új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oroszország sürgeti az Európai Labdarúgó-szövetséget, az UEFA-t, hogy váltsa le az ukrán válogatott szövetségi kapitányát, Olekszandr Petrakovot, miután az kifejezte, hogy harcolni kíván Vlagyimir Putyin megszálló erői ellen – írja a Guardian.

    Az Oroszországi Labdarúgó-szövetség levélben fordult az irányító testülethez, amiben azzal vádolja Olekszandr Petrakovot, hogy diszkriminálta az oroszokat, és nem maradt politikailag semleges.

    Denis Rogachev, a FUR főtitkárhelyettese két újságban közzétett megjegyzéseket idézett Petrakov bűnösségének bizonyítékaként.

    Az UEFA ellenőrző, etikai és fegyelmi testületéhez intézett levélben Petrakovot azzal vádolják, hogy megsértette az etikai kódexet, amikor az oroszok nemzetközi sportból való kitiltására szólított fel, és arról beszélt, hogy reméli, csatlakozhat a fegyveres erőkhöz.

  • Ukrajna nem hagyja abba a harcot, amíg vissza nem szerzi az Oroszország által elfoglalt területeit – hangoztatta Volodimir Zelenszkij vasárnap, szokásos esti beszédében.

    Az ukrán elnök hangsúlyozta: „Egyeseknek talán úgy tűnik, hogy a győzelmek sorozata után most egyfajta szünet lesz. De nem lesz nyugalom. Készülünk a következő sorozatra. Mert Ukrajnának szabadnak kell lennie. Az egésznek.”

    Az Ukrán Fegyveres Erők azt írták vasárnap késő este, hogy csapataik átkeltek az Oszkil folyón, ellenőrzésük alá vonták a folyó keleti partját, és a Donyec-medencében állomásozó orosz erőket fenyegetik.

    Az átkelés az Oszkilon újabb fontos mérföldkő Ukrajna északkeleti, Harkiv régióban indított ellentámadásában, mivel a folyó a Sziverszkij Donyec folyóba torkollik, amely keresztülhalad Luhanszkon, a donbászi régió két tartományának egyikén – írja az MTI.

    Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója hangsúlyozta, hogy „a Luhanszki terület közvetlenül a szomszédban van. A felszabadulás nincs messze.”

    Zelenszkij üzenetében fogadkozott, hogy fenntartja a Moszkvára gyakorolt nyomást, miután Ukrajna ebben a hónapban gyors győzelmet aratott Harkivban.

  • A háború nagy bajt hozott az egész világra, ezért itt az ideje, hogy az országok összefogjanak a békéért – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebookon.

    Szijjártó Péter azt írta a bejegyzésben, hogy szeptember harmadik hetében mindig New Yorkra fókuszál a nemzetközi politika, hiszen minden évben ilyenkor rendezik az ENSZ Közgyűlését.

    „Idén immár hetedszer ér az a megtiszteltetés, hogy képviselhetem Magyarországot ezen a globális politikai eseményen, az idei Közgyűlés mégis különleges lesz, hiszen háború zajlik a szomszédságunkban” – fogalmazott a tárcavezető.

    Hangsúlyozta, hogy a háború nagyon nagy bajt hozott az egész világra, ezért itt az ideje, hogy az országok összefogjanak a béke érdekében. A háború befejezéséhez azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Mindehhez nincsen szélesebb és alkalmasabb platform az ENSZ-nél. „Az idei közgyűlés sikerének fokmérője az lesz tehát, hogy közelebb kerülünk-e a békéhez, vagy sem. Fennállásának egyik legfontosabb vizsgája előtt áll a világszervezet” – írta Szijjártó Péter.

  • Az orosz hadsereg csapást hajtott végre a Mikolajivi területen található dél-ukrajnai atomerőműnél – közölte az ukrán állami nukleáris vállalat, az Enerhoatom.

    Közlésük szerint egy rakéta csapódott be a reaktoroktól 300 méterre. A detonáció következtében a létesítmény számos épületében károk keletkeztek, több mint 100 ablak betört, valamint egy közeli vízerőművet és a vezetékeket is megrongálta a támadás. A három reaktorban azonban nem keletkezett kár és zavartalanul működnek, valamint személyi sérülés sem történt – írta az Enerhoatom.

    Az ukrán vállalat a Telegramon két fotót is közzétett a rakétatámadásról, amelyre közlésük szerint vasárnap éjjel, helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt került sor. 

    Az utóbbi hetekben egy másik nukleáris erőműnél, a zaporizzsjai atomerőműnél történtek több alkalommal is katonai csapások. Abban az esetben az oroszok és az ukránok egymást vádolták ezek elkövetésével. 

  • Az Institute for the Study of War (ISW) nevű kutatóintézet információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök elveszítette bizalmát a hagyományos egységekkel szemben, és a továbbiakban már inkább az irreguláris csapatokra támaszkodna.

