Lónyugtatótól halnak sorra a drogosok

GettyImages-1078108794
2023.04.21. 18:53

Penny, egy 3 éves kanca alig bírta megenni a takarmányt, ami valószínűsíthetően fogfájás jele volt. A vizsgálat megerősítette, hogy két fogát ki kell húzni, és néhány őrlőfoga éles szélét le kell csiszolni, amihez az állkapcsát egy spekulával kell kinyitni − írja riportjában a The New York Times

Hogy megóvja Pennyt a fájdalomtól, és megvédje magát az ő súlyát tízszeresen meghaladó ló rúgásától, Boyd Spratling, Penny állatorvosa xilazininjekciót adott neki, amely egy közönséges állatnyugtató.

Spratling számára a xilazin létfontosságú fájdalomcsillapító és nyugtató, amelyet időnként szarvasmarháknál is használ, például teheneknél végzett császármetszéseknél és bikáknál a pénisz sérülésének helyreállításánál. A szer állatkerti állatorvosok számára is alapvető fontosságú.

Az utóbbi néhány évben azonban a gyógyszert valami másra is elkezdték használni: a tiltott, fentanil nevű opioid olcsó, függőséget okozó hamisítására, ami hozzájárul a túladagolásos halálesetek számának országos emelkedéséhez az Egyesült Államokban. A xilazin–fentanil kombó, amelyet a drogkereskedelemben „tranq dope” néven ismernek, életveszélyes keverék: gátolja a légzést és a szívverést, csökkenti a vérnyomást, és feketedő, vegyi égésszerű hússérüléseket okozhat, amelyek amputációhoz vezethetnek.

Márciusban a kábítószer-ellenőrzési hivatal riasztásában közölte, hogy a 2022-ben 48 államban lefoglalt fentanilminták közel negyedében mutatták ki a kábítószert.

A múlt héten a Fehér Ház Nemzeti Kábítószer-ellenőrzési Hivatala a kábítószer-keveréket „újonnan megjelenő fenyegetésnek” nevezte, ami a hivatal számára az egész kormányra kiterjedő beavatkozási terv kidolgozását teszi szükségessé. A fenyegetés kezelése azonban nehéznek bizonyul, amely olyan különböző területek érdekeltjeit vonja be, mint a függőséggel foglalkozó orvostudomány, a kereskedelmi állattenyésztés és a bűnüldözés. A kihívást az jelenti, hogy óvatosan kell eljárni egy olyan gyógyszer kezelésével, amely az állatorvosok számára nélkülözhetetlen, de közegészségügyi válságot okoz.

A szert ellenőrzött anyagként akarják nyilvántartásba venni

A bűnüldöző szervek sürgetik a xilazin ellenőrzött anyagként való nyilvántartásba vételét, ami büntethetővé tenné az emberi felhasználásra történő forgalmazást.

Jelenleg a rendőrség nem tartóztathat le valakit xilazin eladása vagy terjesztése miatt.

Az előállítók felkutatására szolgáló erőforrásaik szerények. A bűnüldöző szervek tisztviselői szerint a szabályozott anyagként való megjelölés döntő változást jelentene.

Az állatorvosok azonban attól tartanak, hogy ha ez megtörténne, akkor a gyógyszerhez való hozzáférésük erősen szabályozottá válna. Külön naplót kellene vezetniük a szövetségi ellenőrzéshez. Ami még aggasztóbb: a minősített gyógyszer gyártása olyan költséges kiegészítő minőség-ellenőrzést és biztonsági intézkedéseket igényelne, hogy a gyártó megemelhetné a gyógyszer árát, vagy egyszerűen abbahagyhatná a gyártását.

Amikor először láttuk a hírekben, hogy a xilazint fentanillal keverik, elborzadtunk

− mondta Spratling, aki a xilazint duplán lezárt tartályban tartja.

De − tette hozzá − „ne tüzeljünk csípőből, mert akkor azok fizetik meg az árát a szabályozásnak, akik mindvégig felelősségteljesen használták a rendszert”.

Egyes addiktológusok és ártalomcsökkentő csoportok más miatt aggódnak. Attól tartanak, hogy az új, szigorú korlátozások olyan dominóhatást indíthatnak el, mint ami a fentanilválsághoz is hozzájárult, beleértve a kábítószer-használati zavarokkal küzdő emberek elleni büntetőeljárásokat.

Soha nem engedélyezték emberi felhasználásra

A Xylazine-t 1972-ben hagyta jóvá az FDA (az Egyesült Államok gyógyszerügyi hivatala) állatorvosi eljárásokhoz. Azóta használják juhokon, szarvasokon, jávorszarvasokon, sőt macskákon és kutyákon, valamint lovakon és szarvasmarhákon végzett eljárásokhoz. A korábbi, embereken végzett kísérleteket leállították, mert a gyógyszer légzésdepresszióhoz vezetett, ezért a gyártók soha nem kértek engedélyt emberi felhasználásra. Mostanáig nem volt elegendő ösztönzés az emberekre gyakorolt hatásának kutatására. Nem ismert az ok-okozati összefüggés a használatából eredő hússérülésekkel. És az opioidoktól eltérően a nyugtatószer-elvonás visszafordítására vagy a rehabilitáció kezelésére vonatkozó protokollokat nem szabványosították.

A múlt hónapban egy kétpárti törvényjavaslat, amelyet egyes államok − köztük Nevada, Iowa, New Hampshire, Kalifornia, Florida, Texas és Colorado − képviselői terjesztettek be a kongresszus mindkét kamarájában, kompromisszumos megoldást javasolt. Ahelyett, hogy a xilazin szabályozott anyagként szerepelne a listán, a törvényjavaslat azt javasolja, hogy az a személy, aki „tiltott” célokra − emberi felhasználásra történő értékesítésre vagy terjesztésre − használja, ugyanolyan büntetésre számíthatna, mintha a III. jegyzékben szereplő kábítószer lenne, beleértve az 500 ezer dollárig (170 millió forintig) terjedő pénzbírságot és a már az első alkalommal kiszabható, akár 10 évig terjedő börtönbüntetést.

Az ellenőrzött anyagokat az orvosi szükséglet, valamint a visszaélés és a függőség lehetősége alapján osztályozzák. A III. jegyzékbe tartozik a buprenorfin, az opioidhasználati zavar kezelésére használt gyógyszer. Ehhez képest az I. jegyzékbe tartozik a heroin és az LSD. A II. jegyzékbe tartozik az oxikodon és a fentanil, amelyek fájdalomcsillapításra írhatók fel.

A törvényhozók szerint ez az út középutat jelent, és reményeik szerint elősegíti a törvény kétpárti elfogadását.

Az állatorvosi minőségű xilazin általában folyékony formában, injekciós üvegben kerül forgalomba, míg az ömlesztett xilazin olcsóbb, esetleg importált por formájában jelenik meg. Az FDA már bejelentette, hogy fokozza az importált xilazin felügyeletét.

Beau Kilmer, a RAND drogpolitikai kutatóközpont társigazgatója elmondta:

Fontos tudni, hogy hol keverik a xilazint a droghoz. A DEA jelentése szerint üres xilazinos üvegeket találnak az amerikai rejtekhelyeken, tehát a keverés egy része itt történik, de vajon az Egyesült Államokban történő keverés az esetek többségét vagy kisebbségét teszi ki?

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)