új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A háború kirobbanása óta több mint 2,8 millió ukrán, köztük 448 ezer gyermek lépte át az Orosz Föderáció határát, közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel egy forrás, aki a rendvédelmi szerveknél dolgozik.

    Az Ukrajnából érkezett menekültek fele a DPR és az LNR állampolgára

    – idézte az Unian hírügynökség a forrást.

    Az önkényesen kikiáltott Donyecki, illetve Luhanszki Népköztársaság oroszbarát „államok”, ezeket az ukrán szakadárok irányítják Moszkva segítségével.

    Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a támadók erőszakkal több mint 2 millió embert deportáltak Oroszországba. Az ukránok szerint ezeket az embereket megfélemlítik, és megpróbálják Oroszország távoli régióiba vinni őket, hogy minél nehezebb legyen hazatérniük.

  • Ukrajna gazdasági tanácsadója, Oleh Usztenko szerint a kikötőblokádok nélkül Ukrajna nyolc-kilenc hónap alatt 60 millió tonna gabonát lenne képes exportálni – adta hírül a Guardian.

    Ukrajna 10 milliárd dollárt kereshetne azzal, ha az új termésből származó 40 millió tonnán felül 20 millió tonna, silóban tárolt gabonát exportálna – mondta Usztenko, majd hozzátette: Ha a kikötők nem működnek megfelelően, akkor ugyanezt a mennyiséget nagyjából két évbe telne exportálni.

  • Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegramon közölte, hogy az orosz cirkálórakéták egy ukrán „katonai létesítményt” semmisítettek meg Odessza városában, írja a Bloomberg.

    A kikötőt ért támadás után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, nem lehet hinni annak, amit az oroszok mondanak, mert megtalálják a módját, hogy megszegjék az ígéretüket. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint nagyobb is lehetett volna a pusztítás, de a légvédelem két rakétát képes volt semlegesíteni.

  • Az orosz kormány a Bahamákat, Guernsey-t és a Man-szigetet is felvette az általa vezetett „barátságtalan területek” listájára, közölte vasárnap a Miniszteri Kabinet sajtószolgálata.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati szankciókra válaszul március 5-én engedélyezte, hogy a „barátságtalan” országok felé fennálló devizaadósságokat rubelben fizessék ki. A rendelet szerint az adós cégek vagy maga az állam is nyithat számlát orosz bankokban a külföldi hitelező nevében, és a fizetés napján érvényes orosz jegybanki árfolyamon, rubelben utalhatja át neki a kifizetéseket. A szankciókkal nem sújtott országok hitelezői euróban vagy dollárban is fogadhatnak kifizetést, ha az orosz adós erre külön engedélyt kap.

    A barátságtalan országok listáján szerepel még az Egyesült Államok és Kanada, az EU államai, az Egyesült Királyság, Ukrajna, Montenegró, Svájc, Albánia, Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, San Marino, Észak-Macedónia, valamint Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Mikronézia, Új-Zéland, Szingapúr és Tajvan.

    A listán szereplő országok és területek az ukrán háború megkezdése után vezették be az Oroszország elleni szankciókat, illetve csatlakoztak azokhoz.

    Az orosz kormánynak van egy másik listája is a barátságtalan külföldi államokról, amire az Egyesült Államok és Csehország után Görögország, Dánia, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország került rá, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Az inváziós erők által megszállt Mariupolban a lerészegedett katonák gránátot dobtak egy udvarra, aminek következtében két lakó megsérült. Ezt Pjotr Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója jelentette be, írja az Unian hírügynökség.

    Andriuscsenko információ szerint egy helyi lakos szóvá tette, hogy az ittas katonák túl hangosak, akik erre válaszul eldobtak egy gránátot. 

    A tanácsadó hangsúlyozta, hogy a megszállók továbbra is büntetlenül gyilkolják a civil lakosokat a városban, csak úgy szórakozásból.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap Kairóban tárgyal egyiptomi tisztviselőkkel, miközben Oroszország igyekszik kitörni a diplomáciai elszigeteltségből, amit a nyugati szankciók idéztek elő az ukrajnai invázió miatt, írja a Guardian.

    Lavrov szombaton késő este szállt le Kairóban, később Etiópiába, Ugandába és a Kongói Demokratikus Köztársaságba is ellátogat az orosz állami RT szerint.

    Az egyiptomi külügyminisztérium közölte, hogy Sameh Shukry külügyminiszter vasárnap reggel megbeszélést folytatott Lavrovval.

    Egyiptom, az arab világ legnépesebb országa nem volt hajlandó állást foglalni az ukrajnai háború februári kezdete óta, mivel ápol és a Nyugattal is szoros kapcsolatokat ápol. Egyiptom a világ legnagyobb búzaimportőrei közé tartozik, amelynek nagy része Oroszországból és Ukrajnából származik.

  • Korábbi jelentések szerint Ukrajna ellentámadásba lendült Herszonban – egy olyan régióban, amelyet Oroszország a háború elején szállt meg. 

    Kirill Sztremouszov, a herszoni katonai-polgári közigazgatás frissen kinevezett oroszpárti helyettes vezetője azt mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek, hogy az ukrán hadsereg rakétákkal csapott le egy hídra a térségben.

    A híd nagyon súlyosan megrongálódott

    – jelentette Sztremouszov a Guardian szerint.

  • Pavlo Kirilenko, a Donyeck megyei állami közigazgatás vezetője arról számolt be, hogy szombaton két civil meghalt és további két megsebesült a térségben.

    Kirilenko, azt is elmondta, hogy az orosz erők az éjszaka folyamán két iskolát is leromboltak a térségben. Állítása szerint egy óvodát és magánházakat is eltaláltak az orosz lövedékek.

