A kárpátaljai székhelyű intézet vezetője szerint Szijjártó Péter mérgezővé vált

2023.09.04. 15:41
Novák Katalin a Krími Platform csúcstalálkozójának alkalmával találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel. Ezzel kapcsolatban szólaltatta meg az egyik diplomatát és egy stratégiai intézet vezetőjét az ukrán Expres Online.

„Ez egy taktikai lépés, nem pedig stratégiai terv, amelynek célja Budapest és Kijev kapcsolatainak újrarendezése” – mondja Vagyim Trjuhan diplomata, az Európai Ukrajnáért Mozgalom elnöke.

Novák Ukrajna területi integritásának támogatásáról szóló protokolláris biztosítékokra szorítkozott, mondván, hogy a Krím Ukrajna (része - a szerk.). Arról azonban nem esett szó, hogy Magyarország változtatna Ukrajna katonai támogatásának politikáján, különösen a katonai felszerelések Magyarországon keresztül történő tranzitjáról. Ugyanakkor Novák Katalin elnök asszony látogatása, aki a kormányzó Fidesz párt képviselője, azt mutatja, hogy a magyar politikai berendezkedés igyekszik egyensúlyozni a Nyugat és Oroszország között

– fogalmazott. (A Novák Katalinnal készített interjúnkat ide kattintva tudják elolvasni.)

A Közép-európai Stratégiai Intézet igazgatója, Dmitro Tuzsanszkij is megszólalt, aki szerint „Magyarország tipikus parlamentáris köztársaság, ahol minden hatalom a miniszterelnök kezében van”. Úgy véli ugyanakkor, hogy

a 2014 óta hivatalban lévő magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter rendkívül mérgezővé vált.

Az intézet vezetője úgy gondolja, hogy a magyar köztársasági elnök a miniszterelnök embere. „Orbán megérti, hogy nem lehet újraindítani a kapcsolatokat bizonyos szövetségesekkel, például Lengyelországgal, anélkül, hogy újraindítanánk a kapcsolatokat Ukrajnával” – tette hozzá.

„A végén majd meglátjuk, hogy lehetséges lesz-e újraindítani a kapcsolatokat Budapest és Kijev között. De egy kísérlet már megtörtént. Különösen azóta, hogy a két ország nagykövetei kicserélődtek. Az Orbán-kormánynak is lesz egy nagykövete, aki az Ukrajnával való kapcsolatokért felel” – emlékeztetett Tuzsanszkij.

Mi a Közép-európai Stratégiai Intézet?

A Közép-európai Stratégiai Intézet (ICES) egy 2019-ben Ungváron (Kárpátalja területi székhelye) alapított, agytrösztként működő civil szervezet.

A szervezet célja – honlapjuk szerint – hogy új stratégiát dolgozzon ki Ukrajna számára Közép-Európában, valamint hogy integrálja Ukrajnát a transzatlanti közösségbe.

Trjuhan úgy véli, Orbán Viktornak „rövid a történelmi memóriája”. Meglátása szerint a magyar miniszterelnök teljesen figyelmen kívül hagy egy olyan történelmi tényt, mint Magyarország 1956-os szovjet megszállása. „De az orosz hadsereg kapitulációja esetén Orbán Viktor megpróbál majd felugrani a vonat utolsó kocsijára, ahogy mondani szokták, és lehet, hogy még mindig Ukrajnát támogatja” – fogalmazott.

Tuzsanszkij azonban máshogy látja, és nem tartja valószínűnek, hogy a magyar–ukrán kapcsolatok javulni fognak. Szerinte a magyar kormány „továbbra is Oroszország játékát játssza Ukrajna ellen”.

Például a Kremllel összejátszik abban, hogy ukrán hadifoglyokat szállít át Magyarországra Kijev tudta nélkül. Ukrajna viszont olyan lépéseket tett, amelyek arra utalnak, hogy szeretné helyreállítani a kapcsolatokat Budapesttel. Így például beleegyezett egy magyar nagykövet kinevezésébe és egy évvel elhalasztotta az oktatási törvény 7. cikkelyének részleges végrehajtását

– vélekedett Tuzsanszkij. Kitért azonban arra is, hogy sok magyar ember ért egyet a kormánnyal. „Azonban időbe telik, amíg a magyar miniszterelnök Ukrajnáról alkotott véleménye megváltozik. Orbánt már most meglepi, hogy Ukrajna megmaradt” – zárta gondolatait a szakember az Expres Online szerint.