a Szerhijivka faluban lévő kilencemeletes lakóházra mért csapásban, további három pedig egy üdülőhelyet ért találatban halt meg.

    Az odesszai katonai közigazgatás egyik tagja elmondta, hogy az üdülőhelyen két gyermek állapota válságos, az eltűntek keresése pedig folytatódik.

  • Az amerikai védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy 820 millió dolláros katonai segélycsomaggal támogatja Ukrajnát – írja az ügynökség sajtószolgálata.

    A csomag tartalmazza az elnök által jóváhagyott, legfeljebb 50 millió dolláros biztonsági támogatást, valamint 770 millió dollárt az Ukrajna Biztonsági Előmozdító Kezdeményezése (USAI) forrásaiból

    – áll a közleményben.

    Kiemelték: a csomag a tizennegyedik felszereléskivonás a Pentagon Ukrajnának szánt készletéből, amelyet a Joe Biden-adminisztráció 2021 augusztusa óta engedélyez – írta az Interfax.

  • Az orosz megszállók lakott területeket ágyúznak a Luhanszki régióban – számolt be Szerhij Hajdaj, a régió katonai vezetője. 

    Hajdaj hozzátette: egymás után égnek porrá a magánházak a falvakban.

    A múlt napon a megszállók tüzet nyitottak az összes rendelkezésre álló fegyverfajtával Privillben, Liszicsanszkban, Vovcsojarivkában, Zolotarivkában, Loskutivkában, Verhnokamenkában és Bilogorivkában

    – idézi az Interfax a vezetőt. 

  • Az Egyesült Királyság miniszterelnökét, Boris Johnsont Odessza díszpolgárává avatták július 1-jén – számolt be az odesszai városi tanács sajtószolgálata Hennagyij Turhanov polgármesterre hivatkozva.

    A polgármester hangsúlyozta, Johnson a város első díszpolgára 1862 óta. 

  • Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és megismételte az ország „párbeszédet és diplomáciát támogató álláspontját”.

    „A két vezető áttekintette a Putyin elnök 2021. decemberi indiai látogatásán hozott döntések eredményét” – áll az indiai külügyminisztérium közleményében. Főleg a mezőgazdasági termékek, műtrágyák és gyógyszeripari termékek kétoldalú kereskedelmének megerősítéséről beszéltek.

    Az Ukrajnában jelenleg is fennálló helyzettel összefüggésben a miniszterelnök megismételte India régóta fennálló álláspontját a párbeszéd és a diplomácia mellett. Az indiai kormány – bár az Independent szerint bírálta a bucsai gyilkosságokat – eddig nem ítélte el közvetlenül az orosz agressziót.

  • Két brit férfit, akiket az orosz erők fogtak el a szakadárok által ellenőrzött Ukrajnában, azzal vádoltak meg, hogy zsoldosként tevékenykedtek – jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség.

    A 22 éves Dylan Healy segélymunkást az év elején állították meg egy ellenőrző ponton, miközben egy nőnek és gyermekeinek segített elmenekülni az oroszok által támogatott területen lévő harci övezetből – közölte egy segélyszervezet az Independent szerint. Andrew Hillt, egy önkéntes katonát, akit körülbelül ugyanebben az időben vettek őrizetbe a Mikolajiv régióban, álcázó felszerelésben mutatták az orosz állami televízióban.

    Az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaságban” mindkét férfi ellen „zsoldos tevékenység” miatt vádat emeltek. Állítólag mindkét férfi megtagadta az együttműködést a nyomozással.

  • Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 6839 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6252 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében.

    A beléptetettek közül a rendőrség 358 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. július 1-jén 62 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Július 1-jén négy ember meghalt és tizenketten megsérültek a Donyecki régió lakott területei ellen elkövetett támadásban – számolt be a régió közigazgatási vezetője, Pavlo Kirilenko.