    Egyre több jel utal arra, hogymegromlott  Putyin kapcsolata a katonai parancsnoksággal. Az orosz elnök már számos katonai vezető felé jelezte elégedetlenségét, és az ISW szerint kezdeményezésére a Kreml egyre nagyobb hangsúlyt fektet a felkészületlenebb önkéntesek irreguláris egységekbe való toborzására.

    Vlagyimir Putyin elvetette azokat a tanácsadói ajánlásokat, hogy az önkénteseket tartalékba vagy helyettesítő állományba vonják a hagyományos orosz harci egységek számára – olvasható az intézet honlapján.

  • A Nyugat nem akar felelősséget vállalni az ukrajnai vereségért, ezért azt mondják, Volodimir Zelenszkij ukrán államfőn múlik a tárgyalási folyamat – véli Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke. 

    Washington és Brüsszel legújabb retorikája: az ukrajnai békés rendezésről szóló tárgyalások kérdése teljes mértékben Zelenszkijtől függ. Korábban még az ellenkezőjéhez ragaszkodtak. Azt mondták, a konfliktust kizárólag a harctéren kell megoldani…

    – idézi a Duma elnökét a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

  • Oroszország egyik legnépszerűbb énekesnője, Alla Pugacseva felszólította az orosz hatóságokat, hogy nyilvánítsák őt „külföldi ügynöknek”, szolidaritást vállalva határozottan háborúellenes férjével, Maxim Galkinnal.

    A BBC szerint férjére már ráaggatták a „külföldi ügynök” bélyeget pénteken, miután elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását.

    Pugacseva a közösségi médiában férjét „igazi megvesztegethetetlen orosz hazafinak nevezte, aki azt akarja, hogy vége legyen annak, hogy legényeink hamis célokért haljanak meg”.

    Az évtizedek óta követett sztár azt mondta, hogy a Kreml hamis céljai Ukrajnában „páriává teszik országunkat és rendkívül megnehezítik polgáraink életét”. Maxim Galkin, aki humorista, műsorvezető és énekes, „jólétet akart a szülőföldjének, békét, és szólásszabadságot” – tette hozzá az énekesnő.

  • Annyi segítséget kíván nyújtani Ukrajnának az Egyesült Államok, amennyire Kijevnek szüksége van – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök.

    Mindaddig velük maradunk, amíg szükségük van a segítségünkre 

    – mondta a CBS-nek adott interjújában Biden. Az amerikai elnök nyilatkozatában azt is elmondta, szerinte „az ukrajnai helyzetet elnézve Oroszország nem rendelkezik olyan kompetenciákkal és képességekkel, mint azt sokan gondolták”. 

  • Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint 400, bűncselekmény miatt elítélt rabot küldött Oroszország az ukrajnai háborúba Tambovból – írta az Unian ukrán hírügynökség. 

    Nem szokványos módszerekhez folyamodnak az oroszok az emberi és anyagi erőforrások hiánya miatt. Oroszország Tambov városából 400, bűncselekmény miatt fogva tartott embert küldött harcolni az egységek megerősítése céljából Ukrajnába 

    – írták a Facebook-bejegyzésben. 

  • Magyarország területére szeptember 18-án az ukrán–magyar határszakaszon 6007 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5927 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrség.

    Hozzátették: a beléptetettek közül a rendőrség 182 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Továbbra is az orosz–ukrán háború diplomáciai rendezését szorgalmazza Törökország. Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint a konfliktust tárgyalás útján lehet megoldani – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

    Továbbra is arra törekszünk, hogy diplomáciával vessünk véget a háborúnak, és kiküszöböljük a negatív következményeit regionális és globális szinten

    – fogalmazott a török államfő a lap szerint. 

  • Több mint 30 ukrán település ellen intézett támadást vasárnap az orosz hadsereg – számolt be az Unian ukrán hírügynökség az ukrán fegyveres erők vezérkarának jelentése alapján. 

    A bombázásokban számos infrastrukturális létesítmény és civil lakóház sérült meg. 

    Az ellenség továbbra is a Donyecki régió teljes megszállására, a védekezés megszervezésére és a megszállt területek megtartására összpontosít

    – írták Facebook-bejegyzésben. 

  • Nem léphetnek be hétfőtől Litvániába azok az orosz állampolgárok, akik érvényes schengeni vízummal rendelkeznek – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Mint írták, az ország Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt döntött úgy, hogy a december 15-ig tartó rendkívüli állapot alatt megtiltja az orosz állampolgárok beutazását. A tilalmat Lengyelország és számos balti ország támogatja. 

  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó vasárnap este erős kritikát fogalmazott meg a magyar miniszterelnök tevékenységéről közösségi oldalán.

    Orbán Viktor azt mondja, hogy harcol a Moszkva elleni szankciók feloldásáért. Nevezzük nevén a dolgokat! Magyarország a trójai faló, amely az unió összeomlására törekszik az európai adófizetők kárára. Orbán gyűlöli Ukrajnát, és »orosz világról« álmodik Európában. Az EU-nak kellene talán finanszíroznia ezt az aknamunkát?

    – írja Twitter-bejegyzésében Podoljak.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Vasárnapi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!