új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük a megtisztelő és kitartó figyelmüket. Tartsanak velünk vasárnap is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat! 

 • Minden olyan orosz katonát, aki leteszi a fegyvert, azonnal átadnak az ukrán speciális alakulatoknak fogolycserére.

  Az orosz fegyveres erők több hadosztályának egységei nem tudtak időben elmenekülni Izjumból, mert az ukrán katonák elzárták az utat előlük. Erről Jurij Butusov újságíró számolt be a Facebookon.

  Bizonyítékként Butusov fényképeket is közölt egy megsemmisült orosz T–72B3 harckocsiról.

  Minden orosz katonát, aki megadja magát, azonnal átadunk speciális csapatainknak fogolycserére. Az ellenállókat kivétel nélkül megsemmisítjük, elkerülve így azt, hogy a mi áldozataink száma növekedjen

  – írta Butusov.

 • Az ukrán fegyveres erők sikeres ellentámadásai félelmet keltettek Gyenyisz Vlagyimirovics Pusilinban, aki valószínűleg Oroszországba menekült – tudta meg a 24-es csatorna ukrán hírszerzési forrásokból.

  A 24-es csatorna korábban arról értesült, hogy a Donyecki Népköztársaság fegyveresei pánikba estek az ukrán katonák fronton való előrenyomulása miatt. Kétségbeesésük fő kiváltó oka a mozgósítható férfiak hiánya. A szakadár köztársaságból a katonakorú emberek túlnyomó többségét már hadba küldték Ukrajna ellen. A megfelelő utánpótlás hiányában dönthetett úgy a Donyecki Népköztársaságot 2018 óta vezető Pusilin is, hogy inkább elmenekül. Az ukrán titkosszolgálat forrása nem árulta el, hogy pontosan hová szökött meg, de a legtöbben azt sejtik, hogy az orosz politikai vezetés biztosíthat neki védelmet.

  Az ukrán fél egyelőre nem kommentálta a titkosszolgálati forrás információit.

 • Volodimir Zelenszkij egy videóüzenetben közölte: az ukrán fegyveres erők mintegy kétezer négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel az Oroszország elleni ellentámadás kezdete óta – írja az UNIAN ukrán hírügynökség.

  Folytatódik katonáink mozgása a front különböző irányaiban. Szeptember eleje óta már mintegy kétezer kilométernyi területet szabadítottak fel. Ukrajnában nincs és nem is lesz helye a megszállóknak

  – mondta az ukrán elnök.

 • Az orosz elnök hamarosan találkozni fog a Védelmi Minisztérium vezetőivel, valamint a katonai ipari vállalkozások képviselőivel – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

  A TASZSZ szerint Peszkov azt mondta: a találkozóra – amelyet rendszerint időről időre megtartanak – már most nagy igény lenne, de egyelőre várni kell rá, mivel az orosz elnök határidőnaplója most „nagyon-nagyon zsúfolt. Mindemellett már intézkedtek arról, hogy előrébb hozzák a meeting időpontját a tervezettnél. 

  Nagy szükség lenne egy találkozóra Szocsiban. Ezért sort fogunk keríteni rá, különösen annak fényében, hogy amint a különleges hadművelet előrehalad, újabb és újabb tapasztalatokat szerzünk, amelyeket át kell beszélni

  – tette hozzá Dmitrij Peszkov a TASZSZ szerint. 

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb videóval jelentkezett Facebook-oldalán. Jelezte, hogy az ukrán hadsereg mozgása folytatódik a front különböző irányaiba. Elmondása szerint Ukrajna mintegy kétezer kilométeres területe szabadult fel szeptember eleje óta a honvédő ukránok bátor ellenállásának köszönhetően.

  Az ukrán elnök úgy látja: egyáltalán nem rossz választás az oroszok részéről, ha elmenekülnek. „Ukrajnában nincs helye megszállóknak, és nem is lesz. Köszönet az Ukrán Nemzeti Gárda 15. szláv ezredének, akik ma helytálltak Harkivban.”

