Már akár hatszázezer halottja is lehet a járványnak Kínában

GettyImages-1455379187
2023.01.19. 12:17
A kínai gyógyszergyártók rákapcsoltak, és nagy mennyiségben kezdtek gyártani lázcsillapítókat és más, a koronavírus okozta tünetek enyhítésére alkalmas szereket. Előzőleg ugyanis az ország első embere, Hszi Csin-ping arról beszélt, fél, hogy a holdújévre vidéki rokonlátogatásra érkezők pillanatok alatt széthordhatják a vírust.

Az elnököt az aggasztja, hogy a gyenge egészségügyi rendszerrel ellátott vidékeken jelentkezhetnek az újabb járványgócok, amelyek kezelése komoly feladat elé állíthatja a hatóságokat. Hszi nagyjából egy hónappal azután beszélt erről, hogy december elején feloldották a világ legszigorúbb járványszabályozását, amely a koronavírus három évvel ezelőtti megjelenése óta nagyjából sikeresen akadályozta meg, hogy a vírus végigsöpörjön az 1,4 milliárd lakosú országon.

Viszont tavaly novemberben, amikor újabb szigorításokat terveztek bevezetni a növekvő esetszám miatt, olyan kiterjedt és erőszakos tiltakozások kezdődtek több mint egy tucat nagyvárosban, hogy a kínai vezetés végül meghátrált, és december elején váratlanul feloldotta a korlátozásokat.

Az Airfinity nevű brit egészségügyi adatszolgáltató előrejelzése szerint a most szombaton, január 21-én kezdődő holdújévi ünnepek csúcspontján már lesznek olyan napok, amikor a 36 ezret is elérheti a koronavírus áldozatainak napi száma. A kínai hivatalos adatok szerint december 8. és január 12. között 60 ezer ember halt bele a vírus okozta szövődményekbe, de ez csak azokat összesíti, akik kórházban hunytak el. Akik otthon haltak meg, nincsenek benne az adatsorban, és általában a hatóságok finoman arra biztatják a háziorvosokat, hogy azoknál, akik otthonukban hunytak el, a Covid ne kerüljön okként a halotti bizonyítványba.

Látva a túlterhelt és zsúfolt kórházakat, a krematóriumok előtt kígyózó sorokat, biztosan több áldozata van a járványnak a hivatalosan elismert 60 ezernél. Becsléseink szerint ez elérheti már a 600 ezer halottat is

– mondja a Hongkongi Egyetem epidemiológusa, Ben Cowling.

Gyógyszerhiány fenyeget

A járványszigorítások váratlan feloldása arra kényszerítette az embereket, hogy maguk igyekezzenek megoldani a védekezést a vírus ellen. Mindenki megrohanta a gyógyszertárakat, hogy fájdalom- és lázcsillapítókat szerezzen be. Kína a járvány kitörése után maga fejlesztett nem túl hatékony Covid-ellenes vakcinákat, és elutasította a nyugati, mRNS-alapú oltóanyagokat. Bár ma már kapható a Pfizer egyik vírusellenes készítménye, azonban nagyon nehéz beszerezni.

A gyógyszerárakat felügyelő hivatalos állami szerv éppen a héten döntött arról, maximalizálják a vírusellenes készítmények árát, és keményen lecsapnak az azokkal feketézőkre vagy a hamisított gyógykészítményeket terjesztőkre. A legveszélyeztetettebb csoport a 60 év feletti korosztály. Körükben az elmúlt években az átlagosnál is gyengébb volt az átoltottság és a vidékre az ünnepkor rászabaduló millió látogató jelenti számukra a legnagyobb veszélyt.

Minden adott a vírus könnyű terjedéséhez

A korábbi évektől eltérően a nagyvárosok önkormányzatai idén már engedélyezik a tűzijátékot, és nem lesz tilos majd az utcákra tódulni és ott ünnepelni. Elképzelhető mit jelent ez járványügyi szempontból olyan, tízmilliónál népesebb városok esetében, mint – mondjuk – Hangcsou, Kunming, Csengcsou vagy éppen Csangsa.

A már idézett Airfinity úgy becsüli, hogy a január 13. és 27. közötti holdújévi időszakban 62 millió embert fertőzhet meg a vírus. A járványhullám csúcspontján, január 26-án, pedig a napi halálesetszám elérheti a 36 ezret is.

„Előrejelzéseink szerint a most következő két hét iszonyatosan meg fogja terhelni a kínai egészségügyi ellátórendszert. Sajnos a túlzsúfolt kórházak és a szakszerű ellátás hiányában sok olyan ember fog meghalni, aki ha megfelelő kezelést kapna, életben maradna”

véli a brit cég elemzési igazgatója.

Beindult az internetes cenzúra is

A hatóságok most azokat a bejegyzéseket irtják a kínai közösségi médiából, amelyek komor érzelmeket gerjesztenek az erősödő járvány miatt éppen az ünnepi időszakban, vagy egyértelmű pletykák. 

A közösségi médiában egymás után jelennek meg olyan megdöbbentő történetek, amelyek arról szólnak, hogy kinek melyik rokonával mi történt, vagy éppen halt bele a vírus szövődményeibe, illetve hogyan dolgoztak az egészségügyisek. A The Guardian beszámolója szerint a kibervédelmisek így akarják megelőzni a társadalmi pánikot.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozók koronavírusos betegeket kezelnek a Shanxi Bethune Kórházban 2023. január 9-én Kínában. Fotó: Wei Liang/China News Service/VCG via Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport