Lövöldözést jelentettek a Capitolium épületéből

2023.08.02. 21:35
Egy lövöldözésről tettek bejelentést szerdán a Capitolium épületéből – közölte a Capitoliumi Rendőrség, amely felszólította a szenátus irodáiban tartózkodókat, hogy húzódjanak fedezékbe.

Az amerikai szenátus nyári szünetet tart, így a törvényhozók többsége nem tartózkodik az épületben, de a legtöbb irodában továbbra is tevékenykedik a személyzet. A szenátusi büfékben és kávézókban, a biztonsági őrök szobáiban és az épületek karbantartásán dolgozók is a Capitolium épületében lehetnek.

Ha a szenátus épületeiben tartózkodik, mindenkinek, a bent tartózkodóknak fedezékbe kell vonulniuk, mivel a jelentés egy lehetséges aktív lövöldözésről szólt. Meg kell jegyezni, hogy nincs megerősített jelentésünk lövésekről

– közölte az amerikai Capitoliumi Rendőrség a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. Hozzáteszik, hogy egy segélyhívásra reagáltak.

A Capitoliumi Rendőrség közleménye felszólította az embereket, hogy vonuljanak be az irodáikba, és vigyék magukkal a vészhelyzeti felszerelést. Arra is kérték őket, hogy kapcsolják ki elektronikus eszközeiket, és maradjanak csendben.

A Fővárosi Rendőrség nyomozója, Hugh Carew azt mondja, hogy Russell szenátusi irodaházát – amely a legrégebbi mind közül – ürítették ki, azonban úgy tűnik, hamis hívás lehetett.

Nem találtunk sebesülteket és lövöldözőt

– fogalmazott.

Fókuszban a Capitolium és Trump

Az amerikai törvényhozás épülete sokszor kerül szóba a hírekben manapság. Mint ismeretes, 2021. január 6-án Donald Trump akkori elnök hívására több tízezren gyűltek össze Washington belvárosában, hogy tiltakozzanak a – szerintük – meghamisított elnökválasztás eredménye ellen.

Az akkori zavargások miatt idén több embert is elítéltek zendülésre való szervezkedés vádjával. Donald Trump volt amerikai elnök pedig idén július közepén arról számolt be közösségi oldalán, hogy ügyvédjei arról tájékoztatták, hogy ő a célpontja a Capitoliumban történt 2021-es zavargások körüli események vizsgálatának.

Az Egyesült Államokban jelenleg meglehetősen felfokozott a belpolitikai hangulat, hiszen 2023. augusztus 2-án újabb ügyben emeltek vádat az ország 45. elnökével, Donald Trumppal szemben, aki ellen így már két szövetségi és egy New York állambeli eljárás is indult, miközben egy negyedik is kinézhet neki.