  Zelenszkij köszönetet mondott a 214. lövészzászlóalj katonáinak is, akik Balaklijában a legfőbb hírszerzési osztály, a különleges műveleti erők, a nemzeti gárda és a rendőrség segítségével elérték, hogy az oroszok kivonuljanak a városból.

  „Köszönet minden védőnknek és honfitársunknak, akik az elmúlt hetekben még szembetűnőbbé tették győzelmünket” – zárta beszámolóját az ukrán elnök.

 • Mint megírtuk, az orosz erők kivonulnak Izjum és Balaklija városából.

  A TASZSZ-nak a Harkivi területi orosz katonai és polgári hatóságra hivatkozó jelentése szerint folyik Izjum lakosainak kimenekítése Oroszország területére. A hatóság vezetője, Vlagyiszlav Szokolov szerint a városban nagy a pusztítás, igen súlyos a helyzet – adta hírül az MTI.

  Izjumnak a háború előtt 45 ezer lakosa volt, és fontos szerepe van az orosz katonai műveletek szempontjából.

 • „Az ukránok ma s*ggbe rúgják az oroszokat. Dicsőség Ukrajnának!” – írta legutóbbi bejegyzésében Stephen King, utalva az ukránok jelenleg is zajló sikeres keleti ellentámadására.

  A nemzetközileg ismert író már a háború elején jelezte, hogy Ukrajnát támogatja a konfliktusban. Nem sokkal később pedig minden oroszországi könyvkiadóval felfüggesztette a megkötött szerződéseit

 • Ukrajna és az Egyesült Államok jelenleg tárgyalásokat folytat egy 1,5 milliárd dolláros pénzügyi segélycsomagról, amely segítené Ukrajnát a gázvásárlásban – közölte az ukrán kormány.

  A kormány honlapján közzétett közleményben ismertették az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal és az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen között pénteken folytatott tárgyalások részleteit.

  A felek megvitatták az energiabiztonság kérdését, és a fűtési szezonról is tárgyaltak. 

  E tekintetben tárgyalások folynak az amerikai EXIM (Export-Import) Bank által a gázvásárlásra szánt 1,5 milliárd dolláros részlet kiutalásáról

  – áll a közleményben.

 • Orosz rakétatámadás érte az Ukrajna északi részén fekvő Harkiv városát, legalább egy ember meghalt, és több ház megrongálódott – közölték a helyi tisztviselők.

  Ihor Terehov polgármester hozzátette, hogy a csapások a város Holodnohirszk nevű negyedét érték.

  Oleg Szinyehubov regionális kormányzó megerősítette, hogy egy MLRS-rendszerből kilőtt rakéták egy embert megöltek, kettőt pedig megsebesítettek – írja az Al Jazeera.

 • Az ENSZ ukrajnai missziójának felmérése szerint a megszállók kegyetlenül bánnak a civilekkel és a hadifoglyokkal is – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

  Mint írják, az ENSZ Ukrajnai Emberi Jogi Monitoring Missziójának adatai szerint a háború kezdete óta több mint 5700 civilt öltek meg az oroszok, és 8300-an megsebesültek, bár a valós számok ennél jóval nagyobbak lehetnek.

  Matilda Bogner, az ENSZ Ukrajnai Emberi Jogi Monitoring Missziójának vezetője hozzátette: számos esetben nyert bizonyítást, hogy az oroszok megsértik a hadifoglyok jogait, embertelen körülmények között tartják őket, és sokan szenvednek fertőző betegségekben.

 • A Szabad Európa készített videóriportot azokkal az orosz turistákkal, akik a háború ellenére is a Krím félszigetre mentek nyaralni.

  Az utazásszervezők statisztikái szerint idén jelentősen visszaesett ugyan a szállodák kihasználtsága a Krímben, de még így is szép számmal mentek oda nyaralni az orosz turisták. Az utóbbi hetekben  az ukrán katonai akciók miatt sokan inkább lemondták a nyaralást a félszigeten – de nem mindenki. 

