Oroszország hivatalosan megerősítette: Jevgenyij Prigozsin meghalt

33TJ6WA-highres
2023.08.27. 12:56 Módosítva: 2023.08.27. 13:31
Az orosz Nyomozó Bizottság DNS-vizsgálata megállapította, hogy a repülőgép-szerencsétlenség tíz áldozata megegyezik az utaslistán szereplő személyekkel, melyek között Jevgenyij Prigozsin, valamint Dmitrij Utkin neve is szerepelt.

Az orosz Nyomozó Bizottság bejelentette, hogy a Wagner-vezér magángépén elhunytak személyazonosságát kivétel nélkül sikerült megállapítani, a genetikai vizsgálatok után megfeleltek az utaslistán feltüntetett személyeknek, amelyek között Jevgenyij Prigozsin is szerepelt – írja a TASZSZ. A Wagner-vezér mellett az egyik parancsnok, Dmitrij Utkin neve is a listán volt.

A Tveri területen történt repülőgép-szerencsétlenség kivizsgálásának részeként megvannak a DNS-vizsgálatok eredményei, melyek alapján mind a tíz áldozatot sikerült azonosítani. Ezek kivétel nélkül megegyeznek az utaslistán szereplő személyekkel

– áll a TASZSZ által idézett közleményben.

A Kreml tagad

Roszaviacija  orosz légügyi hatóság szerda este közölte, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen. Összesen tíz személy utazott a fedélzeten, mindannyian életüket veszítették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy donyecki vezetővel tartott megbeszélése alkalmából beszélt az esetről. Részvétét fejezte ki a katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak. Prigozsint nehéz sorsú, de tehetséges embernek nevezte. Hangsúlyozta, hogy a Wagner fegyveresei jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai „neonáci rezsim” elleni küzdelemhez, amit Oroszország nem fog elfelejteni.

A Kreml cáfolta azokat a feltételezéseket, miszerint köze lenne Prigozsin és a többi, gépen tartózkodó halálához.

Ki lehet a felelős?

Brit és ukrán hírszerzési források arról beszélnek, hogy Andrej Averjanov, annak az orosz katonai hírszerző egységnek a vezetője, amely a  Szkripal család Novicsokkal való megmérgezését szervezte Salisburyben, részt vehetett a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin elleni merénylet megszervezésében.

Ezzel szemben  Oroszországban a hírek szerint a merénylet első számú gyanúsítottja Prigozsin személyes pilótája. Artem Sztepanov ellen, akit korábban az Egyesült Államok szankciókkal sújtott Prigozsinnal való kapcsolata miatt, nyomozás folyik a repülőgép-szerencsétlenségben való állítólagos részvétele miatt.

Újabb lázadással fenyegetőzött a Wagner-csoport

Egy, a Wagnerhez közel álló csatorna szerdán arról írt a Telegramon, hogy amennyiben a Prigozsin haláláról szóló híresztelések beigazolódnak, megszervezik a második „igazságmenetet”, és elindulnak Moszkva felé, ugyanis úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kreml keze is benne van a dologban. Az erről készült képernyőfotót Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója osztotta meg X-en (korábban Twitter).

Meduza független orosz hírportál a Grey Zone Telegram-csatornára hivatkozva azt állította, hogy Prigozsin magángépét a légvédelem lőtte le. Ezt az információt hivatalosan még nem erősítették meg. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a Szövetségi Légi Közlekedési Ügynökség vizsgálatot indít az ügyben.

A Wagner-csoport egyszer már fellázadt

Június végén Jevgenyij Prigozsin, az orosz oldalon küzdő és a bahmuti csatában döntő győzelmet elérő Wagner-csoport vezetője bejelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium ellen vonulnak, miután rakétatámadás érte őket az orosz hadvezetés parancsára. Prigozsin embereivel Moszkva felé indult el Rosztov-na-Donun át. 

A zsoldosok zendülésének végül egy paktum vetett véget, amely elvileg garantálta, hogy Prigozsin és a Wagner vezetése Belaruszba távozik, a zsoldosok nagy része pedig a hivatalos orosz hadsereghez csatlakozik. Az előbbi a jelek szerint nem valósult meg. Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök pár nappal az események után sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között kijelentette: nem tudja, hol van Prigozsin, de az biztos, hogy nem Belaruszban.

Vlagyimir Putyin a lázadás után beszédet mondott, és kijelentette, hogy a zendülés szervezőit bíróság elé állítják, mert bűncselekményt követtek el, amelynek célja Oroszország meggyengítése volt. Az orosz elnök mondandójában azt állította, hogy Ukrajnának köze volt az eseményekhez, és a felkelést bosszúnak nevezte a sikertelen ellentámadásukért.

(Borítókép: Olga Maltseva / AFP)