Újabb országban törtek ki erdőtüzek, legalább 15 ember meghalt

2023.07.24. 20:06
Tizenöt ember életét vesztette, huszonhat pedig megsérült az Algéria északi részén tomboló erdő- és bozóttüzekben.

Tizenhat megyéből összesen kilencvenhét erdőtüzet jelentettek. A heves szél szította lángok elérték a lakott településeket három megyében, ahol ezerötszáz embert menekítettek ki a lángok elől – adta hírül az MTI.

Algériának ezekben a térségeiben erős kánikula tombol, a csúcshőmérséklet hétfőn várhatóan eléri a 48 fokot.

Mintegy 7500 tűzoltót és 350 különböző teherautót vezényeltek az erdőtüzek színhelyére, tűzoltó repülőgépek és helikopterek segítségével sikerült megfékezni az erdőtüzek nagy részét.

Hat megyében folytatódnak az oltási munkálatok 3050 tűzoltó és 1200 önkéntes tűzoltó közreműködésével. A hadsereg tizenkét tűzoltó légi járművét is bevetették – közölte a minisztérium.

Mint írtuk, tavaly augusztusban a hatalmas erdőtüzek 37 ember halálát okozták El Tarf megyében. A 2021-es év volt a legpusztítóbb évtizedek óta, ekkor több mint 90 ember halt meg két erdőtűzben az ország északi részén, elsősorban Kabíliában.

Hatalmas erdőtűz tombol a görög szigeteken 

Ahogy beszámoltunk róla, tízezrével menekítik a turistákat és a helyi lakosokat a lángoló szigetekről. A több mint egy hete tartó durva hőhullám és az erős szél is hátráltatja a tűzoltók munkáját az országban, ahol már 64 régióban égnek az erdők. 

A legsúlyosabb helyzet a turisták által kedvelt szigeteken alakult ki, Rodoszon, Korfun és Evián. A lángok Rodosz középső és déli részén szinte megfékezhetetlenek. A sziget polgármesterének helyettese szerint hétvégén 19 ezer embert költöztettek el a lakóhelyéről vagy szállásáról, köztük turisták ezreit.