  Igen, természetesen itt akarunk nyaralni. Nem félünk semmitől, mert a hadseregünk megvéd minket

  – mondta az egyik turista.

 • Az orosz megszállók bejelentették, hogy elhagyják a Harkiv régióban lévő Volcsanszkot. Hozzátették: csak átmenetileg vonulnak ki.

  Cinikusan kijelentették, hogy ezzel a lépéssel a lakosság életét szeretnék megmenteni – írja az UNIAN ukrán hírügynökség.

 • Orosz hadifogságba esett Kelet-Ukrajnában egy 8 hónapja várandós nő – írja a BBC

  A BBC szerint a nő férje is csak akkor értesült a várandósságról, amikor Mariana Mamonova már a fronton volt.  A nő katonai orvosként szolgált a fronton, amikor április elején elfogták Mariupolban. Azóta is fogságban van, és családja szerint most abban az olenyivkai börtöntáborban   tartják fogva, ahol hetekkel ezelőtt több tucat ukrán hadifogoly meghalt.  A nőről az ukrán belügyminisztérium egyik tanácsadója osztott meg egy fotót néhány napja.

  Mamonova családja az ukrán kormányhoz fordult segítségért, és azt kérték, hogy egy fogolycsere útján szabadítsák ki őt, mivel szeptember végén már várhatóan megszülethet a gyermeke. Az ukrán kormány válaszul közölte: úgy tudják, hogy a nő egyelőre jól van, és „különleges figyelmet” szentelnek az ügynek.

 • David Pressman kijelölt nagykövet pénteken a határra utazott, hogy találkozzon az Ukrajnából érkező menekültekkel – közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége.

  Az új nagykövet – aki a múlt héten érkezett Magyarországra – Helmeczi László polgármesterrel arról beszélgetett, hogy a záhonyiak milyen nagylelkűen támogatják a menekülteket. „Záhony egyértelműen egy olyan kisváros, amelynek hatalmas szíve van” – fogalmazott David Pressman. 

 • Volodimir Zelenszkij közölte, hogy beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzetről.

  Álláspontunk szerint az egyetlen módja annak, hogy megvédjük Európát egy nukleáris katasztrófától, az erőmű demilitarizálása

  – írta az ukrán elnök szombat délután a Twitteren.

 • Az orosz védelmi minisztérium megerősítette az orosz erők visszavonulását Izjumból és Balaklijából.

  A RIA Novosztyi állami médiacég által közzétett nyilatkozatában a minisztérium azt állította, hogy döntés született a Balaklija és Izjum térségében állomásozó orosz csapatok átcsoportosításáról, valamint a Donyecki terület megerősítéséről, hogy felszabadítsák a Donbászt – írja a Guardian.

  Hozzátették: számos „figyelemelterelő és demonstrációs eseményt” rendeztek annak érdekében, hogy elfedjék a „csapatok valódi tevékenységét”, és lehetővé tegyék a kivonulást.

 • A legfrissebb jelentések szerint az ukrán csapatok a Donbászban is támadást indítottak.

  Azt már eddig is lehetett tudni, hogy északon, a Harkivi területen egy nagy ukrán ellentámadás zajlik, a legfrissebb híresztelések szerint azonban a Donbászban is indult egy kisebb támadás. Úgy tudni, hogy a Donbászban Liman és Szvjatohirszk városait már ki is kellett üríteniük az oroszoknak. 

  Egyes híresztelések szerint az ukránok már annyira előrenyomultak, hogy

  hamarosan megpróbálhatják visszafoglalni Liszicsanszk városát. 

  A várost július elején foglalta el az orosz hadsereg, azzal együtt pedig szinte a teljes Luhanszk régiót irányítás alá is vették. 

  „Hónapok kemény harcaival bevett állásokat adnak fel” pár nap alatt 

  A hírt Demkó Attila magyar biztonságpolitikai szakértő is megosztotta, azzal a kommentárral, hogy ha mindez igaz, akkor

  egy óriási orosz vereség rajzolódik ki, hónapok kemény harcaival bevett állásokat adnak fel napok alatt.

  Hozzátette: elképzelhető, hogy az oroszok elbízták magukat. Ugyanis miközben Herszonban kiépítettek egy védelmi rendszert, és az ottani ellentámadásnál jelentős veszteségeket okoztak az ukránoknak, ezzel szemben keleten nem készültek fel komolyan a védelemre, és gyakorlatilag összeomlott a front.

 • Az ukrán erők elfoglaltak egy korábban oroszok által ellenőrzött területet keleten – közölte pénteken egy oroszok által beiktatott regionális tisztségviselő –, ami áttörést jelenthet a háborúban.

  Miután egy napig hallgatott, Oroszország gyakorlatilag elismerte, hogy frontvonalának egy szakasza leomlott Ukrajna második legnagyobb városától, Harkivtól délkeletre. Vitalij Gancsev, az oroszok által támogatott Harkiv régió közigazgatásának vezetője az állami televízióban elmondta, az ellenséget a lehető legjobban feltartóztatják, de több település már az ukrán fegyveres alakulat ellenőrzése alá került.

  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök később azt mondta, hogy a kijevi erők eddig több mint 30 települést szabadítottak fel a Harkivi területen, a keleti Donbász régióban és délen pedig folytatódnak a harcok.

  Vitalij Gancsev a Guardian szerint azt állította, hogy kormánya megpróbálja evakuálni a civileket a városokból, köztük Izjumból, Oroszország fő erődítményéből és logisztikai bázisából a tartományban.

  Zelenszkij tanácsadója, Olekszij Aresztovics azt mondta, hogy az orosz védők Izjumban szinte elszigetelődtek. A frontvonalról érkező jelentésekre hivatkozva elmondta, hogy eddig több száz orosz halt meg, és több százan estek fogságba.

 • Németország és Európa felkészült annak a következményeire, ha Oroszország úgy dönt, hogy teljesen leállítja a gázszállításokat – közölte Olaf Scholz kancellár szombaton egy nyilatkozatban, amelyet a Bloomberg szemlézett. 

   Gázt takarítottunk meg. Ismét kihasználjuk a széntüzelésű erőművek termelési képességeit. A jövő év elején lehetőségünk lesz arra, hogy a megmaradt délnémet atomerőműveket is használjuk, ha erre szükség lesz

  – mondta a kancellár. 

 • Annalena Baerbock elmondta, hogy az utazás, amely az invázió kezdete óta a második, azt a célt szolgálja, hogy demonstrálja Berlin támogatását Ukrajna számára az Oroszország elleni harcban.

  „Azért utaztam ma Kijevbe, hogy megmutassam, továbbra is számíthatnak ránk” – mondta a német külügyminiszter. „Ukrajna mellett fogunk állni, amíg szükséges, fegyverszállításokkal, humanitárius és pénzügyi támogatással.”

  Egy hete Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Berlinbe látogatott, ahol megismételte azt a kérést, hogy Németország több fegyvert szállítson Ukrajnának.

  A hét elején Berlin közölte, hogy Hollandiával együttműködve ukrán katonákat képez ki aknamentesítésre. Baerbock szerint „egyértelmű, hogy Putyin arra számít, hogy belefáradunk az együttérzésbe” Ukrajnával.

  Azt hiszi, hogy hazugságokkal megoszthatja társadalmainkat, és energiaszállításokkal zsarolhat minket. Ez a számítás nem működhet, és nem is fog működni. Mert egész Európa tudja, hogy Ukrajna a mi békénket védi

  – mondta Annalena Baerbock a Guardian szerint.

 • Az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ pénteken közzétett felmérése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatottsága enyhén, 0,8 százalékponttal nyolcvan százalékra csökkent az elmúlt héten – írja a TASZSZ.

  A közvélemény-kutatás 1600 orosz felnőtt bevonásával készült augusztus 29. és szeptember 4. között.

  Arra a kérdésre, hogy bízik-e Putyinban, a válaszadók 80,3 százaléka igennel válaszolt. Így 76,8 százalékuk helyeselte az elnök tevékenységét, ami 1,3 százalékpontos csökkenést jelent az elmúlt héthez képest

  – mondta a közvélemény-kutató.

 • Nagyon úgy fest, hogy „a háború legnagyobb orosz vereségét látjuk éppen kibontakozni” – ezt írta Rácz András Oroszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem korábbi oktatója és a Német Külpolitikai Társaság jelenlegi kutatója. 

  Azt írta: az ukránok mellett már néhány orosz is elismerte azt szombaton, hogy az orosz haderő feladta Izjumot, és „a csapataik gyors ütemben vonulnak vissza kelet felé, hogy elkerüljék a bekerítést”.  

  Ha ez igaz (márpedig egyre inkább úgy tűnik, hogy igaz), akkor a háború legnagyobb orosz vereségét látjuk éppen kibontakozni

  – összegezte Rácz András.

  Hozzátette: ehhez hasonló visszavonulásra csak tavasszal került sor, amikor Kijev mellől és Észak-Ukrajnából kivonultak az oroszok. Akkor azonban „az az ő döntésük volt. Itt viszont az ukrán ellentámadás elől menekülnek” – mondta a szakértő.

  Rácz András mindemellett óvatosságra intett, mivel a nyilvánosan elérhető forrásokból most még csak nagyon korlátozottan lehet feltérképezni az aktuális helyzetet. „Ezzel együtt ha Izjumot vissza tudja szerezni Ukrajna, azzal nagyon jelentősen tehermentesíti a Donbászt is, hiszen teljesen megszűnik az orosz harapófogó északi ága.

  Ez tehát jelentős, hadműveleti szintű orosz vereség. Azt viszont jelenleg még korai megmondani, hogy hadászati, illetve politikai következményei lesznek-e, főképp Oroszországban

  – összegezte. 

 • Körülbelül 2500 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az ukrán hadsereg az oroszoktól a keleten, a Harkivi területen zajló offenzívában – írja az Institute for the Study of War (ISW) nevű amerikai kutatóintézet.

  Az előrenyomulásról az ISW egyik kutatója egy anigifet is megosztott (a térkép még a  péntek délutánig beérkezett információk alapján készült): 

  Szombati hírek szerint elképzelhetőnek tűnik, hogy az ukránok már ennél előrébb is járnak. Nemrég érkezett ugyanis a hír, hogy a fontos közlekedési, szállítási csomópontnak számító Kupjanszk városát is elfoglalták.

  A feltételezések szerint az offenzíva fő célja ennek a városnak az irányítás alá vétele lehetett,

  mivel ezáltal az ukránok az onnan délre fekvő, az Oszkil folyótól nyugatra eső területektől el tudják vágni az utánpótlást.

  Az orosz hadvezetés az ISW szerint az utóbbi napokban megpróbált minél gyorsabban csapatokat átcsoportosítani a térségbe azért, hogy megállítsa az előrenyomulást. Az orosz kormányzat azonban hivatalosan a területi veszteségeket még nem ismerte el. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő legutóbb azt mondta: nem kívánják kommentálni a térségben történő fejleményeket, és arra biztatta a riportereket, hogy az orosz védelmi minisztériumnál érdeklődjenek ez ügyben.

 • Az ukránok a harkivi ellentámadásban számos olyan, az Oszkil folyótól nyugatra rekedt orosz egységet csapdába ejtettek, amely nem tudott időben visszavonulni – írja az Institute for the Study of War (ISW) nevű amerikai kutatóintézet.

  Az ISW szerint az utóbbi 48 órában rengeteg videófelvétel érkezett a hadműveletben fogságba ejtett orosz katonákról (példa erre az alábbi felvétel). A kutatóintézet ezekből a videókból következtetett arra, hogy sok egységet bekeríthettek és felőrölhettek az ukránok az Oszkiltól nyugatra. 

