új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Áram nélkül maradt a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Energodar városa – számolt be Alekszandr Volga oroszországi tisztviselő.

    Kiemelte ugyanakkor, hogy a világítás hiánya nem indokolja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NÜA) látogatásának elhalasztását. 

    A Sky News azt írja, az orosz tisztviselő kijelentései teljesen ellentmondanak annak, amit a város ukrán polgármestere közölt. Dmitro Orlov korábban azt mondta, a NÜA küldetése nem tud folytatódni, ugyanis az orosz erők folyamatosan ágyúzzak az előre egyeztetett útvonalat. 

  • Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara kiadta napi műveleti tájékoztatóját, amelyben azt állítja, hogy az Ukrajnát megszálló oroszbarát erők 450 tagját ölték meg az előző 24 órában, így az áldozatok száma „mintegy 48 350-re” emelkedett.

    A közleményben a Guardian szerint az is szerepel, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz ellenség a legnagyobb veszteségeket a donyecki és a kurahovi irányban szenvedte el.

  • Tavaly november óta legmagasabb szintre nőtt augusztusban az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI).

    Az S&P Global gazdaságkutató intézet csütörtökön azt közölte, hogy az index 51,7 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 50,3 pontról. A mutató 50 pont feletti értéke az üzleti aktivitás növekedését, e szint alatt pedig csökkenését jelzi.

    A jelentés szerint augusztusban az új megrendelések jelentősen nőttek, az ezt jelző almutató 2019 áprilisa óta legnagyobb mértékben emelkedett. Ennek oka az új ügyfelek megjelenése és a megnövekedett kereslet a hazai piacon. Eközben az új exportrendelések már a hetedik egymást követő hónapban csökkentek.

    Augusztusban az MTI szerint tovább emelkedtek a vállalatok költségterhei. A működési költségek növekedése ugyanakkor az év elején tapasztalthoz képest jelentősen csökkent. A gyártók tovább emelték az eladási árakat, és megpróbálták a vevőkre hárítani költségeiket.

  • Oroszországban éves szinten lassult a kiskereskedelmi forgalom visszaesése, mérséklődött a GDP zsugorodása és harmadik hónapja állt történelmi mélyponton a munkanélküliség júliusban.

    Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy júliusban a kiskereskedelmi forgalom visszaesése éves szinten 8,8 százalékra mérséklődött a júniusi 9,6 százalék esésről. A szakértők minimálisan nagyobb, 8,9 százalékos kiskereskedelmi forgalomcsökkenésre számítottak júliusra.

    Júliusban a munkanélküliségi ráta már a harmadik egymást követő hónapban állt történelmi mélyponton, 3,9 százalékon. Szakértők a ráta emelkedésére, 4,2 százalékra számítottak. Idén júliusban a munkanélküliek száma 2 millió 900 ezer volt, 51 ezerrel kevesebb a júniusinál.

    A statisztikai hivatal adatai szerint júliusban a hazai össztermék (GDP) 4,3 százalékkal csökkent éves szinten, kevésbé a várt 5,5 százaléknál és a júniusi 4,9 százaléknál – írta az MTI.

  • Két, összesen hatvanfős diverzánscsoportot tett partra az ukrán hadsereg a kahovkai víztározó partján, három kilométerre a zaporizzsjai atomerőműtől északkeletre, a fegyveresek kísérletet tettek a létesítmény elfoglalására – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

    A tárca szerint a partra szállás közép-európai idő szerint öt órakor történt. A tájékoztatás értelmében „intézkedések történtek az ellenség megsemmisítésére”, beleértve a harci gépek bevetését is.

    A közlemény szerint az ukrán fegyveres erők reggel hét óra óta lövik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az atomerőműbe várt missziójának találkozóhelyét Vasziljivka falu és a nukleáris létesítmény közelében. Négy lövedék az első erőműblokktól 400 méterre robbant fel – írta az MTI.

  • Lövöldözések rázták meg szerda éjjel a Harkivi régiót, amelyben egy ember meghalt, öt pedig megsérült – írja az Unian ukrán hírügynökség Oleg Szinegubov, a harkivi regionális katonai közigazgatás elnökének jelentése alapján.

    A beszámoló szerint a rakéták az oroszországi Belgorodból indultak el. A tisztviselő beszámolója szerint a térségben napközben Izyum, Harkiv, Bogodukovszki és Csuguevszkij kerületeit is támadás érte.

  • Három orosz civil meghalt a zaporizzsjai atomerőmű közelében fekvő Energodar város ágyúzásában – közölték az oroszországi hatóságok csütörtökön az állami médiában, miközben az ENSZ nukleáris megfigyel csoportja várhatóan ma érkezik oda.

    Két óvoda kigyulladt a lövöldözésben – közölte a Moszkva a Moscow Times szerint.

    Ukrajna azzal vádolta az orosz erőket, hogy „hamis zászlós” támadások hírét terjesztik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek látogatása előtt.

  • A Human Rights Watch (HRW) csütörtökön közzétett jelentése szerint Oroszország a megszállt Ukrajnában civilek erőszakos áttelepítésére és bántalmazására tett kísérleteket – írja a Moscow Times.

    „A civilek erőszakos áthelyezése a nemzetközi humanitárius jog, vagyis a háborús törvények értelmében tilos, és háborús bűncselekményként és emberiség elleni bűncselekményként büntethető” – közölte a nemzetközi jogvédő szervezet.

    A HRW által menekültekkel és önkéntesekkel készített több mint 50 interjú alapján az orosz tisztviselők szisztematikusan megakadályozták, hogy a harcok elől menekülő ukránok a Kijev által ellenőrzött területekre utazzanak.

    Ehelyett a kitelepített ukránok kénytelenek voltak Oroszországba vagy a Moszkvától függő kelet-ukrajnai önjelölt szakadár köztársaságokba költözni.

  • Ukrajna támogatására és az orosz „imperializmus” megállítására szólított fel Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a Gdansk melletti Westerplatte félszigeten, a Lengyelország német megtámadása 83. évfordulója alkalmából mondott beszédében – számolt be az MTI.

    Westerplattén, lengyelül Zachodnia Plytán zajlott a második világháború első európai ütközete, miután a náci Németország megtámadta Lengyelországot. Duda a csütörtök hajnali megemlékezésen felidézte: Lengyelországot 1939 szeptemberében először a náci Németország, majd a kommunista Szovjetunió támadta meg.

    A más államok és nemzetek brutális leigázására törő birodalmi ambíciók nem tűntek el a világból. Oroszország feléleszti nagyorosz imperialista vágyait. Ezért ma felszólítjuk az összes szövetségesünket és az egész világot (…), hogy támogassák Ukrajnát, és állítsák meg az orosz imperializmust

    – hangoztatta a lengyel államfő.

  • Az orosz fennhatóság alatt álló Energodar városát, amely Európa legnagyobb atomerőművének ad otthont, ma kora reggel támadás érte – közölték ukrán tisztviselők a Guardian szerint.

    A zaporizzsjai atomerőmű ukrán üzemeltetője, az Energoatom nem sokkal helyi idő szerint reggel 8 óra előtt frissítést tett közzé hivatalos Telegram-csatornáján, miszerint reggel öt óra óta nem szűntek meg a folyamatos aknatámadások a város ellen.

    Energodar város polgármestere, Dmitro Orlov azt mondta, hogy „több polgári objektumot is eltaláltak”, és a Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében megerősítette, hogy vannak áldozatai a támadásnak.

  • Oroszországnak legalább száz évre elegendő földgázkészlete van, amelyek kitermelése érdekében 2120-ig megépülnek a megfelelő létesítmények – közölte szerdán Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója. 

    Orosz ügyfeleinknek olcsó, megbízható energiatartalékhoz lesz hozzáférésük. Arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy a hazai felhasználóknak minden oka megvan az ország földgázzal kapcsolatos jövőjében bízni, ugyanis tartalékaink elégnek bizonyulnak a következő száz évre és a kitermelésükhöz szükséges létesítmények bőven el fognak készülni 2120-ra

    – részletezte.

    Alekszej Miller szerint az ilyen előrejelzéseket többek között annak köszönhetik, hogy találtak egy új földgázkitermelő helyet a szibériai Jamal félszigeten, amihez az infrastruktúrát is sikeresen kiépítették – írja a TASZSZ

  • Nadhim Zahawi brit kancellár és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter Washingtonban találkozott, hogy megvitassák az orosz olaj lehetséges árplafonját a globális energiaárak csökkentése és az orosz bevételek korlátozása érdekében.

    Valamint szó esett arról is, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok újabb támogatásokkal segítik a háborús Ukrajnát – írta a Sky News.

  • A védelmi és biztonsági együttműködésről tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – közölte Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter. 

    Védekezési együttműködés és biztonsági együttműködés – mindkettőről szó volt a tárgyalásokon 

    – közölte az orosz féllel történt megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón.  Hozzátette, hogy „az út, amelyen Oroszország és Irán jár, mindkét ország lakosságának az igényeivel találkozik” – írja a TASZSZ

    Végrehajtjuk a vezetőink akaratát 

    – tette hozzá a külügyminiszter. 

  • Szolgálat közben meghalt egy brit önkéntes orvos Ukrajnában – számolt be a BBC

    A lap azt írta, a norfolki Craig Mackintosh holttestének hazaszállítására testvére több mint 5 ezer fontot szeretne összegyűjteni az Egyesült Királyságban. A nő azt kéri, segítsenek neki hazavinni a háborús hőst.

    Ez az önzetlen férfi jelenleg egy hullaházban rekedt Ukrajnában, és nincs segítség a hazajuttatásában

    – írta Lorna Mackintosh, hozzátéve, hogy körülbelül 4 ezer fontba kerül a holttest Ukrajnából Nagy-Britanniába való szállítása.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők beszámolója szerint 47 900 orosz katona esett el Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának kezdete óta augusztus 31-ig. 

    Az ukrán adatok szerint az orosz megszállók 1974 tankja, 234 légi járműve, 15 hajója, 3236 katonai járműve, valamint 103 speciális felszerelése semmisült meg. 

  • Oroszország terve, hogy elvegye Ukrajna területeit, illetve hogy aláássa a nyugati támogatást, nem fog működni, ahogy látható, hogy nem működik most sem – jelentette ki Mihajlo Podoljak, Zelenszkij főtanácsadója – írja az Ukrinform

    Csak emlékeztetőül: Oroszország azt tervezte, hogy három nap alatt elfoglalja Kijevet. Aztán azt mondta, hogy május kilencedikére megszerzi Donbászt – aztán azt, hogy legkésőbb szeptemberig. Egyik terv sem működött. A területek álnépszavazásokkal történő annektálása és a nyugati támogatás gázzsarolással történő aláaknázása sem fog sikerrel járni 

    – jelentette ki a főtanácsadó.

  • Oroszország azzal a veszéllyel is számol, hogy terroristák vehetik át az irányítást a drónjaik felett, és megszeghetik a katonai termékek szállítására vonatkozó tilalmat terrorista szervezetek számára. Ezt Vaszilij Nebenzja, az Orosz Föderáció állandó képviselője jelentette ki szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa „Arria-formula” találkozó informális ülésén a TASZSZ orosz hírügynökség szerint. Az Arria-képlet informális jellege miatt megkülönbözteti magát az ENSZ BT tipikus üléseitől, mert ülésein nem kell megfelelni a szokásos, hivatalos követelményeknek.