    A vezető hozzátette: Bahmutban egy Luhanszki régióban született személy halálát regisztrálták. A mariupoli és volnovasi áldozatok számát pedig egyelőre nem tudták megállapítani – írta az Interfax.

  • Az orosz csapatok továbbra is megpróbálják körülvenni Liszicsanszkot, és támadásokat hajtanak végre a város déli és délnyugati részén – számolt be az Amerikai Háború Tanulmányozó Intézet (ISW).

    Hozzátették, az orosz csapatok légicsapásokat hajtottak végre a Bahmut–Liszicsanszk autópálya mentén, de az ukrán védők ellenállása miatt nem sikerült elzárniuk az utat.

    Továbbá fokozták a harci műveleteket a Limani régióban és ágyúkkal lőtték a régióban található Sziverszk városát, hogy elvágják az ukrán logisztikai útvonalakat Liszicsanszkba – írta az Unian ukrán hírügynökség. 

  • Pénteken Christopher Cavoli amerikai tábornok vette át az Egyesült Államok Európában állomásozó egységeinek (EUCOM), illetve a NATO európai egységeinek (SACEUR) a vezetését is. 

    Cavolit májusban jelölték a két tisztségre, pénteken, Stuttgartban pedig meg is történt a beiktatása. Mindkét pozícióban Tod. D. Wolters amerikai tábornokot váltotta. 

    Az új parancsnok a LinkedIn-oldala szerint 1995 és 1998 közt részt vett egy Oroszországot érintő katonai szakértői képzésen,

    1997-BEN PEDIG EGY ELITEGYETEMEN, A YALE-EN SZERZETT MESTERFOKÚ DIPLOMÁT OROSZ ÉS KELET-EURÓPAI TANULMÁNYOK SZAKON.

    Több nyelven folyékonyan beszél, köztük oroszul is. 1999 és 2001 közt megjárta Boszniát az ottani NATO-misszió tagjaként. Később az amerikai vezérkaron belül vállalt tisztséget, valamint az Egyesült Államok Nemzeti Védelmi Egyetemének kutatója volt. 

    2006-tól kezdve egy amerikai egy hadosztály élén Afganisztánba helyezték át, de eközben a korábban említett tisztségeit is megtartotta. Tábornoki előléptetését 2020 júliusban hagyta jóvá az Egyesült Államok szenátusa, ezt követően lett került az európai és afrikai erők parancsnokságához.

  • Jelenleg az Európai Unió talán túl sokat kér az európaiaktól, már ami a háborút és az energiaügyeket érinti. Inkább arra kellene koncentrálni a következő időszakban, hogy hogyan könnyítsenek az európaiak helyzetén. Ezt Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke nyilatkozta Brüsszelben az Euronewsnak.

    A politikus a cseh uniós elnökség kezdete előtt azt mondta, olyan döntéseket szorgalmaz az unió részéről, amelyek inkább Oroszországot sújtják, és nem Európát. 

    Természetesen a háború sokba kerül és egy nap Putyinnak fizetnie kell majd ezért. Ebben biztos vagyok. Jelenleg áldozatokat hozunk, és türelmet, megértést kell kérni az európaiaktól, hiszen láthatjuk, milyen hatása van a háborúnak az energiaárakra és a beszállítói hálózatokra és az élelmiszer-ellátásra. Mindez növeli a bizonytalanságot

    – közölte az Európai Bizottság alelnöke. 

    „Olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek a szankciók esetében nem fájnak nekünk jobban, mint Oroszországnak” – tette hozzá. 

    Az alelnök azt is kifejtette, hogy az uniónak muszáj egységesen és határozottan fellépnie az ügyben. 

    Átgondolt és észszerű döntéseket kell hozni, olyan döntéseket, amelyek könnyítik az európaiak helyzetét. Hiszen talán most túl sokat várunk tőlük

    – fejtegette. 

