Drámai lépésre készülhet Putyin, polgárháború törhet ki Oroszországban

GettyImages-1074448090
2023.06.24. 18:25
Elképzelhetőnek tartom, hogy Putyin mindent bevet annak érdekében, hogy ezt az egészet egy bizonyos ponton megállítsa – mondta az Indexnek Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, aki azt is kiemelte, a legrosszabb forgatókönyv egy totális polgárháború. Ez azt jelentené, hogy mind politikailag, mind gazdaságilag és katonailag ez a hatalmas ország rendkívüli módon meggyengül, egyik pillanatról a másikra.

Péntek éjjel a magyar sajtóban elsőként írtunk részletesen arról, hogy fegyveres lázadás kezdődött Oroszországban, amelyet egy katonai magáncég, a Wagner-csoport robbantott ki.

A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt mondta: a céljuk kizárólag az, hogy megdöntsék az orosz katonai vezetést. Sokan azonban ennek ellenére is katonai puccsként értékelték a történteket. Egy dolog biztos: élet-halál harc zajlik jelenleg Oroszországban. 

Mindenkit teljesen váratlanul ért ez a helyzet – így reagált az Index kérdéseire Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő szerint nagyon komoly következményei lehetnek Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér pénteken kezdődött akciójának. Egyértelműen látható az orosz elitet szétfeszítő hatalmi harc és a belső ellentétek sokasága. 

A szakértő szerint az igazi kérdés az, hogy az ukránok ki tudják-e majd kihasználni ezt a lehetőséget.

„Sok mindennel számoltam a háborúval kapcsolatban, de erre senki sem volt felkészülve. Abból a szempontból mindenképpen komoly következményei lehetnek a felkelésnek, hogy láthatóvá vált, Oroszország meglehetősen meggyengült. Egy ukrán ellentámadás most jelentősen előre tudna törni” – emelte ki lapunknak a biztonságpolitikai szakértő.

Drámai forgatókönyv jöhet

Kis-Benedek József hangsúlyozta, hogy a Wagner-vezérnek a hadsereg vezetésével van ellentéte, nem Vlagyimir Putyinnal, „itt elsősorban a védelmi miniszterre és a vezérkari főnökre gondolok”. A biztonságpolitikai szakértő arra is kitért, Putyin hozzáállásából arra lehet következtetni, meg van győződve arról, hogy ezt a lázadást meg fogja tudni állítani.

„Elképzelhető, hogy nagyobb ellenállást fognak kifejteni a Wagner-csoport ellen. Ugyanakkor a zsoldosok szerepe egyszer és mindenkorra megkérdőjeleződött, ráadásul a csoport több területen is jelen van a világ számos pontján – gondolok itt például Afrikára és a Közel-Keletre. Így pedig nagyon komoly kérdések merültek most fel” – mondta Kis-Benedek József, aki kiemelte:

POLGÁRHÁBORÚS HELYZET KEZD MOST KIALAKULNI OROSZORSZÁGBAN.

„Ám az továbbra is kérdés, hogy a lázadás mennyire tör majd előre, vagy hol tudják megállítani, egyelőre ezek még mind nagy kérdések” – emelte ki. Összesen 30-50 ezer emberről beszélhetünk – az biztos, hogy több tízezer ember, de a jelenlegi hírekben nagyon nagy az eltérés –, akik katonailag tapasztaltak. „Elképzelhetőnek tartom, hogy Putyin mindent bevet annak érdekében, hogy ezt az egészet egy bizonyos ponton megállítsa.”

Azonban Kis-Benedek József szerint az orosz elnöknek jelenleg nincs oka arra, hogy meneküljön, hiszen most is nagy a támogatottsága. „Polgárháború jelenleg még nem fenyeget, de benne van a levegőben” – fogalmazott lapunknak a szakértő.

Ez lehet a legrosszabb forgatókönyv

A nyugati katonai szövetség szorosan követik az eseményeket, és feltehetően látja, hogy az orosz politikai elit meggyengült. „Beavatkozni nyilván nem akarnak, de elképzelhető – és ezt csak nagyon óvatoson mondom –, hogy Prigozsint támogatják, vagy akár meg is vehették. Ha ez a helyzet állna elő, akkor kemény szituáció alakulna ki. Szeretném hangsúlyozni: ez semmiképpen sem hiteles álláspont, egy korai találgatás, benne van a levegőben” – húzta alá.

A szakértő szerint jól látható, a nyugati országoknak nem áll érdekében, hogy Oroszországban anarchia legyen. Látványos beavatkozást valószínűleg nem szeretnének, ugyanakkor pillanatnyilag az ukránok olyan helyzetbe kerülhetnek, ami korábban a háború alatt egyszer sem alakult ki.