    Osztjuk számos ország aggodalmát azzal a fenyegetéssel kapcsolatban, hogy a terroristák hozzájuthatnak a drónokhoz – mondta Nebenzia, aki szerint a veszély miatt hasznos lenne, ha az érdekelt államok tanulmányoznák a vonatkozó többoldalú exportellenőrzési mechanizmusok keretében kidolgozott legjobb és bevált gyakorlatokat, amelyek kiterjednek az említett vagy más típusú drónokra.

  • A nyugati vezetők kettős mércét alkalmaznak, amikor Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök világpolitikai szerepét magasztalják, ám eközben figyelmen kívül hagyják a Krímmel és Ukrajnával kapcsolatos álláspontját – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán. 

    Egy másfél évvel ezelőtt készített interjúban éppen erről kérdezték: a Szovjetunióról, Ukrajnáról, és hogy hogyan történhetett mindez. Azt felelte, hogy ő orosz, a felesége pedig ukrán, de ez semmilyen különbséget sem okozott. Azt is mondta, hogy az ukrán föld, különösen Kelet-Ukrajna, mindig is Oroszországhoz tartozott, Ukrajna pedig csak a Szovjetunió részeként kapta meg az »államiság elemeit«. A Szovjetunió összeomlását, amit nagyon a szívére vett, mint tudják, abban az interjúban szintén felidézte: azt mondta, hogy a Belavezha megállapodások idején, a Szovjetunió összeomlásakor mindenki euforikus volt, hogy »átveheti a hatalmat Gorbacsovtól«

    – mondta az orosz külügyminiszter, hozzátéve, hogy amikor a Mihail Gorbacsov világpolitikai hozzájárulását dicsérő nyugati szereplők figyelmen kívül hagyják ezen kijelentéseit, amelyek nagyjából összecsengenek Vlagyimir Putyin gondolataival, az nyilvánvalóan kettős mérce.

    Egyértelmű a vágyuk, hogy a nevét – ahogy a halálát is – a saját geopolitikai céljaikra akarják felhasználni

    – tette hozzá. 

  • Videóban jelentkezett be a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nyitóestjén Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. 

    Az államfő beszédében azt mondta, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja olyan, mint egy 189 napos horrorfilm. Továbbá felszólította a filmes világot, hogy „ne maradjon néma” a konfliktusról szóló hírekben.

    Ez egy valós eseményeken alapuló dráma. Tragédia, robbanások, lövések és légiriadók. Egy horror, amely nem 120 perc, hanem 189 nap

    – idézi az elnököt a Sky News.

  • Nagyjából tíz robbanást hallottak szerdán Melitopoltól délre a város ukrán polgármestere, Ivan Fedorov szerint. Ezek a Molocsnij torkolat közelében voltak, ahová az orosz megszállók katonai felszerelést szállítottak.

    Egyes robbanások állítólag az egész városban hallatszottak.

    „Az ellenállás folytatódik" – írta Fedorov a Telegramon, arra utalva, hogy a robbanások mögött ukrán erők állnak – írj a Sky News.

  • Az ukrán védelmi minisztérium figyelmeztette a Herszon régióban állomásozó orosz csapatokat, hogy „fussanak, mint a nyulak, vagy meghalnak” .

    Az üzenet a jelenleg Herszonban tartózkodó orosz „vendégeinknek” szól – írja a minisztérium Twitter-bejegyzése.

    A herszoni régió az Oroszországhoz csatolt Krím félszigettől északra fekszik, és Ukrajna kulcsfontosságú célpontnak tekinti, amelyet vissza kell foglalni, hogy megakadályozza az oroszok további területfoglalási kísérleteit nyugatabbra, ami végül elvághatná a Fekete-tengerhez való hozzáférést.

  • Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről, értesüljenek nálunk a legfontosabb tudnivalókról. Szerdai percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.