    Mindemellett az Európai Unió soros cseh elnöksége is kihangsúlyozta azt, hogy megfizethető energiaárakra biztosítására van szükség – írja az Euronews

  • A „sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség listájára” az ország ellen zajló háború miatt került fel az étel – írja a Guardian

    Az UNESCO közleménye szerint a háború nem csak abban akadályozza az embereket, hogy a borscshoz szükséges zöldségeket megtermesszék vagy megfőzzék, hanem abban is, hogy összegyűljenek és közösen fogyasszák el azt. Ez pedig „aláássa a közösségek társadalmi és kulturális jólétét" – írják a közleményben.

    Olekszandr Tkacsenko, Ukrajna kulturális minisztere a Twitteren éltette a döntést: „Miénk a győzelem a borscsért vívott háborúban!" – írta.

    Ukrajna külügyminiszter-helyettese, Emine Dzseppar keményebb módon kommentálta a döntést: „Az ukrán borscsot orosztalanították" – mondta. 

    Emellett már az orosz külügyminisztérium munkatársa, Marija Zaharova sem tudott elmenni szó nélkül. „Ha jól értem, bármi lehet az ukránosítás tárgya" – írta.

  • Pekka Haavisto finn külügyminiszter a CNN-nek azt mondta, „természetesen” reális lehetősége van egy európai háborúnak Ukrajnán túl is.

    Ez természetesen elképzelhető, ezért is olyan fontos Ukrajna támogatása jelen pillanatban – közölte a külügyminiszter.

    Fenntarthatják ezt a helyzetet, és ebben az értelemben megnyerhetik ezt a csatát

    – mondta Haavisto Ukrajnára utalva.

    A finn külügyminiszter megjegyezte, hogy az európai biztonsági architektúra összeomlásának új realitása van. Egy újfajta vasfüggöny keletkezett Oroszország és a többi ország között, amiről Moszkva Ukrajna elleni háborúja tehet.

    Haavisto aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy nem tárgyalnak elég szigorúan a nukleáris és vegyi fegyverekről, ami előidézhet egy, a kubai rakétaválsághoz hasonló helyzetet is. 

    Erős hagyományos hadseregünk van. Jönnek az F–35-ösök és mások. De mi van, ha nem hagyományos fegyverek fenyegetnek minket?

    – véli a finn külügyminiszter.

  • Szu–30-as orosz vadászgépek tiltott foszforbombákkal támadták meg a Kígyó-szigetet július 1-jén – számolt be Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. 

    Ma, helyi idő szerint 18 óra körül az orosz fegyveres erők Szu–30-as repülőgépjei két alkalommal is tiltott foszforbombákkal hajtottak végre támadást a Kígyó-sziget ellen

    – számolt be a parancsnok az Unian ukrán hírügynökség szerint. 

  • Az Ukrajnához tartozó, függetlenként csak Oroszország és Szíria által elismert „Donyecki Népköztársaságban” az MTI szerint pénteken megkezdték az orosz útlevelek kiadását.

    A térség székhelyén, Donyeck városában a helyi bevándorlási hatóság két okmányirodájában kezdték meg az iratok kiadását azoknak, akik korábban könnyített eljárásban jelentkeztek orosz állampolgárságért. Orosz állampolgárságot is lehet majd igényelni. A szeparatista területen fekvő Harcizszk, Enakijevo és Mangus településeken is nyitnak okmányirodákat. Hozzátették, hogy a térség ukrán csapatoktól való felszabadításának függvényében további településeken is nyitnak hasonló irodákat.

    A szintén csak Moszkva által elismert „Luhanszki Népköztársaság” székhelyén szintén pénteken nyílt meg orosz útlevelek kiadását intéző iroda. Korábban csak az oroszországi Rosztov megye négy helyszínén lehetett átvenni az ukrán szakadárok területeiről igényelt orosz útleveleket. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. április 24-én írt alá rendeletet a könnyített honosítás lehetőségének kiterjesztéséről a luhanszki és donyecki régiók lakosai számára.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Kövessenek bennünket ma is!