Ismét erős földrengés rázta meg Törökországot

2023-02-20T173523Z 2126383392 RC25FZ9UZ49I RTRMADP 3 TURKEY-QUAK
2023.02.20. 18:50

A török katasztrófavédelem, az AFAD szerint a 6,4-es erősségű földrengés központja a Hatay török tartományban található Defne város környékén volt, 2 kilométeres mélységben. Ezt követte pár perccel később egy második, 5,8-es erősségű rengés, melynek központja Samandagban volt.

Az NTV televízió arról számolt be, hogy a rengés következtében néhány megrongálódott épület összedőlt. Hatay polgármestere szerint emberek rekedtek a romok alatt − közölte az MTI. 

A Reuters hírügynökség által megszólaltatott két szemtanú erős rengésről és további épületkárokról számolt be Antakya központi részén, amelyet két héttel ezelőtt két hatalmas földrengés rázott meg, tízezrek halálát okozva.

A rendőrség járőrözött Antakyában, miközben mentőautók siettek a városközponthoz közeli, földrengés sújtotta területre. Két ember elájult, míg mások a központi park körüli utcákra mentek, és mobiltelefonon keresztül segélyhívásokat kezdeményeztek.

A CNN Türk hírtelevízió úgy tudja, Hatay tartományban az emberek pánikszerűen az utcákra rohantak, és az egész térségben áramkimaradások voltak.

Süleyman Soylu belügyminiszter szerint

az újabb földrengésnek három halálos áldozata és 213 sérültje van.

Lütfü Savas, Hatay polgármestere a Twitteren figyelmeztette az embereket, hogy tartsák magukat távol az omlásveszélyes épületektől.

Fuat Oktay török alelnök hétfőn este közölte, hogy az új földmozgásnak eddig 20 utórengését észlelték. Hozzátette, hogy a korábban elrendelt szökőárriadót lefújják.

Északnyugat-Szíriában legalább 42 ember sérült meg, ahogy pánikszerűen próbáltak kimenekülni az épületekből. Sokan háztetőkről, illetve erkélyekről ugrottak le, de leeső törmelék és téglák is sérüléseket okoztak a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint. A brit emigrációban működő szervezet úgy tudja, a kormányerők uralta Aleppo al-Midan és adzs-Dzsamilíja városrészeiben megrongálódott házak omlottak össze.

A február 6-án bekövetkezett 7,8-es erősségű földrengés csaknem 45 ezer ember halálát okozta Törökországban és Szíriában. A török hatóságok több mint 6000 utórengést mértek.

A hétfői 6,4-es erősségű földrengés a szíriai Idlíb és Aleppó régióját is súlyosan érintette. Médiajelentések szerint épületek dőltek össze, és az áram- és internetszolgáltatás is szünetel egyes területeken.

Az AFP térképén a február 20-i földrengés epicentruma és az érintett területeket láthatók
Az AFP térképén a február 20-i földrengés epicentruma és az érintett területeket láthatók
Fotó: AFP

A Reuters tudósítói szerint a török mentőcsapatok végigjárták ellenőrizni a helyi lakosokat, akiknek többsége a két héttel ezelőtti rengések óta ideiglenes sátrakban él.

Muna Al Omar, egy helyi lakos elmondta, hogy egy sátorban volt egy parkban Antakya központjában, amikor a földrengés bekövetkezett.

Azt hittem, hogy a föld felhasad a lábam alatt. Lehet, hogy lesz még egy utórengés?

− mondta sírva, miközben 7 éves kisfiát a karjában tartotta.

Hatay Ekinci városában Ata Koşar − aki elvesztette testvérét, sógornőjét és unokaöccsét, amikor a két héttel ezelőtti földrengésekben összeomlott a közeli luxus-lakóparkban lévő házuk - azt mondta, hogy

ez volt az első nap, amikor úgy döntöttünk, hogy a házunkban maradunk, mivel az csak földszintes, hogy legalább melegben legyünk. Éppen bemutattam, hogy mit kéne tenni egy újabb földrengés esetén, és lefeküdtem a földre. És ahogy ott feküdtem, megtörtént az újabb földrengés. Úgy hangzott, mintha megint több épület omlott volna össze, és még több kár keletkezett a házunkban.

Az EMSC figyelmeztette a lakosokat, hogy ne menjenek be a „sérült épületekbe” a környéken, és ne tartózkodjanak a „kockázatos épületek” környékén. A lakosok több török városban, valamint a szíriai Aleppóban és más közeli városokban is az utcára menekültek.

(Borítókép: Utcára menekült emberek a törökországi Hatay tartományban található Antakyában 2023. február 20-án. Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters)