Térképen mutatjuk, mekkora területeket foglaltak vissza az ukránok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója.

Index
2022.09.18. 07:52
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szeptember 18-án éjszaka az orosz csapatok nehézfegyveres támadást intéztek a Dnyipropetrovszki régió Nikopoli kerülete ellen, ahol három ember megsérült – számolt be Telegram-oldalán Valentin Reznicsenko, Dnyipropetrovszk megye vezetője.

    Az orosz támadás egy óvodát, több üzletet, egy fodrászatot és a helyi közigazgatási épületet vette célba. Tűz ütött ki a helyi piacon, de a tűzoltók már eloltották a lángokat.

  • Összesen 6931 fő lépett be Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon 7949 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 277 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Összesen 155 menekültet fogadtak szombaton a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel közösen – közölte a rendőrség.

    A 155 érkező közül 50 gyermek volt, akik valamennyien vonattal érkeztek Budapestre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt.

  • A pápa ukrajnai megbízottja, Konrad Krajewski bíboros a humanitárius segélyszállítmányok Zaporizzsjába szállítása közben került veszélybe – adta hírül a Vatican News.

    A küldöttség része volt továbbá egy katolikus és egy protestáns püspök, valamint egy kísérő katona, akiket a szállítmány szétosztása után vettek célba. A támadást sértetlenül megúszták és folytatták a munkát.

  • Elképzelhető, hogy Ukrajna diplomáciai úton visszakaphatja a Krím-félsziget oroszok által megszállt területét – nyilatkozta a Reutersnek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, melyet az Unian vett észre.

    Szükséges a területek lefoglalása. Előfordulhat, hogy a Krím-félszigetet diplomáciai úton visszaadják. Ez megtörténhet. És persze Ukrajnában az emberek jobban támogatnák a kérdés diplomáciai megoldását

    – fogalmazott Zelenszkij. 

  • A szakértők szombat estig 59 holttestet exhumáltak egy izyumi tömegsírból. A halottak között 16 civil férfi, 26 nő és 17 katona volt – értesült az Ukrajinszka Pravda. A szakértők megállapították, hogy legtöbbjüket megkínozták haláluk előtt.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!