 • Nem csak a folyamatos harcok okoznak nagy problémát a zaporizzsjai atomerőmű közelében: ott, ahol a személyzet él a családjával, gyakorlatilag semmilyen közüzemi szolgáltatás nincs már. 

  Enerhodarban, ahol az oroszok megszállta zaporizzsjai atomerőmű személyzete és családja él, a tüzérségi harcok miatt nincsen áram-, víz- és szennyvízszolgáltatás – figyelmeztetett Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főtitkára a Politico szerint. 

  Ez hatással lehet az atomerőmű biztonságos üzemeltetésére is – tette hozzá. 

 • Az ukrán hadsereg bevonult Kupjanszk városába, amely az orosz csapatok ellátásának központi vasúti csomópontja. Ezt mutatják azok a fotók, amelyeket a városközpontban készítettek a katonák ukrán zászlóval.

  A közösségi médiában terjedő fényképek ukrán katonákat mutatnak Kupjanszk városában. Az egyik képet Julija Mendel, Zelenszkij elnök korábbi szóvivője osztotta meg, ezen négy katona áll egy épület előtt, kezükben ukrán zászlóval. Előttük egy orosz zászló látható összegyűrve a földön. „Ez itt a Harkivi területen Kupjanszk” – írta Mendel. „Dicsőség Ukrajnának!”

  Egy másik képen három katonából álló csoport látható, akik szintén ukrán zászlót tartanak a kezükben, és egy háztetőn állnak, amely állítólag a város központjában található.

  A hír, ha megerősítést nyer, kemény csapást jelent az orosz csapatok számára az északkeleti régióban. A város a donbászi frontvonal utánpótlási útvonalán fekszik. Lent: Ukrán katonák a kupjanszki városi közigazgatás épülete előtt. 

 • Éjszakai beszédében az ukrán elnök elmondta, hogy pénteken találkozott a média azon képviselőivel, akiket az augusztus 24-i függetlenségnapi ünnepségek keretében tüntettek ki.

  Ezek riporterek, operatőrök, producerek, szerkesztők és műsorvezetők. Mindannyian jelentősen hozzájárultak az Oroszországgal való médiakonfrontációban aratott győzelmünkhöz, hogy áttörjük az orosz propagandát, és egyszerűen az igazságot terjesszük a háborúról, a függetlenségünkről

  – mondta Volodimir Zelenszkij a Guardian szerint. Hozzátette, egyperces néma csenddel adóztak a média azon képviselőinek, akiknek életébe került ez a háború.

  „Máig 38 emberről van szó, akik nemcsak hazánk polgárai, hanem külföldiek is, akik az igazságért jöttek Ukrajnába, és orosz fegyverek által haltak meg” – mondta az ukrán elnök.

 • A Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma szerint a lövések következtében tűz ütött ki, amely 30 pavilonban pusztított a donyecki piacon. Három ember meghalt a szombati ukrán ágyúzásban – jelentette a de facto Donyecki Népköztársaság vészhelyzeti minisztériuma a TASZSZ szerint.

  A lövedékek tüzet okoztak, ami továbbterjedt 30 pavilonra, és 200 négyzetmétert felégetett. A tüzet helyi idő szerint 12:06-ra sikerült lokalizálni.

  Korábban szombaton Alekszej Kuzmin donyecki polgármester bejelentette, hogy egy ember meghalt, amikor az ukrán erők lőtték a város piacát.

 • A Keleti Gazdasági Fórumon (EEF) nyilvánosságra hozott és a TASSZ birtokába jutott dokumentumok szerint 2026-ban gyártják le az orosz egy hajtóműves Szu–75 Chess vadászrepülőgépek gyártás előtti prototípusát. 

  A Szu–75 könnyű taktikai repülőgép gyártás előtti példányát 2026-ban kell legyártani – írja a dokumentum. A gyártás előtti tétel egy kezdeti tétel, amelyet annak megerősítésére készítenek, hogy az új terv készen áll a teljes körű gyártásra.