Könnygázt vetettek be Franciaországban a tüntetők ellen, 2400 embert letartóztattak

2023.07.02. 07:28

A franciaországi zavargások kedd esti kezdete óta mintegy 2400 embert tartóztattak le, több mint a felét az erőszakos tüntetések negyedik éjszakáján. A tiltakozási hullámot a 17 éves fiú, Nahel Merzouk halála váltotta ki, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor, ezért lelőtte őt egy rendőr a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben.

Szombat éjjel Marseille-ben a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, ezt követően oszlani kezdett a tömeg. 

Az emberek az elmúlt öt éjszaka az utcára vonultak tiltakozni, autókat gyújtottak fel, köveket és tűzijátékokat dobáltak a rendőrökre, valamint üzleteket fosztogattak. A Sky News beszámolója szerint szombaton kora reggel a tűzoltók Párizs külvárosában, Nanterre-ben eloltották a tüntetők által okozott tüzeket, amelyek miatt autók porig égtek. 

Eltemették a fiút

Szombat délután eltemették azt a 17 éves fiút, akinek a halála miatt Franciaország a szó szoros értelmében lángokban áll kedd óta. A nanterre-i ravatalozóba, majd a Mont-Valérien temetőbe  több százan érkeztek. Végül anyja és nagyanyja jelenlétében helyezték Nahelt végső nyugalomra.

A 38 éves rendőrtiszt ellen hivatalosan is vizsgálatot indítottak emberölés miatt. Egy szemtanú szerint a rendőr a tragédia előtt azt kiabálta a fiúnak, hogy golyót röpít a fejébe.

A zavargások kiszélesedésének megakadályozása céljából számos településen kijárási tilalmat vezettek be, szombaton Ile-de-France régióban este kilenc után ismét nem közlekednek az autóbuszok és a villamosok.

Marseille-ben és Lyonban fajult el a helyzet leginkább, ahol a rendbontók épületeket és járműveket gyújtottak fel, valamint üzleteket raboltak ki – köztük egy Aldit és több fegyverboltot is – demonstráció címszó alatt. A jövő nyári párizsi olimpiai játékok egyik helyszíne is megsérült – értesülések szerint a vízi sportok edzőközpontjának homlokzatában esett kár.

Emmanuel Macron francia elnök még a németországi látogatását is  elhalasztotta  a Franciaországban zajló tüntetések és zavargások miatt.