új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrajnai frontvonalat ért újabb orosz támadások következtében egy ember meghalt az ország déli részén, és egy iskolára is csapást mértek Harkivban.

    A déli Mikolajiv város polgármestere – közel ahhoz a helyhez, ahol az ukrán csapatok ellentámadást akarnak indítani – elmondta, hogy egy ember meghalt, amikor rakéták lőttek két lakónegyedet az éjszaka folyamán.

    Hatan megsebesültek a csapásokban, amelyek következtében ablakok és ajtók törtek be, erkélyek rongálódtak meg

    – írta Olekszandr Sienkevics polgármester. 

    Harkivban egy S–300-as föld-levegő rendszer rakétái megsemmisítették egy iskola egy részét szombat hajnalban – tették hozzá a hatóságok. A tűzoltók eloltották a keletkezett tüzet, és nem érkezett jelentés áldozatokról – írja a Guardian.

  • Oroszország „kifogyott a lendületből” az Ukrajna elleni háborújában – jelentette ki Richard Moore, a brit MI6 külföldi hírszerző ügynökség vezetője szombaton a Twitteren közzétett rövid bejegyzésében.

    Oroszország több tízezer katonát vesztett, és szovjet korabeli fegyvereket használ. Elavult rakétáik ártatlan ukránokat ölnek és sebesítenek meg. Oroszország nem fogja megnyerni ezt az igazságtalan háborút

    – közölte a vezető a védelmi minisztérium azon bejegyzése után, miszerint a Kreml egyre kétségbeesettebb.

  • Az idei első fél évben 2,3 milliárd euró veszteséget szenvedett el a francia Renault autógyártó az oroszországi piac elhagyása miatt – közölte a vállalat a pénteken közzétett pénzügyi jelentésében

    A megszűnt tevékenységek eredménye 2,3 milliárd eurós veszteséget jelent 2022 első fél évében, elsősorban az AVTOVAZ és a Renault Oroszország ingatlanjai, gépei és berendezések, az immateriális javak és a márka értékvesztése, valamint a csoport más vállalatai által birtokolt egyes eszközök értékvesztése és az eladott oroszországi vállalatokkal kapcsolatos értékesítések eredménye miatt

    – írták a jelentésben.

    A Renault még márciusban jelentette be, hogy felfüggeszti tevékenységét Oroszországban, majd eladta az országban lévő százszázalékos részesedését.

  • Az Egyesült Királyságban működő orosz nagykövetség hivatalos Twitter-fiókja azt írta, hogy az ukrajnai Azov zászlóalj – amely bizonyos szélsőjobboldali kötődéseket tart fenn – tagjai „akasztás általi halált” érdemelnek.

    A bejegyzés hozzáteszi, hogy ők „nem igazi katonák”, és „megalázó halált érdemelnek”.

    A Twitter figyelmeztetést tett ki a bejegyzéshez, miszerint az megsértette a Twitter gyűlöletkeltő magatartásra vonatkozó szabályait, mégis úgy döntött, hogy a nyilvánosság érdekében állhat, hogy a bejegyzés elérhető maradjon.

  • Az újonnan megszállt, orosz hatóságok által irányított dél-ukrajnai területek valószínűleg még ebben az évben népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról – állítja a brit hadsereg. 

    A helyi hatóságok valószínűleg arra kényszerítik a lakosságot, hogy megadják  a személyes adataikat a szavazói névjegyzék összeállításához 

    – írta a védelmi minisztérium egy Twitteren közzétett bejegyzésében. 

    Oroszország ezeket a megszállt területeket ideiglenes „polgári-katonai közigazgatás” alá helyezi. 

  • Moszkvában mindent megtesznek azért, hogy az emberek figyelme elterelődjön a háborúról – jelenti a Guardian moszkvai tudósítója.

    A Gorkij parkban a szabadtéri fesztiválok, mozik és bárok zsúfolásig megteltek egy közelmúltbeli estén, fiatal párok tánczenére táncoltak, míg mások a közeli Moszkva folyó mentén álltak meg szelfizni.

