18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szexuális zaklatás miatt kirúgták a WHO egyik vezető tudósát

2023.09.08. 14:02
Kirúgták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik magas rangú, elismert tudósát, miután szexuális zaklatással vádolták meg. Dr. Maurizio Barbeschi állítólag letolta a nadrágját az egyik női kolléga társaságában, egy másik esetben pedig arra kérte női kollégáit, hogy bikiniben vegyenek részt egy megbeszélésen.

A Telegraph szerint Dr. Maurizio Barbeschi, aki a WHO egészségbiztonsági egységét vezette, és a az ügyvezető igazgató, Dr. Mike Ryan vezető tanácsadója is volt, 2021 végén kényszerszabadságot vett ki, miután számos panaszt tettek ellene. Ezek közül volt olyan, ami 20 évvel korábbi esetekről szólt.

Több mint három évvel azután, hogy 2020 januárjában hivatalosan benyújtották a Dr. Barbeschi elleni jelentéseket, a WHO végkielégítés nélkül elbocsátotta a tudóst. A hírt Marcia Poole, a WHO szóvivője erősítette meg. A férfi emellett felkerül az ENSZ ClearCheck szűrési adatbázisába, amely megakadályozza, hogy bármely ENSZ-ügynökség alkalmazhassa.

Dr. Barbesci 2003-ban csatlakozott a WHO-hoz, és a koronavírus-járvány kitörése idején az ügynökség vészhelyzeti programjának felső vezetőjévé vált.

Korábbi kollégái és a WHO tanácsadói azt állították, hogy helytelen viselkedése évek óta nyílt titok volt. Az ellene felhozott vádak között szerepelt, hogy levette a nadrágját egy szállodai szobában, miközben egy fiatalabb női kollégával folytatott megbeszélést. A másik kirívó jelentés arról szólt, hogy egy tárgyalás közben arra utasította a részt vevő női dolgozókat, hogy öltözzenek át bikinibe.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”