18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elítélték a tömeggyilkost, aki 11 emberrel végzett

2023.06.16. 21:46
Minden vádpontban bűnösnek találták azt a férfit pénteken, aki az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb zsidóellenes támadásában 11 embert lőtt le egy pittsburghi zsinagógában.

2018 októberében legalább tizenegy embert megölt, több másikat pedig megsebesített egy fegyveres az Egyesült Államokban található Pittsburghben, amikor tüzet nyitott a város egyik zsinagógájában.

Az 50 éves Robert Bowerst 63 rendbeli bűncselekménnyel vádolják. Az ítélethez nem férhetett kétség, miután a férfi ügyvédei a tárgyalás elején elismerték, hogy a gyanúsított 2018. október 27-én megtámadta és megölte a pittsburghi zsinagógában tartózkodók egy részét – írja a Sky News.

A zsinagóga a lövöldözés kezdetekor tele volt emberrel, sokan az épületen belül barikádozták el magukat. Becslések szerint nagyjából 80-90 ember lehetett bent, amikor a támadó elkezdett lövöldözni.

A zsinagóga volt elnöke, Michael Eisenberg a Pittsburgh Post Gazette-nek azt mondta, a lövöldözés az épület harmadik emeletén történt, ahol gyerekeknek szoktak foglalkozásokat tartani, ez azonban pont a támadás napján elmaradt.

A hivatalos szervek elmondták, hogy Bowers az elfogása után azt mondta a rendőröknek, hogy „csak zsidókat szeretne ölni”, és hogy „minden zsidónak meg kell halnia”. A férfi az első bírósági tárgyalás előtt tolószékbe kényszerült, miután az elfogásakor lövés érte.

Bowers ügyvédei felajánlották, hogy a gyanúsított bűnösnek vallja magát, cserébe azért, hogy életfogytiglani börtönbüntetésre ítéljék őt. Az ügyészek ezt elutasították, és inkább úgy döntöttek, hogy bíróság elé viszik az ügyet.