18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hiába ítélik el a démoni csecsemőgyilkos nővért, az ügy korántsem ér véget

2023.08.21. 06:01
A brit rendőrség szerint Lucy Letby, akit hét csecsemő meggyilkolásáért találtak bűnösnek, több tucat újszülött egészségügyi megkárosításáért lehet még felelős. A The Guardian forrása szerint a nyomozók jelenleg harminc ilyen esetet vizsgálnak a Countess of Chester kórházban, ahol a nő dolgozott.

A harminchárom éves nővért bűnösnek találták hét csecsemő meggyilkolásában és további hét meggyilkolásának kísérletében. A tíz hónapja tartó per zárásaként nagy valószínűséggel életfogytiglani börtönbüntetésre fogják ítélni, miközben a 33 éves nővérről kiderült, hogy további harminc csecsemőt érintő megmagyarázhatatlan egészségügyi problémánál szolgálatban volt.

Két gyilkossági kísérletben nem találta bűnösnek az esküdtszék, mert nem tudták eldönteni, tényleg megpróbált-e megölni további négy csecsemőt. A The Guardian szerint a rendőrség minden olyan liverpooli kórházban született gyermek orvosi kartonját vizsgálja, ahol Letby dolgozott.

 Szerencsére mind a harminc csecsemő túlélte a komplikációt.

A per hamarosan lezárul, de tizenhét gyanús eset még mindig a rendőrségi nyomozás első fázisában van. A cheshire-i rendőrség közölte, hogy lehetetlen számot adni a gyanús esetekről, az ügyön több mint hatvan nyomozó dolgozik, és a vizsgálatok még tartanak. 

Hatalmas kihívás

Paul Hughes, a Letby-nyomozást vezető felügyelő is megerősítette, hogy még mindig tart az aktív nyomozati szakasz, hozzátéve, hogy a 2012-től 2016-ig tartó időszakot és több mint 4000 csecsemő felvételét kellett átnézniük mind a Countess of Chester kórház, mind a liverpooli női kórház újszülöttosztályán.

Ez nem azt jelenti, hogy mind a négyezer esetet kivétel nélkül kivizsgáltuk, csupán azt, hogy elköteleztük magunkat amellett, hogy orvosi szempontok szerint felülvizsgáljuk, ami a nővér szolgálati ideje alatt történt. Csak az orvosilag aggályosnak ítélt eseteket vizsgáljuk tovább

– mondta a felügyelő, hozzátéve, hogy a neonatológusok (újszülöttgyógyászok a szerk.) nézik át mind a négyezer csecsemő kórlapját, adatait, majd továbbítják a rendőrségnek azokat az eseteket, amelyeknél váratlan és megmagyarázhatatlan állapotromlás következett be a babáknál.

A rendőrség ezután elküldi ezeket az eseteket az illetékes kórházaknak, hogy megállapítsák, mi állhatott a csecsemő hirtelen egészségügyi állapotromlása mögött.

A kétes eseteket igazságügyi orvosszakértők vizsgálják meg. Az összes lehetséges eset kivizsgálása hatalmas kihívást jelent az eltelt idő és az összetett orvosi bizonyítékok miatt is a hatóságoknak.

A két lábon járó gonosz 

Letby a húszas évei közepén hajtotta végre a támadásokat, gyilkolta meg az újszülötteket, akiknek testébe levegőt fecskendezett, hogy szétzúzza a kicsik rekeszizmait. Más esetekben csövet nyomott le a csecsemők torkán. Két csecsemőt inzulinnal próbált meggyilkolni. 

Áldozatai között koraszülött csecsemő és egy ikerpár is van. A várható ítélet szerint sosem szabadulhat a börtönből.

Az ápolónő jegyzeteit megtalálták, egyikben az írta magáról, hogy „gonosz vagyok, én tettem ezt”.