Elszabadult a pokol Franciaországban, rendőrökre támadtak és autókat gyújtottak fel a tüntetők

2023.06.29. 07:48

Több hírforrás is arról számolt be, hogy a tüntetők tűzijátékot lőttek ki a rendőrökre és autókat gyújtottak fel a Párizs melletti Nanterre külvárosában.

Szerda este a nanterre-i Pablo Picasso sugárúton felborult járművek égtek – írja a The Guardian. A rendőrség összecsapott a demonstrálókkal az északi Lille városában és a délnyugati Toulouse-ban is, teszi hozzá a brit kiadvány.

Az elnök szerint nem lehet megbocsátani

A rendőrség szóvivője szerint Amiens-ben, Dijonban és a francia fővárostól délre fekvő Essonne megyében is zavargások robbantak ki. A francia média a Párizs környéki régió számos más helyszínén is incidensekről számolt be.

Az emberek azután vonultak utcára, hogy kiderült, egy rendőr kedd reggel agyonlőtt egy fiút, amiért az nem volt hajlandó eleget tenni a rendőri felszólításnak. Az áldozat egy 17 éves, Naël nevű tinédzser volt. 

Egy kamaszról van szó, akit megöltek, ez megmagyarázhatatlan és megbocsáthatatlan. Semmi sem indokolja egy fiatalember halálát

– nyilatkozta Emmanuel Macron elnök.

Megjegyzései szokatlanul őszinték voltak egy olyan országban, ahol a vezető politikusok gyakran tartózkodnak a rendőrség bírálatától, tekintettel a választók biztonsági aggályaira, jegyzi meg a The Guardian cikke. Az államfő korábban nyugalomra szólított fel.

A francia belügyminisztérium szintén nyugalomra szólított fel, és közölte, hogy 2000 rendőrt mozgósítottak a párizsi régióban.

Emberölés miatt folyik nyomozás az ügyben

A rendőrség közlése szerint kedd reggel 8 óra 15 perc körül avatkoztak be a nanterre-i Avenue Joliot-Curie sugárúton. Állításuk szerint egy Mercedest akartak ellenőrizni, amely a buszsávban haladt, de a sofőr nem volt hajlandó megállni, azonban később egy zsákutcában sarokba szorították.

A lap rendőrségi forrása ezután azt állította, hogy a fiú egyenesen a rendőrnek hajtott, aki erre reagálva rálőtt a sofőrre, megsebesítve őt. A 17 éves áldozat szív- és légzésleállást szenvedett, a mentők nem tudták újraéleszteni.

Felkerült azonban egy videó az esetről a Twitterre, ami másképp mutatja be a történteket. Ezen az látszik, hogy két rendőr megállít egy sárga autót, egyikük a szélvédőnek támaszkodva, kezében fegyverrel próbálja meg maradásra bírni a fiút, aki ettől bepánikol és megpróbál elhajtani.

A férfi erre reagálva egy lövést ad le, az autó pedig néhány méter múlva, egy oszloppal ütközve áll meg. A lap információi szerint a fiú már korábban is ismert volt a rendőrség számára, többször is előfordult, hogy nem tett eleget a rendőri intézkedésnek, valamint több alkalommal vezetett jogosítvány nélkül. A Mercedes hátsó ülésén ülő egyik utast letartóztatták, egy másik pedig elmenekült a helyszínről, őt aktívan keresik.

Az egyik rendőr ellen most emberölés miatt folyik nyomozás, amiért lelőtte a fiatalt. Az ügyben a francia emberi jogi ombudsman is vizsgálatot indított.

Jogvédő csoportok a franciaországi bűnüldöző szerveken belül rendszerszintű rasszizmust feltételeznek, amit Emmanuel Macron korábban tagadott.