Vlagyimir Putyin az életéért küzd?

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2022.09.11. 11:42
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a közösségi oldalán osztotta meg a gondolatait az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeiről. 

    Oroszország védelmi vonalait áttörte az ukrán hadsereg és több kiemelten fontos települést is sikerült felszabadítania az orosz megszállás alól. Ilyen például a kulcsfontosságú vasúti csomópontnak számító Kupjanszk, illetve Izjum, amely az oroszok fő támaszpontja volt Harkiv régióban. Közben az ukrán titkosszolgálat is elismerte, hogy a déli offenzíva beharangozása hónapokban át csak dezinformáció volt – írja a bejegyzésében. 

    Magyarországon a kormánypárti szakértők egy része nem vesz tudomást az eseményekről, más hazai és külföldi szakértők pedig „örömtüzet” gyújtanak, mert Ukrajna megnyerte a döntő jelentőségű csatát. Valójában mindkét megközelítés elfogult és hibás – vélekedik a szakértő. 

    Ukrajna kétségtelenül komoly támadó hadműveletet kezdett és annak első része, amely két alműveletből állt, részben sikeresen befejeződött. A figyelemelterelést adó herszoni támadás tényleg elvonta az orosz hadvezetés figyelmét és megtévesztette Moszkvát, de ez úgy volt lehetséges, hogy Kijev Dél-Ukrajnában komoly veszteségeket szenvedett

    – olvasható a bejegyzésben.

    Az átverés után sikeres volt az orosz állások áttörése Harkiv megyében, de az áttörés és több város felszabadítása nem jelenti azt automatikusan, hogy Ukrajna megnyerte a csatát. A történtek elemzése úgy pontos, hogy a művelet első része ukrán győzelemmel zárult. A második rész, a területek megtartása, az orosz frontállások áttörésének kiszélesítése, az ukrán erők „szárnyainak” megvédése, biztosítása és a mindenképpen érkező orosz ellencsapás kivédése még nem történt meg

    – tette hozzá. 

    Ha a felsorolásomban szereplő műveleti részeken túl vagyunk, és ezeket is megnyerte Ukrajna, akkor és csak akkor jelenthetjük ki, hogy Kijev 2022 nyár végi ellentámadása sikeres volt és legyőzte Oroszország Nyugat harccsoportját. Nem Oroszországot, hanem a Nyugat harccsoport erőit – írja a szakértő. 

  • Nagy-Britannia visszautasította Vlagyimir Putyin orosz elnök azon állítását, hogy az Ukrajnából egy nemzetközi megállapodás keretében exportált gabonának csak egy töredéke jut el a szegény országokba.

    Putyin szerdán forrás megjelölése nélkül azt mondta, hogy a 87 hajóból, amelyek 60 ezer tonna terméket szállítottak, csak kettő jutott el a szegény országokba. Az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött, az ukrán fekete-tengeri kikötőkből történő gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás a múlt hónapban lépett hatályba.

    Az ENSZ adatait idézve a brit védelmi minisztérium azt mondta, hogy az alku keretében exportált gabonafélék mintegy 30 százalékát szállították az alacsony és közepes jövedelmű afrikai, közel-keleti és ázsiai országokba.

  • Oroszország közölte, hogy visszavonja csapatait Ukrajna keleti, harkivi régiójából, mivel Kijev villámgyors ellentámadásában hatalmas területi nyereségről számolt be.

    Egy Moszkva által támogatott keleti szakadár vezető eközben azt mondta, hogy az orosz erők nehéz harcokat vívnak a kijevi csapatok ellen a keleti Donyecki terület több részén. Egy ukrán tisztviselő azt is elmondta, hogy Kijev csapatai közelednek a keleti Liszicsanszk városához, amelyet júliusban heves tüzérségi harcok után foglaltak el az orosz csapatok.