    Igen, bulit tartunk. Kívül állunk a politikán, táncolni akarunk, érezni és szórakozni. Nem tudok már aggódni, és ez segít felejteni

     – mondta Anna Mitrokhina, az egyik táncosnő a moszkvai folyó egyik szabadtéri táncszínpadán, kék szekvenciás ruhában és erős sminkben.

    A helyi médiából kitiltották a háborús témákat, ezért a közösségi médiafiókokon fel sem tűnik, hogy háború van.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők lőtték Nova Kahovkát, beleértve a Kakhovszkaja vízerőmű területét is – közölte Vlagyimir Leontyev, a helyi orosz katonai-polgári közigazgatás vezetője.

    A fegyveres erők nemcsak a vízerőművet, hanem a várost is lőtték. A város közelében tűz ütött ki, égett a fű

    – mondta. Leontyev megjegyezte, hogy a lövések következtében nem történt jelentős sérülés, a vízerőmű pedig teljesen működőképes – írja a TASZSZ.

  • Július 30-ig 40 670 orosz katona esett el a háború kitörése óta, az elmúlt napon pedig csaknem 170 ellenséges katona halt meg az Ukrán Fegyveres Erők beszámolója szerint. 

    Az ukrán hadijelentésben azt írják:

    • 1 759 tankot,
    • 3995 harcjárművet,
    • 906 tüzérségi rendszert,
    • 117 légvédelmi eszközt,
    • 222 repülőgépet, 
    • 190 helikoptert,
    • 174 cirkáló rakétát,
    • 15 vízi járművet,
    • 2889 autóipari berendezést és tartálykocsit semmisítettek meg.

    Az Unian ukrán hírügynökség azt írta, az orosz csapatok Donyeck irányában szenvedték el a legnagyobb veszteségeket.

  • Az ukrán hadsereg közölte, hogy több orosz katonát ölt meg és két lőszerraktárat semmisített meg a harcokban Herszon térségében, amely Kijev déli ellentámadásának középpontjában áll, és Moszkva utánpótlási vonalainak kulcsfontosságú láncszeme.

    A hadsereg déli parancsnoksága szerint a Dnyipro folyón keresztül Herszonba tartó vasúti forgalmat leállították, ami tovább elszigetelheti a folyótól nyugatra lévő orosz erőket a megszállt Krím és a keleti területek utánpótlásától.

    Ukrajna déli parancsnoksága közleményben tudatta: a Dnyiprón átívelő vasúti hídon nem lehetséges a közlekedés. Közölték, hogy több mint 100 orosz katona és hét harckocsi semmisült meg a pénteki harcokban Herszon térségében, az oroszok által a február 24-i inváziójukat követően elfoglalt első nagyobb városban – írja a Guardian.

  • Az állami tulajdonú cég szombaton felfüggesztette a gázszállításokat Lettországba, miután Moszkva és a Nyugat között feszültség alakult ki az ukrajnai konfliktus és az Oroszország elleni átfogó szankciók miatt. A Gazprom közölte:

    A Gazprom ma felfüggesztette a gázszállításokat Lettországba a feltételek megsértése miatt.

    A vállalat szerdán drasztikusan, a kapacitás mintegy 20 százalékára csökkentette az Északi Áramlat gázvezetéken keresztüli gázszállításokat Európába. Az uniós államok azzal vádolják Oroszországot, hogy a szállítások korlátozásával megtorolja a Moszkva ukrajnai beavatkozása miatti nyugati szankciókat – írja a Guardian.

    Az Európai Unió ezen a héten Németországgal szolidaritásból a gázfogyasztás csökkentésére vonatkozó tervben állapodott meg.

    Kapcsolódó

    Újabb uniós országba állította le a Gazprom a gázszállítást

    Az EU-ban meggyengített veszélyhelyzeti terv van érvényben.

  • Ukrajna területéről lőtték az orosz Brjanszki régiót – számolt be a régió kormányzója, Alekszandr Bohamaz. 

    A Moszkovszkij Komszomolec azt írja, a sztarodubszki járásbeli Lomakovka falut érte csapás. A támadásban több lakóház is megsérült, áldozatok azonban nincsenek. 

    A hírlap kiemeli: az ukrán csapatok folyamatosan támadják az orosz határ menti területeket. Lomakovka már július 19-én tűz alá került. Egy nappal korábban pedig az ukrán fegyveres erők a szomszédos Klimovszki járásban lévő Szacskovics falut is lőtték.

    A támadások miatt Brjanszk, Kurszk, Belgorod és a Krím térségében sárga fokozatú a terrorveszély van érvényben.

  • Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete pénteken azt mondta, hogy nem lehet többé kétséges, hogy Oroszországnak szándékában áll Ukrajna szétverése.

    Linda Thomas-Greenfield az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondta, hogy az Egyesült Államok egyre több jelét látja annak, hogy Oroszország megteremti az alapokat ahhoz, hogy megpróbálja annektálni az egész kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiót, valamint a déli Herszon és Zaporizzsja területeket.

    Hozzátette, hogy az oroszok által ellenőrzött területeken ez magában foglalná a telepítést is, azzal a céllal, hogy álnépszavazásokat vagy dekrétumokat tartsanak az Oroszországhoz való csatlakozásról – írja a Guardian.

  • Nyolc ember meghalt és 15-en megsebesültek július 29-én az Ukrán Fegyveres Erők a de facto Donyecki Népköztársaság (DPR) területén végrehajtott támadásában.

    Az elmúlt napon, július 29 és július 30 között az Ukrán Fegyveres Erők támadása következtében a Donyecki Népköztársaság területén nyolc ember meghalt és további 15 civil pedig megsebesült

    – idézi a közleményt a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • Az alábbi videofelvételen az Independent szerint az látszik, hogy egy orosz katona kasztrál egy ukrán hadifoglyot, akit állítólag később meggyilkoltak.

    A videón, amely először különböző orosz Telegram-csatornákon jelent meg, majd később más közösségi médiaplatformokon is megosztották, egy katona látható, amint egy megkötözött, arccal lefelé fekvő, kék és sárga tapaszokat viselő alakhoz közelít.

    A sebészkesztyűt viselő és késsel hadonászó orosz katona ezután levágja a fogoly nadrágjának hátsó részét, mielőtt lenyúlna, hogy megcsonkítsa a foglyot.

    Csak erős idegzetűeknek!

  • Az amerikai kormányzat vizsgálja annak lehetőségét, hogy Oroszországot felvegyék a terrorizmust támogató államok amerikai listájára – közölte Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője.

    Megismételte, hogy a kérdésről az amerikai külügyminisztériumnak kell döntenie.

    Ehhez a külügyminisztériumnak a kongresszusi törvényben foglalt konkrét kritériumok alapján kell döntenie. Tehát ezt is vizsgáljuk egy sor más javaslattal együtt, amelyekkel további költségeket róhatunk Oroszországra

    – mondta a sajtószóvivő a TASZSZ orosz hírügynökség szerint. Nem részletezte a Joe Biden-kormány által jelenleg fontolgatott egyéb lehetséges oroszellenes intézkedéseket.

  • Oroszország-szerte önkéntes zászlóaljakat alakítanak ki az ukrajnai háborúban való bevetésre, csatlakozva a Vlagyimir Putyin elnök által februárban meghirdetett úgynevezett „különleges katonai művelethez”.

    Az északi sarkkörön fekvő Murmanszktól az uráli Permig és az orosz Távol-Keleten fekvő Primorszkij Krajig az oroszok hazaszeretetére és pénztárcájára egyaránt apellálva szólítják fel őket a csatlakozásra – írja a CNN. Nem mindig van szükség megfelelő katonai tapasztalatra. Elemzők becslése szerint összesen több mint 30 000 önkéntest lehet mozgósítani, hogy kiegészítsék az öt hónapos harcok miatt megfogyatkozott orosz hadsereget – ennek az erőnek a keleti Donbász régió megnyerése a kitűzött célja.

    A projekt nagy terhet ró a regionális költségvetésre. „A szibériai Krasznojarszknak például mintegy 790,6 millió forintot kellett félretennie a projektre” – mondta Katerina Sztepanenko, oroszországi háborús elemző.

  • Az Egyesült Államok még nem kapott teljes körű tájékoztatást a „Donyecki Népköztársaság” (DPR) egyik fogolytáborát ért halálos rakétacsapásról, ahol ukrán foglyokat tartottak fogva – közölte a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője a TASZSZ szerint.

    „Most látunk friss jelentéseket erről az ukrán hadifoglyokat tartalmazó laktanyát ért állítólagos csapásról, és egyszerűen nem tudjuk megerősíteni. Egyszerűen nincs elég információnk ahhoz, hogy értelmesen beszéljünk ezekről a nagyon korai jelentésekről – mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora.

  • Egyeztetett egymással Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter július 29-én – számolt be a 24.tv.ua ukrán hírportál.

    Mint írták, Blinken először tárgyalt az orosz külügyminiszterrel a háború kitörése óta. A megbeszélésen szó esett az Oroszországban fogvatartott amerikaiak szabadon bocsátásáról, valamint a gabonaexport újraindításáról. 

    Ezt követően Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is egyeztetést folytatott. Az amerikai diplomata beszámolt ukrán kollégájának a Lavrovval való beszélgetés eredményéről.

    Az államtitkár új feltételeket javasolt a Kremlnek a kémkedéssel vádolt amerikai Paul Whelan és a repülőtéren kannabiszkivonatot tartalmazó elektronikus cigaretta miatt őrizetbe vett kosárlabdázó Brittney Griner cseréjére.

  • Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadó szerint az orosz megszállók elkezdték kivonni egységeiket Donbászból, és keletre, különösen Herszonba csoportosítják át őket – írta az 24tv.ua.

    Az ellenséges erők keletre helyezik át egységeiket, és megpróbálnak új területeket elfoglalni

    – fogalmazott az ukrán elnöki tanácsadó.

    Szerintem szeptember 5-én vagy 6-án készen állnak az előrenyomulásra és mi várni fogjuk őket. Nagy csata lesz a sztyeppén, a kozák szellem felemelkedik. Meg fogjuk verni őket

    – mondta Aresztovics, hozzátéve, hogy ebben a csatában az oroszok felkészületlen tartalékai találkoznak majd az ukrán fegyveres erők felkészült tartalékaival.

  • Egy ukrán kis hidrográfiai hajót felrobbantott egy úszó akna a Duna torkolatában – közölte Mihail Mizsincev vezérezredes, az orosz Nemzeti Védelmi Ellenőrző Központ vezetője.

    A TASZSZ szerint az incidens akkor történt, amikor a hajó „a Duna torkolatában egy víziút mélységét mérte”. A tisztviselő szerint hat kikötőben – Herszon, Nyikolajev, Csernomorszk, Ocsakov, Odessza és Juzsnyij – 16 ország 70 külföldi hajója továbbra is le van zárva.

    A kijevi kormány intézkedései által előidézett ágyútámadások és az aknaveszély miatt a hajók nem tudnak szabadon kijutni a nyílt tengerre

    mondta Mizsincev, hozzátéve, hogy a kijevi kormány folyamatosan kitér az erről szóló tárgyalások elől a külföldi vállalkozásokkal és hajótulajdonosokkal. Hozzátette, „ugyanakkor a tengeri hajózásra és a kikötői infrastruktúrára továbbra is veszélyt jelentenek a kábelekről leszakadt aknák. Az Orosz Föderáció minden intézkedést megtesz a Fekete-tengeren és az Azovi-tengeren a polgári hajózás biztonságának biztosítása érdekében”.

  • Magyarország területére július 29-én az ukrán–magyar határszakaszon 6889 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 8342 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 313 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!