Az ukránok felajánlották, hogy Budapesten garantálják Oroszország biztonságát

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2022.12.05. 13:01
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olaf Scholz német kancellár a Foreign Affairs magazin hétfőn megjelent cikkében kijelentette, hogy nem oldják fel az Oroszország elleni nyugati szankciókat, ha Oroszország „diktálja” az ukrajnai békerendezés feltételeit – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

    A háború kezdete óta világos volt, hogy ezeknek a szankcióknak hosszú ideig fenn kell maradniuk, mivel hatékonyságuk minden héten növekszik

    – írta Scholz. 

    Partnereivel összehangoltan „Németország készen áll arra, hogy a háború utáni esetleges békerendezés részeként megállapodásokat kössön Ukrajna biztonságának fenntartása érdekében” – fejtette ki Scholz, aki szerint az ukrajnai konfliktus lezárásához Oroszországnak ki kell vonnia csapatait Ukrajnából.

    Moszkvának szóló üzenetünk nagyon világos: eltökéltek vagyunk, hogy a NATO minden egyes centiméterét megvédjük minden lehetséges agresszióval szemben. Tiszteletben tartjuk a NATO ünnepélyes ígéretét, miszerint bármelyik szövetséges elleni támadás az egész szövetség elleni támadásnak minősül. Világossá tettük Oroszország számára azt is, hogy a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos legutóbbi retorikája meggondolatlan és felelőtlen

    – szögezte le Scholz.

  • A Kreml egykori szövetségese, Alekszej Kudrin hétfőn megerősítette a hírt, miszerint elfogadta a Yandex nevű technológiai óriásvállalatnál neki kínált vezető tanácsadói posztját. 

    Az egykori pénzügyminiszter a múlt héten távozott az orosz számvevőszék éléről, miután a Yandex-nél vezető szerepet szántak neki a cég átalakulása után – írja a The Moscow Times.

    Az egyik legfőbb feladat a Yandex egyedülálló menedzsment- és technológiai kultúrájának megőrzése annak érdekében, hogy továbbra is független és a legjobb informatikai vállalat maradjon Oroszországban

    – írta Kudrin a Telegram-csatornáján.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt választotta az év emberévé a Financial Times – jelentette be a lap szerkesztősége hétfőn.

    A londoni üzleti napilap online kiadásában megjelent indoklás szerint Zelenszkij az ukrán nép által az orosz agresszió elleni harcban tanúsított bátorság és ellenállás megtestesítőjévé, az önkényuralom elleni szélesebb, globális küzdelemben – amely meghatározhatja az egész XXI. század irányvonalát – a liberális demokrácia zászlóvivőjévé vált.

    A Financial Times szerint az ukrán hadsereg és a nép ellenállásra buzdításának szempontjából a háború egyik legfontosabb döntése volt, hogy Zelenszkij az orosz offenzíva kezdetén elutasította a kimenekítésére szóló amerikai ajánlatot, és Kijevben maradt. Ez meglepte az ukránokat és a nyugati szövetségeseket is, akiknek nem voltak vérmes várakozásaik az ukrán politikai vezetőkkel szemben – írja a brit lap.

    A Financial Times hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a 2018-ban földcsuszamlásszerű többséggel, 73 százalékos szavazataránnyal elnökké választott Zelenszkij első két és fél hivatali évének mérlege „a legjobb esetben is vegyes”. Jóllehet sikerült fontos reformtörvényeket elfogadtatnia, az oligarchák befolyása vagy a korrupció elleni fellépésben ugyanakkor csekély eredményeket ért el – adta hírül az MTI.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjszakai videoüzenetében arra kérte az ukránokat, hogy legyenek türelmesek és erősek a tél megpróbáltatásaival szemben, miközben az ukrán hatóságok igyekeznek helyreállítani az orosz légicsapások miatt akadozó közszolgáltatásokat – írja az MTI.

    „Minden eddiginél ellenállóbbnak és egységesebbnek kell lennünk, hogy átvészeljük ezt a telet” – szögezte le az ukrán elnök. Oroszország október eleje óta támadja az ukrán infrastruktúrát, ami miatt milliók maradtak áram és fűtés nélkül, miközben a hőmérséklet meredeken zuhan.

    Most nem engedhetünk meg semmilyen belső konfliktust vagy sztrájkot, amely mindannyiunkat meggyengítene, még akkor sem, ha valaki ettől úgy gondolja, hogy erősebb pozícióba kerülhet

    – fogalmazott Zelenszkij. Nyugati politikusok elítélték Oroszország támadásait az ukrajnai polgári infrastruktúra ellen. Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár szerint ezzel Oroszország háborúja szintet lépett barbárságban.

  • Emmanuel Macron francia elnök a CBS News 60 Minutes című műsorában arról beszélt, hogy még a háború előtt tárgyalt Putyinnal, és a többórás beszélgetés után megállapította, hogy az orosz vezető neheztel a Nyugatra.

    Putyin szerint ugyanis a Nyugat Oroszország elpusztítására törekszik. 

    Macron a háború előtt utazott Moszkvába, hogy négyszemközt tárgyaljon Putyinnal a háború megelőzése érdekében, és a francia vezető azóta is ragaszkodik a nyílt párbeszédhez. Macron elmondta azt is, hogy Putyin elképzelése talán az, hogy „visszaállítson egy nagy birodalmat”.

  • Ma lépett életbe a nyugati országok azon döntése, hogy 60 dollárban maximálják az orosz olaj árát – emlékezett közösségi oldalán Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának alelnöke. A politikus a nyugati országokat egy csapat emberhez hasonlította, akik „sok pálinka, kolbász és sör után először szállnak be a jéghideg vízbe”.

    Néhányan közülük gyorsan kijózanodnak, és kimásznak a vízből. Néhányan megtanulnak úszni a hideg vízben, de nagyon rosszul (egy jégveremben nehéz megtanulni úszni). És néhányan megfulladnak. És eltemetik őket, miközben rájönnek, hogy elestek az orosz medvével és Fagy Tábornokkal vívott egyenlőtlen csatában

    – írta bejegyzésében.

    Szerinte „elképesztő, hogy az emberiség mennyire szereti folyton ugyanazokat a hibákat elkövetni, és megpróbálja az árakat a politikai konjunktúrának megfelelően szabályozni”.

    Ezek a kísérletek mindig a termék eltűnésével vagy árának emelkedésével végződnek […] Így lesz ez az olajjal is. Természetesen nem fog eltűnni, de elképzelhetetlen dolgok fognak történni az árakkal

    – ígérte Medvegyev.

  • A Corriere della Sera közölte Ferenc pápa békefelhívását, melyet az ukrajnai háborúnak szentelt könyv előszavaként írt. Szerinte a háborúval mindenki veszít, még azok is, akik győztesnek képzelik magukat, vagy közömbösen ki akarnak belőle maradni.

    „Mindannyiunk kötelessége, akármilyen szerepben, hogy a béke emberei legyünk. Senki sem kivétel. Senkinek nincs felhatalmazása, hogy félrefordítsa tekintetét” – írta az egyházfő, aki kiemelte, hogy szünet nélküli imára van szükség az ukrajnai béke érdekében: „Nem szabad fáradnunk, nem szabad hozzászoknunk ehhez és semmilyen más háborúhoz. Nem szabad megengednünk, hogy szívünk és elménk érzéketlenné váljon az Isten- és emberellenes szörnyű borzalmakkal szemben.”

    Nem szabad biztosra venni ezt a darabokban zajló harmadik világháborút, mely szemünk előtt drámaian totális harmadik világháborúvá vált. Még hány tragédiával kell szembesülnünk, mielőtt mindazok, akik részt vesznek a háborúkban, megértik, hogy ez az út kizárólag a halálba vezet, még ha néhányakat azzal is ámít, hogy győztesek? Imádkozzunk a békéért! Dolgozzunk a békéért!

    – fogalmazott a pápa.

  • Szofija Sztuzsuk új párjával él Lettországban, és a negyedik gyermekével várandós. Elmondása szerint ismeretlen elkövetők Molotov-koktélt dobtak az otthonukra, aminek következtében a ház homlokzata leégett. Az oroszpárti blogger erről Telegram-csatornáján számolt be – írja a Korrespondent

    Elmondása szerint az eset december negyedike éjjelén történt, amikor nem tudott aludni, ezért szerencsére meghallotta a zajt, és hamar fel tudta ébreszteni a párját. A Telegram-csatornáján a biztonsági kamerák felvételét is megosztotta, amelyen látszik a támadás. 

    Szofija Sztuzsuk feljelentést tett a rendőrségen. 

  • Svédországban meggyilkolták a csecsen hatóságok Ramzan Kadirov egyik legismertebb kritikusát, Tumso Abdurahmanov bloggert. A férfire többen rálőttek az éjszaka, a gyilkosság részletei azonban egyelőre nem ismertek – írja a Meduza

    Tumso Abdurahmanov testvérét jelenleg a különleges szolgálatok munkatársai bújtatják. A svéd bűnüldöző szervek egyelőre nem kommentálták a történteket.

    Svéd emberi jogi aktivisták egy csoportja szerint  Tumso Abdurahmanov néhány nappal ezelőtt, december elején tűnt el. Már akkor is felröppent néhány hír a meggyilkolásáról, de ezt akkor nem sikerült megerősíteni. 

  • Hétfőn életbe lépett az olajársapka, melynek értelmében az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 dollárban határozták meg, az árkorlát azonban a jövőben bármikor módosítható lesz. Az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanácsban hagyták jóvá az intézkedés unión belüli végrehajtását.

    A brüsszeli testület hangsúlyozta: a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat. Az EU nem egyedül hozott döntést a szankcióról, hanem a G7-csoport is részt vett a megállapodás létrejöttében.

    Szintén hétfőn lép hatályba az Európai Unió hatodik szankciós csomagja, amely egyebek mellett megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolaj esetében azoknak az uniós tagállamoknak – így Magyarországnak is –, amelyek földrajzi helyzetük miatt nem rendelkeznek más lehetőségekkel.

    Volodimir Zelenszkij elégedetlenül nyilatkozott hétvégén, szerinte nagyon engedékeny a hordónkénti 60 dolláros árlimit, amelyben az Európai Unió tagállamai megegyeztek.

    Oroszország már így is nagy veszteségeket okozott a világ összes országának az energiapiac destabilizálásával, de a világ nem meri elvenni tőlük az energiafegyvert. Ez egy gyenge pozíció

    – fogalmazott az ukrán elnök.

    Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes pedig azt mondta, hogy az orosz kormányzat folyamatosan figyeli a fejleményeket, és azon dolgozik, hogy megtiltsa az olajszállítást az árplafon miatt. „Dolgozunk azokon a mechanizmusokon, amelyek megtiltják az olajársapka használatát, függetlenül attól, hogy milyen limitet határoznak meg, mert az ilyen beavatkozás tovább destabilizálhatja a piacot” – közölte Novak.

  • Második hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) novemberben. Az S&P Global gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint az oroszországi szolgáltatási szektor üzleti aktivitása novemberben 48,3 pont lett az októberi, héthavi mélypontnak számító 43,7 pont után.

    Az S&P Global index 50 pont alatti értéke az üzleti aktivitás csökkenését, az 50 feletti pedig növekedését jelzi. A novemberi mutató azt jelzi, hogy a múlt hónapban lassult a visszaesés októberhez képest.

    A gazdaságkutató szerint novemberben gyorsabban csökkentek az exportrendelések, mint egy hónappal korábban, miközben a belső kereslet továbbra is gyenge maradt, a foglalkoztatás szintje csökkent, a szállítási és logisztikai árak pedig emelkedtek.     

    Az MTI beszámolója szerint a szolgáltatóipari és a múlt héten ismertetett feldolgozóipari adatok összesítésével képzett novemberi kompozit BMI 50 pontra emelkedett az októberi 45,8 pontról.

  • Volodimir Zelenszkij rendeletének értelmében minden nap egyperces néma csenddel emlékeznek meg a háború áldozataira Ukrajnában. Az egyperces csendet minden nap kilenc órakor tartják, és ezt az összes tömegtájékoztatási eszközön bejelentik – írja az Ukrinform

    A rendelet minden állami és közigazgatási intézményre vonatkozik, beleértve az iskolákat is. Az pedig a Külügyminisztérium feladatai közé tartozik, hogy a külföldi diplomáciai intézményekben is egyperces néma csenddel emlékezzenek meg a háború áldozataira. 

  • Kiss-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint a háborúban a hadviselő felek kimerülőben vannak, és úgy gondolja, lesz béketárgyalás, de olyan megállapodást kell megszülni, hogy mind a két fél győztesként kerüljön ki a háborúból.

    Bendarzsevszkij Anton külpolitikai szakértő pedig az ATV Híradójának elmondta, hogy az ukrán hadsereg sikerei fordulópontot jelentettek a háborúban. Az ukránok szeptemberben indították el az ellenoffenzívát, és heteken keresztül folyamatosan visszaszorították az oroszokat, amit már az orosz médiában sem tudtak eltitkolni.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának szóvivője szerint az orosz csapatok húsz települést támadtak a Dnyeper folyó mellett, Herszon irányában. Az orosz csapatok folyamatosan támadják Herszon városát – olvasható a közösségi oldalon megosztott jelentésben.

    A Herszonban található Szkadovszkijban az orosz csapatok megerősítették a rendvédelmi szervek sorait, és kijárási tilalmat vezettek be. A települések közti átjárás egy az egyben tilos, a településeken belül pedig csak nappal lehet mozogni. 

    Az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara megerősítette az információt, miszerint az ukrán csapatok megsemmisítették az orosz haderőt Zaporizzsja közelében. A harcokban 30 orosz katona megsebesült, 10 pedig meghalt. Az elmúlt egy napban az ukrán hadsereg egy támadást hajtott végre Oroszország légvédelmi rakétarendszerei ellen. 

  • Kigyulladt két ház Donyeck Vorosilovszkij kerületében hétfőn az Ukrán Fegyveres Erők egységei által végrehajtott támadás következtében – számolt be az orosz média.

    A találatok következtében két épület kigyulladt, és több ház ablaka betört. További részleteket még nem tudni

    – jelentette Alekszej Kulemzin, a város oroszok által kinevezett polgármestere a Telegramon.

  • Mint beszámoltunk róla, Olekszandr Vilkul, a város katonai közigazgatásának vezetője arról tájékoztatott, hogy hétfő hajnalban rakétatámadás volt Krivij Rihben.

    Azóta felmérték a károkat, a következményeket és az is kiderült, hogy három rakétát lőttek ki a városra, melynek következtében egy ember meghalt, hárman pedig megsérültek – írja az Unian hírügynökség.

    Ez egy tragikus éjszaka. Egy halott, három sebesült. Az oroszok eltaláltak egy ipari vállalkozást. Megöltek egy munkást. A hatóságok kimentették a holttestet a lerombolt gyártóműhely romjai alól. A sérülteket a helyi kórházba szállították

    – közölte Valentin Reznicsenko, a Dnyipropetrovszki Regionális Katonai Igazgatóság elnöke.

    Elmondta azt is, hogy az orosz megszálló csapatok ismét nehéztüzérségi támadás alá vették Nikopol régiót. Marhanec városát is lőtték, áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek. A régió más részein elmondása szerint egyelőre nyugalom van.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának szóvivője közösségi oldalán számolt be a háború legújabb eseményeiről. Elmondása szerint az ukrán hadsereg legutóbb a luhanszki régióban található Ploshanka és Bilogorivka településeken verte vissza az oroszok támadásait. Emellett sikeresen verték vissza a támadásokat több régióban is, például Donyeckben, Bahmutban vagy Beresztovban.  

    Az orosz csapatok 7 rakéta- és 32 légicsapást hatottak végre az elmúlt 24 órában. A szóvivő szerint a megszálló csapatok továbbra is nagy valószínűséggel fogják támadni a kritikus infrastruktúrát. 

    Belarusz továbbra is támogatja Oroszország harci törekvéseit, a fegyveres erőik továbbra is az ukrán határ közelében gyakorlatoznak – olvasható a posztban. Az orosz csapatok tankokkal lövik Berestov és Visneve településeket. 

  • A litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis szerint téves és „mérgező” az az elgondolás, miszerint Oroszország erősen, felfegyverezve és elégedetten fejezné be a háborút – írja a Korrespondent.

