új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kurszk városánál egy vasúti állomást ért dróncsapás vasárnap hajnalban – írja a RIA Novosztyi.

    Roman Starovoit kurszki kormányzó szerint az állomás tetejébe csapódott be egy ukrán drón, a tetőszerkezet kigyulladt, és öt ember kisebb sérüléseket szenvedett  üvegszilánkoktól. A helyszínen már dolgozik az orosz katasztrófavédelem. 

    A helyszínen több videó is készült. Egyiken a becsapódás pillanatát lehet látni távolról, míg más felvételeken a kigyulladt tetőszerkezet látható.

  • Mint a minap megírtuk, Csernyihiv városában egy olyan orosz csapás történt, amelynek jó néhány halálos áldozata és több mint száz sérültje volt.

    A rbc.ua azt írta az éjjel a helyi katonai közigazgatásra hivatkozva, hogy a legfrissebb adatok szerint a támadásnak – amely egy színház épületénél történt – 7 halálos áldozata és 148 sérültje van. Utóbbiak közül 41 főt kórházban kezelnek, és 15 főn műtétet is végre kellett hajtani.

    A helyszínen még mindig zajlanak a munkálatok, a romok alatt további sérültek/halottak lehetnek. A csapásban a színház mellett több mint 60 másik közeli épületben is kisebb-nagyobb károk keletkeztek a rakéta becsapódása miatt. Az ukrán hatóságok a mentés, a romok eltakarítása mellett dokumentálják is a történteket.

      

  • Magyarország területére 8265 fő lépett be szombaton az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 15918 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 113 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közölte, hogy elkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F–16-os repülőgépekre.

    A védelmi miniszter szerint az ukrán pilóták, mérnökök és műszaki személyzet kiképzését Hollandia és Dánia segíti – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az  F–16-osok átadásáról csak akkor lehet beszélni, ha az oktatók megerősítik az ukrán pilóták és a karbantartó személyzet megszerzett készségeit. A képzett személyzet száma határozza meg, hogy hány vadászgépet kap az ukrán légierő

    – mondta Reznyikov.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel találkozott Harpsundban, a kormányfő vidéki rezidenciáján.

    A két vezető közölte, hogy országaik megállapodtak abban, hogy együttműködnek a svéd CV90-es gyalogsági harcjárművek gyártásában, kiképzésében és szervizelésében – írja a Sky News.

    A Gripen az önök országának büszkesége, és úgy gondolom, hogy a miniszterelnök úr megoszthatná ezt a büszkeséget Ukrajnával

    – mondta Zelenszkij.

  • Mihail Antipov Wagner-zsoldos mosolyogva mesélte el, hogyan végeztek ki egy elfogott lengyel önkéntest – írja az Unian.

    Antipovot korábban két ember meggyilkolásáért 17 évre ítélték el. Miután a Wagner-csoportban szolgált, szabadon távozhatott, hasonlóan több ezer társához.

    Antipov felidézte, hogy egyszer a wagneriták elfogtak egy lengyel önkéntest, alsóneműre vetkőztették, a lengyel férfi azonban mosolygott. Egyikük megkérdezte, miért ilyen vidám. Azt válaszolta, hogy nincs oka szomorkodni, ugyanis a genfi egyezmény értelmében etetik és elkülönített szobában tartják majd.

    A lengyel férfi azonban azzal nem számolt, kiknek a kezére került. Sokáig nem gondolkodtak, letérdeltették, és fejbe lőtték.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A szombati percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!