    „Döntés született a Balaklija és Izjum térségében állomásozó orosz csapatok átcsoportosításáról, hogy a donyecki front mentén megerősítsék az erőfeszítéseket” – áll az orosz védelmi minisztérium közleményében a Moscow Times szerint.

  • Iszmail Haníje, a Hamász palesztin terrorszervezet legfőbb politikai vezetője Moszkvában utazott szombaton, hogy találkozzon Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – adta hírül a gázai terrorszervezet. 

    Az oroszországi megbeszélések a kölcsönös kapcsolatokról és a palesztinai helyzettel kapcsolatos egyéb kérdésekről fognak szólni

    – tették hozzá.

    A Hamász küldöttsége utoljára májusban tett látogatást a Kremlben – írja a The Jerusalem Post

  • Szeptember 11-én éjjel, 03:41-kor a Zaporizzsja Atomerőmű 6-os számú blokkját leválasztották az elektromos hálózatról – olvasható az Enerhoatom Telegram-oldalán. Ez azt jelenti, hogy a teljes erőmű leáll.

    Az elmúlt három napban a hatodik erőmű nagyon gyengén üzemelt, csak a saját szükségleteit elégítette ki, azt is kritikusan alacsony teljesítményszinten, mivel a Zaporizzsja Atomerőmű összes kommunikációs vonala jelentős sérüléseket szenvedett az orosz ágyúzás miatt.

    A villamosenergia-rendszerrel való kommunikációs vezetékek ismételt károsodása esetén, ami továbbra is nagy kockázatot jelent, az erőmű segédszükségleteit dízelgenerátorok biztosítják, amelyek élettartamát a technológiai erőforrás és a rendelkezésre álló dízel üzemanyag mennyisége korlátozza.

    Az Enerhoatom vállalat minden lehetséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy megszervezze a Zaporizzsja Atomerőmű további dízel üzemanyaggal való ellátását – tették hozzá a közleményben.

    Az erőműben kialakult vészhelyzet megelőzése érdekében le kell állítani a Zaporizzsja Atomerőművet, és meg kell akadályozni, hogy további támadás értje azt, tehát demilitarizált övezetet kell létrehozni körülötte. Ezt követően a kommunikációs vonalak megjavíthatók, a Zaporizzsja Atomerőmű bekapcsolható lesz, és a további biztonságos működésre is vissza tud állni.

  • Az ukrán kormány hozzálátott egy törvénytervezet kidolgozásához, amely a felszabadított területek számára szabályozza az újrakezdést − közölte a Kárpáthír.

    A Miniszteri Kabinet a felszabadított területek kérdéseivel foglalkozó koordinációs törzskarra bízta a törvénytervezet kidolgozását. E jogszabály tartalmazni fogja a térségben lévő katonai közigazgatások új feladatkörét, a hrivnya készpénzforgalmával kapcsolatos banki kérdéseket, az állami szervek és közületek újbóli munkába állásának rendjét.

  • Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton közölte, hogy az ország a tervek szerint megkezdi Lengyelország áramellátását a hmelnyickai atomerőműből – írja a TASS

    Parancsot adtam a Hmelnyicaja Atomerőműtől a lengyelországi Rzeszow városáig vezető távvezeték javítási munkáinak a felgyorsítására

    – tudatta egy Telegramon közzétett videóban.

    Ezt a rekonstrukciót december nyolcadikáig be kell fejeznünk, hogy biztosítani tudjuk Lengyelország számára a szükséges energia mennyiséget

    – tette hozzá. 

    Zelenszkij szerint a lengyelországi szállításnak semmi akadálya, ha Kijev a „szokott módon” ellenőrizheti a zaporizzsjai atomerőművet.

    Az ehhez szükséges nemzetközi döntések megszületésén dolgozunk

    – jelentette ki.

  • Denis Pushilin, a de facto Donyecki Népköztársaság vezetője vasárnap arról beszélt, hogy ugyan feszült a helyzet a harcvonal mentén, de a nép milícia erői megfelelően kordában tudják tartani a helyzetet. 