A legrosszabb forgatókönyv egy totális polgárháború. Ez azt jelentené, hogy mind politikailag, mind gazdaságilag és katonailag ez a hatalmas ország rendkívüli módon meggyengül, egyik pillanatról a másikra

– mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Kis-Benedek József szavait alátámasztja a szövetség hivatalos kommunikációja is: a NATO és Olaszország követi az oroszországi eseményeket, míg a cseh kormány azt hangsúlyozza, hogy továbbra sem ajánlja az utazást Oroszországba. Oana Lungescu NATO-szóvivő röviden csak annyit közölt e-mailben, hogy „figyelik az oroszországi helyzetet”, mást nem mondott.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Prigozsin lázadása azt mutatja, Oroszország ukrajnai inváziója visszaüt Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon beszélt az orosz elnökkel, és a józan ész jelentőségét hangsúlyozta, miután a Wagner orosz katonai magánvállalat fellázadt az orosz hadvezetés ellen – közölte szombaton a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.

Aláhúzták: készek megtenni „a rájuk eső részt” annak érdekében, hogy a történtek a legrövidebb időn belül békében rendeződjenek. Nem sokkal korábban a Kreml is tájékoztatást adott ki a telefonbeszélgetésről, melyben azt hangoztatták, a török elnök „teljes támogatásáról” biztosította az orosz vezetést.

A magyar kormány hivatalos álláspontja

Az Index írásban és telefonon kereste a magyar kormány illetékeseit. A Honvédelmi Minisztérium lapunknak a kialakult helyzetről küldött válaszát változtatás nélkül közöljükA magyar kormány számára Magyarország és a magyar emberek védelme a legfontosabb. Csak ebből a szempontból követjük nyomon az Oroszországban és Ukrajnában zajló fejleményeket. A Kormányzati Tájékoztatási Központ később ugyanezt a választ küldte meg.

Már a moszkvai régióban lehetnek

A legfrissebb, meg nem erősített információk szerint már az orosz fővárost övező Moszkvai területen lehetnek a zsoldosok – ez akár kétórás távolságot is jelenthet. Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin közleményben jelentette be, hogy az orosz fővárosban terrorellenes műveleti rendszert hirdettek, hétfőre pedig munkaszüneti napot rendelnek el annak érdekében, hogy minimalizálják a kockázatokat.

 A polgármester azt kérte a moszkvai lakosoktól, hogy maradjanak otthon.

„A városi hatóságok magas készültségben vannak, a helyzet nehéz” – mondta Szobjanyin a Telegramon közzétett nyilatkozatában. Hozzátette azt is: a város egyes részeit és útjait lezárják a forgalom elől. Ugyanakkor egyes hírek szerint evakuáció kezdődött Moszkvában.

A Moszkvai területtel határos Kalugai terület kormányzója azt közölte, a régió útjain korlátozzák a közlekedést a többi közeli régióval, a Tulai, Brjanszki, Orjoli és Szmolenszki területtel határos területeken. Semmi sem utal arra, hogy a Moszkvától délre kiszúrt Wagner-zsoldosok Kalugában tartózkodnának. Ám úgy tűnik, hogy a Wagner-csapatok észak felé mozognak, nagyjából a főváros irányába. A BBC Russia arról számolt be,

HOGY MOSZKVA-SZErte KIÜRÍTETTÉK A KÖZÉPÜLETEKET A WAGNER-LÁZADÓK ELŐRENYOMULÁSA MIATT. 

Fontos azt is megemlíteni, hogy szombat délután, moszkvai idő szerint 14.16-kor az orosz elnök hírhedt Il–96-os gépe felszállt Moszkvából – derül ki a FlightRadar adataiból. A gép északnyugati irányba, Szentpétervár felé indult (tehát a zsoldosoktól távolodik – a szerk.), és Tvertől délnyugatra tűnt el a radarról.

Arról egyelőre nem érkezett hivatalos információ, hogy az orosz elnök is a gépen lenne. A NEXTA hírcsatorna megjegyezte: Putyinnak Tver közelében is van egy rezidenciája, még az sem kizárt, hogy az orosz elnök oda tart, ha tényleg a repülőn van. Mindeközben az orosz kormányzat cáfolta, hogy az elnök távozott volna a fővárosból. Dmitrij Peszkov szóvivő a híresztelésekre reagálva közölte, hogy

PUTYIN A KREMLBEN FOLYTATJA A MUNKÁT.

Az IL–96 egy különlegesen kialakított gép, amelyről Putyin végszükség esetén akár egy atomcsapásra is ki tudja adni a parancsot.

Az oroszországi fejleményeket egy külön cikkben is percről percre követjük szombaton az Indexen. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2018. december 20-án. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images)