  • A Guardian beszámolója szerint Ukrajna a várost ért rakétatámadásokat követően megpróbálja újraindítani a gabonaexportot Odesszából és több más fekete-tengeri kikötőből.

    Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter a Facebookon azt írta, „folytatjuk a technikai előkészületeket a mezőgazdasági termékek kikötőinkből történő exportjának elindításához”.

      Ліквідація пожежі в Одеському морському торговельному порту, що сталася внаслідок ракетного удару pic.twitter.com/MSQ1401qxH

    A Suspilne közszolgálati műsorszolgáltató az ukrán hadsereget idézte, amely szerint a rakéták nem károsították jelentősen a kikötőt.

    Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat közzétett néhány képet, amelyek a támadás után mutatják be a tűzoltók munkáját. 

  • Kijev felszólította a herszoni lakosokat, hogy hallgassanak az ukrán ellentámadás előrehaladásáról a régióban, amíg az ukrán hatóságok hivatalos nyilatkozatokat nem adnak ki, közölte a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW).

    Az ukrán erők ellentámadásra készülnek vagy már támadásba is lendültek Herszon területen július 23-tól, de az ellentámadás előrehaladásáról és tempójáról a nyílt forrásból származó információk valószínűleg korlátozottak lesznek

    – írta az ISW a legújabb kampányértékelésében.

    Az intézet közölte, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legjobban fog beszámolni az ukrán ellentámadás előrehaladásáról.

  • A CNN-nek adott szombati nyilatkozatában a külügyminisztérium szóvivője nem közölt részleteket a két személyről vagy haláluk körülményeiről, de azt mondta, hogy felvették a kapcsolatot az elhunytak családjával és igyekeznek minden lehetséges konzuli segítséget megadni nekik.

    „A családok iránti tiszteletből ebben a nehéz időszakban nincs több hozzáfűznivalónk” – tette hozzá a szóvivő.

  • Olekszandr Sienkevics, Mikolajiv polgármestere arról számolt be, hogy július 24-én hajnali 4 óra körül öt erős robbanás hallatszott a városban. Sienkevics felszólította a lakosokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken, írja a Kyiv Independent.

  • Orosz tisztviselők azt állították török kollégáiknak, hogy Moszkvának „semmi köze” nem volt a fekete-tengeri odesszai kikötőt ért csapásokhoz – derült ki Hulusai Akar török védelmi miniszter közleményéből. Amint írta, az esetet részletesebben is megvizsgálják majd.

    Az a tény, hogy egy ilyen eset közvetlenül a pénteki megállapodásunk után történt, nagyon aggaszt bennünket

    – tette hozzá a miniszter.

    Mint ismeretes, pénteken Kijev és Moszkva megállapodást kötöttek az ukrán gabonaexport zavartalanságáról.

  • Magyarország területére július 23-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 7307 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 7023 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 300 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől július 23-án 388 ember, köztük 186 gyermek érkezett Budapestre vonattal

  • A leköszönő brit miniszterelnök, Boris Johnson az észak-yorkshire-i ukrán csapatoknál tett látogatást.

    „Találkoztam az itt tartózkodó ukrán katonákkal, akiket a mieink képeznek ki és azt mondhatom, felkészültek a harcra.

    Tudom, hogy az ukránok végül sikerrel fognak járni és felülkerekednek az orosz erőkön. Nagyon büszke vagyok rá, hogy az Egyesült Királyság ilyen mértékben tudja segíteni az ukrán erőket.”

    Boris Johnson a látogatásáról egy videót is megosztott Twitter-oldalán, amelyen katonai ruhában, tetőtől talpig felfegyverkezve látható.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „barbarizmussal” vádolta Oroszországot az Odessza kikötője elleni rakétatámadás után. Az ukrán államvezető ezen felül azt állította, hogy Moszkva rendszeresen megsérti a megállapodásokat.

    Pénteken Ukrajna és Oroszország megállapodott a gabonaexport újraindításáról, majd egy nappal később az inváziós erők megtámadták az odesszai kikötőt. A pénteki megállapodás értelmében Oroszország beleegyezett, hogy nem veszi célba a kikötőket, amíg a gabonaszállítmányok tranzitban vannak.

    Ez csak egy dolgot bizonyít: bármit is mond Oroszország, megtalálja a módját, hogy ne hajtsa végre ígéreteit

    – mondta Zelenszkij az amerikai törvényhozókkal folytatott megbeszélésen az elnöki hivatal közleménye szerint.

    Az ukrán hadsereg közölte, hogy légvédelme két cirkálórakétát lelőtt, de további kettő eltalálta a kikötőt, ami veszélyeztette a hónapokig tartó tárgyalások során kötött, a globális élelmiszerválság enyhítését célzó, mérföldkőnek számító megállapodást. A kikötőben egyébként nem keletkeztek jelentős károk

    Andrij Jermak elnöki kabinetfőnök a támadás nyomán „cselekvésre” szólította fel a világot, és azt mondta, hogy Ukrajna szövetségeseinek szankciós nyomást kell gyakorolniuk Moszkvára, és több fegyvert kell biztosítaniuk Kijev számára. A támadást széles körben elítélték. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azzal vádolta Oroszországot, hogy súlyosbítja a globális élelmiszerválságot.

    Ha valaki a világon még mindig azt mondaná, hogy valamiféle párbeszédre, megállapodásra van szükség Oroszországgal, akkor nézze meg, mi történik Ukrajnában. Az odesszai kikötő ellen irányuló rakétacsapás megsemmisítette az ilyen kijelentések lehetőségét

    – jelentette ki Zelenszkij a közösségi oldalán kitett videóüzenetben.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!