    A politikus hozzátette, néhány ország vezetője titkon már most abban reménykedik, hogy a háború végeztével újra üzletelhet Oroszországgal. 

    Elfogadhatatlan az ukránok támogatása helyett a tárgyalásokat hangoztatni. Egyesek szerint még területi engedményeket is kellene tenni a megszállóknak. A nemzetközi jogszabályok azonban nem így működnek. Oroszországnak nem szabad békét ajánlani, mert cserébe más országokat is le fog rohanni 

    – közölte a külügyminiszter. 

  • Két ukrán lány is erőszak áldozata lett Mikolajivban – erről ír az orosz sajtó. Névtelen forrásokra hivatkozva lengyel önkéntes katonákat okolnak a történtekért.

    „Lengyel zsoldosok lengyel rendszámú autókkal járják a várost, randalíroznak, isznak és megerőszakolják a lányainkat. Két nemi erőszakról tudunk. A lányok és szüleik elmentek a rendőrségre, de ők csak annyit mondtak, hogy ők a mi védelmezőink és szövetségeseink, és hogy nem tehetnek semmit” – mondta a RIA Novosztyi orosz hírportálnak egy neve elhallgatását kérő helyi lakos. 

    Ráadásul Kijevből az a parancs érkezett, hogy hunyjanak szemet afölött, amit a lengyelek művelnek

    – tette hozzá.

  • Arvydas Anusauskas litván hadügyminiszter a Twitteren közölte: visszaküldtek Ukrajnába két felújított Panzerhaubitze 2000 önjáró tüzérségi löveget. Az ukrán haderőnek eljuttatott lövegekhez megfelelő mennyiségű lőszert is mellékeltek. A német gyártmányú önjáró tüzérségi löveg automatizált, nagy tűzerejű, az újra töltése is önműködően történik. A lövedékeket 30 kilométer távolságban lévő célpontokra is képes eljuttatni.

    Az ukrán hadsereg nem tudta használni ezeket a keleti fronton használat közben hamar meghibásodott lövegeket, és alkatrészek sem voltak hozzájuk. Litvánia azonban felajánlotta, hogy rendbe hozza, és felújítja ezeket – írja a Kárpáthír.

  • A „Sátán kegyencei” – ezzel a jelzővel illette Ramzan Kadirov csecsen hadúr az ukrán védőket. Közösségi oldalán épp arról számolt be, hogy a megszállt Zaporizzsja egyes területein folytatódik a „takarítás”.

    Mint írta: „a rendfenntartók szinte minden ilyen helyen találnak fegyver- és lőszerraktárakat. Ez világosan mutatja, hogy a nacionalisták gondosan felkészültek a szabotázsra és mindenféle provokációra. Sajnos az ilyen vakmerő akciók első áldozatai a civilek, akiknek már elegük van az ukrán nacionalisták bűneiből”.

    A szövetséges csapatok méterről méterre tisztítják meg a testvéri Donbászt a Sátán kegyenceinek jelenlététől, a legkisebb esélyt sem hagyva az ellenállásnak.

    – fogalmazott a csecsen vezér. Kadirov szerint „az erő nyelve az egyetlen nyelv, amelyet értenek” az ukránok.

    Szerencsére mi ezt a nyelvet a legmagasabb szinten beszéljük

    – vélekedett.

  • Vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 5206 fő lépett be Magyarország területére. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3538 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 181 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől vasárnap 150 ember, köztük 32 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • December 5-én rakétatámadás volt Krivij Rihben – közölte Olekszandr Vilkul, a város katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon, helyi idő szerint hajnali 02:11-kor.

    „Krivij Rih. Számos erős robbanás hallható a városban. Ne videózzon, és ne tegyen közzé semmit a közösségi médiában” – írta Vilkul.

    Hozzátette, hogy a támadás következményeit jelenleg vizsgálják – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

  • Az orosz fegyveres erők hétfő hajnalban Zaporizzsja város ipari és energetikai infrastrukturális létesítményeit támadták rakétákkal.

    „Az alattomos ellenség ismét megtámadta Zaporizzsját éjszaka” – jelentette a Telegramon Anatolij Kurtev, a város polgármestere. 

    Károkról és áldozatokról egyelőre nincsenek információk – jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Vasárnapi percről percre összeállításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!