    A frontvonalnál feszült a helyzet, de ellenőrzés alatt áll 

    – mondta a TASS-nak, hozzátéve, hogy a Népköztársaság erői, bár lassan, de nyomulnak előre. A helyzet Donyeck térségében változatlan, a hadsereg erői továbbra is uralják a repülőteret – mondta Pusilin.

  • A vezető európai uniós országok azt követelik Szerbiától, hogy válasszon Oroszország és a Nyugat között – közölte Alekszandar Vucsics szerb elnök szombaton. Ezt az uniós, a német és a francia küldöttekkel folytatott megbeszélés után mondta.

    A szerb elnök szerint az „Egyesült Államok és Törökország által támogatott nagy nyugati erők” azt mondták, hogy Európa kénytelen megvédeni magát a jelenleg kialakult feszült helyzetben, ehhez viszont mindenkinek oldalt kell választania. 

    Melyik oldalán állj a függönynek: ott ahol a gazdaság eltűnőben van, vagy a siker oldalán, ahol ők vannak 

    – mondta a szerb vezető, azt azonban nem árulta el, mit válaszolt. Alekszandar Vucsics korábban azt mondta, hogy Európára áramkimaradások várnak a globális energiaválság miatt.

    Az elnök szerint a közelgő tél alatt a gáz ára elérheti a 6000 dollárt is ezer köbméterenként. Hozzátette, hogy csak az mentette meg Szerbiát az áramkimaradásoktól és a katasztrófától, hogy időben bevásároltak az orosz gázból – írja a TASS

  • Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz harckocsik legénysége az ellenség három páncélozott járművére mért csapást Ukrajna déli részén: köztük egy M113-as, amerikai gyártmányú páncélozott csapatszállítóra. 

    A minisztérium szerint az orosz Т–90-es harckocsik megsemmisítették az ellenséget, miközben az megpróbált előrenyomulni – írja a TASS

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a közelgő tél döntő jelentőséggel fog bírni Ukrajna több mint harmincéves függetlenségére és az Európai Unió történelmére nézve is – írja a pravda.com

    Az idei tél lesz a legnehezebb az egész világon. Oroszország minden tőle telhetőt meg fog tenni a tél kilencven napjában, hogy megtörje Ukrajna ellenállását, Európa ellenállását és a világ ellenállását. Ez ez, amit Oroszország remél, ez az utolsó érvük 

    – mondta az ukrán elnök.

    Az előttünk álló kilencven nap fog dönteni Ukrajna több mint harmincéves függetlenségéről. Ez a kilencven nap nagyobb jelentőséggel fog bírni, mint az Európai Unió fennállásának összes éve. Ez a tél határozza meg a jövőnket 

    – tette hozzá Zelenszkij, akinek nincs kétsége afelől, hogy az országa orosz energiaforrások nélkül is képes átvészelni a telet. „Nem csak Ukrajna, minden jelentősebb európai állam képes erre” – mondta. 

  • Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon 6709 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 9859 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 254 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől  szombaton 6 ember, köztük 2 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Moszkva szombaton feladta fő bástyáját Északkelet-Ukrajnában, és ezzel hirtelen összeomlott a háború egyik fő frontvonala, miután az ukrán erők gyors előrenyomulást hajtottak végre – írja a Reuters.

    A Harkiv megyei Izjum gyors eleste Moszkva legsúlyosabb veresége volt azóta, hogy csapatai márciusban visszaszorultak a fővárosból, Kijevből. Ukrajna a hat hónapja tartó háború fordulópontjaként üdvözölte ezt az eseményt, mivel az orosz katonák ezrei menekülés közben lőszerraktárakat és egyéb katonai felszerelést hagytak hátra.

    A TASZSZ orosz állami hírügynökség idézte az orosz védelmi minisztériumot, amely azt mondta, hogy utasította a csapatokat, hogy hagyják el a környéket, és erősítsék meg a Donyeckben máshol folyó műveleteket.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati percről percre frissülő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!